Rieten villa in Sterksel

Fotografie: Paul Verhorst, ARCHES architecten BNA
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Op een kavel in het landelijk gelegen Sterksel, Noord-Brabant, staat dit ontwerp van ARCHES architecten BNA. De opdrachtgevers wensten een ‘superstrak’ ontwerp voor een villa, die desalnietemin zou passen binnen de strikte kaders van het beeldkwaliteitsplan. Het kavel was een uitdaging: 20 meter smal, 65 meter lang en noord-gericht. Toch wilden de opdrachtgevers zoveel mogelijk zon in hun woning. Bijkomende bijzonderheid is dat zij de villa eigenhandig zouden gaan bouwen, dus daar diende in bouwtechnisch opzicht rekening mee gehouden te worden.

Op grond van deze wensen, eisen en randvoorwaarden is een moderne vertaling van een archetypische schuur tot stand gekomen. De landelijke omgeving heeft geleid tot de keuze voor een schil van riet, met daarin een vrijstaand blok met woonfuncties. Door deze opbouw is een  transparant geheel ontstaan, waarbij de zon, ondanks de noordligging, tot diep in de villa reikt.

De villa is gebouwd met materialen zoals riet, staal en hout. De ruime spouw van circa 30 cm is gevuld met isolatie van gerecyclede papiersnippers. Het ontwerp is zodanig gedetailleerd dat de constructie nergens zichtbaar is.

Gevelconstructie: combinatie van houtskeletbouw en staalskeletbouw
Gevelisolatie: Isofloc cellulose isolatie 200 mm
Gevelbekleding: riet
Dakconstructie: combinatie van houtskeletbouw en staalskeletbouw
Dakisolatie: Isofloc cellulose isolatie 200 mm
Dakafwerking: riet