6. VOEDSEL

Eén derde van al het voedsel dat we produceren wordt weggegooid. Deze ‘reststromen’ van eten hebben op dit moment geen volwaardige herbestemming. Ze belanden op de afvalberg of worden ingezet voor groene energiewinning. Een nieuwe generatie designers laat de enorme potentie van deze voedselresten zien door ze om te zetten in hoogwaardige bouwmaterialen. Als we de samenwerking tussen de voedsel- en bouwsector versterken, gaan we verspilling tegen en creëren we met wat we niet eten weer waarde.

6. uit de voedselindustrie | food industry

 

Eierschaal tegels

Tegels van eierschalen. De eierschalen worden omgezet in een bio-plastic. Mogelijke toepassingen in interieur, met name keukens. Onderzoek hiernaar loopt nog. Voordeel is gelegen in het gebruik van een reststroom uit de veeteelt in een hoogwaardige toepassing. Deze tegels zijn een volledig natuurlijk product.

Trefwoorden: bioplastic, smelten, eierschalen

Basse Stittgen

 

Kombucha leer

Kombucha leer is voornamelijk gemaakt van cellulose met bacteriën. Het leer is in verschillende diktes verkrijgbaar. Toepassingen zijn mogelijk in het interieur, meubels en kleding. Levensduur moet nog nader worden onderzocht. Het leer is veganistisch en onderscheid zich daarmee van leer uit de veeteelt. Kombucha leer legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: cellulose, fermentatie, vegan.

Diana Penciu

 

Tegels van melkeiwit

Neu Lignum is een vezelplaat gemaakt van melkeiwit en zaagsel. Neu Lignum kan in verschillende vormen worden geleverd, het materiaal kan in een mal worden gegoten. Mogelijke toepassing in het interieur, bijvoorbeeld als meubel. Neu Lignum maakt van een reststroom een hoogwaardig product en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: vezelplaat, zuivel, caseïne

Neu Lignum

 

Fruitleer

Fruit leer is gemaakt van fruit, mango met additieven. Fruitleer kan worden gebruikt als vervanger voor leer. Toepassingen vooral binnen, meubels of kleding, accessoires. Het leer is plantaardig en onderscheid zich daarmee van leer uit de veeteelt. Fruitleer maakt van een reststroom een hoogwaardig product en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: fruit, afvalstromen

Fruitleather Rotterdam

 

Popcorn plaat

Popcorn plaat is gemaakt van gepofte mais. De plaat wordt in verschillende formaten gemaakt.  De popcornplaat heeft goede akoestische eigenschappen. Toe te passen in interieur van woningen of bedrijfsgebouwen.Popcorn plaat maakt van een reststroom, stadsafval, een hoogwaardig product en legt gedurende het gebruik CO2 vast. Het product is volledig composteerbaar.

Trefwoorden: reststroom, composteerbaar, panelen, akoestisch

Rik Makes

 

Rijstvlies Composiet

NoWood Resysta is gemaakt van rijstvlies met zout en olie. Het plaatmateriaal is in diverse vormen en kleuren verkrijgbaar. Resysta is toepasbaar in tal van buitentoepassingen in de bouw en GWW. Van gevels tot vlonders en parkbanken. Resysta maakt van een reststroom een hoogwaardig product. Het materiaal is herbruikbaar en legt tijdens de gebruiksfase CO2 vast.

Trefwoorden: rijsthulzen, plaatmateriaal, waterbestendig

NoWood Resysta door Fiberplast

 

Paneel van gebruikte biergranen

Het SBG paneel is gemaakt van cellulose met graan- en hopvezels. De panelen zijn in verschilende vormen verkrijgbaar. De panelen kunnen worden gebruikt voor interieur toepassingen als meubelplaat. Bijvoorbeeld voor een keuken of bar. ECOR maakt van een reststroom een hoogwaardig product. Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2 vast.

Trefwoorden: vezelplaat, panelen, recycle, papier

ECOR

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma