7. SCHIMMELS & BACTERIËN

Schimmels zijn al millennia lang de bouwstenen van de natuur en kunnen ook voor ons van onschatbare waarde zijn. 

Schimmels komen in vele soorten en maten voor en vormen gigantische onmisbare netwerken in de bodem. Ze dragen bij aan de groei van planten en bomen en optimaliseren land- en tuinbouw. De kwaliteiten van schimmels dringen nu ook door in de bouw. Ze groeien super snel, zijn vederlicht, waterwerend, brandvertragend, geluidsdempend, soms zelfs zelfhelend en ze kunnen na gebruik volledig gecomposteerd worden. Wij laten hier zowel schimmels in de vorm van coating als verschillende toepassingen van mycelium zien.

Bacteriën

Bacteriën vormen 60% van de totale massa van al het leven op aarde. Elke bacterie heeft zijn eigen specifieke functie. Functies die ook heel handig zijn bij het bouwen van huizen of het maken van kleding of gebruiksvoorwerpen.

7. schimmels | fungi

 

Schimmel coating

Xyhlo biofinish bestaat uit een schimmel (Aureobasidium pullulans) met lijnzaadolie. Xylho wordt in vloeibare vorm geleverd. De coating geeft een zwarte afwerking. De biofinish beschermt hout tegen aantastingen en is doordat de schimmels levend zijn zelfherstellend. Xyhlo biofinish is een perfect voorbeeld van het gebruik maken van het vernuft van de natuur.

Trefwoorden: coating, schimmels, afwerking, buiten

Xyhlo biofinish

 

Akoestische mycelium panelen

De Mogu Acoustics collective is gemaakt van mycelium met textiel. De collectie bestaat uit tegels met verschillende vormen. Deze tegels worden aan wand of plafond bevestigd om de akoestiek van de ruimte te verbeteren. De combinatie maakt van een restproduct met behulp van de natuur een hoogwaardig product.Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2vast.

Trefwoorden: mycelium, katoen, akoestisch, tegels

Mogu

 

Veerkrachtige mycelium vloerbedekking

Mogu vloer tegels zijn gemaakt van mycelium met een biohars. De collectie bestaat uit tegels met verschillende vormen en uitstraling. Deze tegels worden gebruikt in woningen, kantoren of bedrijfsruimtes. De combinatie maakt met behulp van de natuur een hoogwaardig product.Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2vast.

Trefwoorden: bio hars, mycelium, vloeren, tegels

MOGU

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma