Strobouwproject Iewan in Lent

Ecologisch bouwen met bewoners

Fotografie: Annebelle Nooteboom
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Het begon met een gedeelde droom van duurzaam en gemeenschappelijk leven. Al snel bleek dat er veel meer mensen verlangden naar een andere manier van wonen en samenleven. De Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen (Iewan) was geboren. Iewan zocht – én vond – samenwerking met woningcorporatie Talis en bouwbedrijf Vastbouw. Ook de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland bleken meer dan bereid het initiatief te steunen. Met z’n allen zorgden zij ervoor dat dit project werkelijkheid kon worden.

Bouwmaterialen, energieconcepten, installaties en waterhuishouding, bij alles is rekening gehouden met productiemethodes, verbruik en CO2-uitstoot. Na een bezoek aan Sieben Linden, een ecodorp van 140 bewoners in het oosten van Duitsland, raakten de initiatiefnemers overtuigd van de voordelen van stro en leem als bouwmaterialen. Stro en leem zijn natuurlijke materialen uit de omgeving, isoleren zeer goed, zijn dampdoorlatend en zorgen voor een prettig binnenklimaat. Michel Post van ORIO Architecten werd ingeschakeld om, in nauw overleg met de toekomstige bewoners, een ontwerp te maken van hoe Iewan er uit zou moeten zien.

Op 17 maart 2014 werd op de bouwplaats het startsein gegeven. Iets meer dan een jaar later werd de bouw voltooid. De toekomstige bewoners hebben zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc. Zij werden hierbij ondersteund door in totaal ruim tweehonderd vrijwilligers die al doende ervaring opdeden met stro- en leembouw.

Gevelconstructie: houtskeletbouw
Gevelisolatie: strobalen 360 x 480 x 800 mm
Gevelbekleding: douglas gepotdekselde planken
Kozijnen, buiten: accoya hout
Dakisolatie: strobalen (deels)
Wandafwerking: basisleem 30 mm | leemstuc 10 mm
Vloerconstructie verdieping: houten balken
Coatings, verven en lijmen: niet gebruikt