Tandartspraktijk Middenmeer

Modern biobased pand met warm uiterlijk

Soort project: Nieuwbouw  Locatie: Dokter Hoogkamerlaan, Middenmeer
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Tandarts Gijs groeide uit zijn praktijk en wilde zijn patiënten in een gezonde en natuurlijke omgeving behandelen. ORGA architect ontwierp voor hem een ecologisch gebouw, opgebouwd uit natuurlijke en biobased materialen. Dit is onmiddellijk voelbaar als je binnenkomt aan het frisse interieur en de lichte geur van hout. De kerngedachte achter het ontwerp is het creëren van een ‘healing environment’, met levend groen en natuurlijk licht, zodat het herstelproces voorspoediger verloopt.

Vuren houtskeletbouw
De structuur wordt gedragen door massieve spanten van Nederlands lariks hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het gebouw is verder opgetrokken in vuren houtskeletbouw met een dampopen detaillering. Materialen als PUR en steenwol zijn vervangen door een natuurlijk isolatiemateriaal op basis van houtvezel, wat het gebouw een Rc-waarde van 6,5 m2K/W geeft.

Alle kozijnen zijn van hout en de grote zonweringspanelen bestaan uit lamellen van Western Red Cedar. Er is naar gestreefd om zoveel mogelijk inlands hout te gebruiken en al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk of gelijkwaardig. Het gebouw laat zien dat je hout op diverse wijzen kan toepassen: in de massieve houten spanten, in de wandbekleding,  in het interieur, in de markante zonwering, et cetera. Het is een modern biobased gebouw met een warm en fijn uiterlijk.

Gevelconstructie:  Lariks houten spanten van Heko | vuren houtskeletbouw | OSB plaat
Gevelisolatie: Dampopen gevel met houtvezelisolatie zacht en harde persing van Homatherm
Gevelbekleding: Noord Europees grenen
Dakconstructie: Lariks houten spanten van Heko | vuren houtskeletbouw | OSB plaat
Dakisolatie: Isovlas isolatie
Kozijnen, ramen en deuren: mahonie, meranti
Vloeren, beganegrond: PS isolatievloer waarbij de kruipruimte is opgevuld met schelpen
Binnenwanden, dragend: vuren houtskeletbouw | OSB plaat | houtvezelisolatie
Binnenwanden, niet dragend: vuren houtskeletbouw | OSB plaat | houtvezelisolatie