Renovatie monument Rehafutur in Frankrijk

Renovatie van monument met ecologische materialen in Noordwest-Frankrijk op passiefhuis niveau

Soort project: Renovatie 
Bouwtype: Woningbouw, Utiliteitsbouw 

Projectbeschrijving

Het Rehafutur project betreft een monumentale woning uit ca. 1920 met een renovatie op passiefhuis niveau. Deze voormalige mijnbouwingenieur woning is volledig gerenoveerd met ecologische materialen. De aanwezige materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt.

Rehafutur is een renovatieproject gericht op onderzoek en toepassing van ecologische bouwmaterialen in combinatie met een zeer energiezuinig resultaat tegen aanvaardbare kosten. Het project is opgezet met het doel de regionale economie en samenleving te versterken op een circulaire en duurzame wijze. Het project is uitgevoerd met de steun van regionale organisaties. Het regionale cluster Ekwation heeft hierbij samengewerkt met de FFB (Franse bouwvereniging) en Maison&Cité, de grootste sociale huizenbezitter in de regio. Het project is ondersteund door Europa (Interreg), de Franse nationale overheid, ADEME, nationale staatsorganisatie voor de transitie naar een ecologische samenleving en de regio Nord-pas-de-Calais.

De bouwfysische eigenschappen van de materialen worden gemonitord. Met deze informatie wordt verder gewerkt aan de juiste toepassingen van materialen en constructie.

Biobased producten

Gevelconstructie: Bestaand materiaal, bakstenen.

Gevelisolatie: Vlas, houtvezel, metisse, cellulose, schapenwol, kurk en hennep.

Binnenwanden, niet dragend: Kalkhennep blokken.

Akoestische materialen: Metisse, houtvezelplaten.

Vloerisolatie: Geëxpandeerde Kurk, Foamglas

Vloerafwerking: Marmoleum, hout, gerecycelde tegels

Toelichting

Opvallend in de uitwerking is dat er is gekozen voor verschillende oplossingen voor het isolatie-materiaal. Vanwege monumentale status is binnenisolatie toegepast. De keuze was steeds afhankelijk van de positie en de functie van het bouwelement.

In de Nederlandse praktijk wordt vaak met één soort isolatiemateriaal gewerkt. Dat is wat praktischer, maar maakt minder gebruik van de specifieke mogelijkheden van de diverse bouw-materialen.

Er zijn vijf verschillende biobased isolatiematerialen terug te vinden:

  • houtvezel,
  • vlas,
  • hennep,
  • kurk
  • schapenwol.

Verder zijn er nog drie isolatiematerialen van gerecyclede grondstoffen toegepast:

  • cellulose,
  • textiel
  • opgeschuimd glas (foamglas).

Aan de Noordzijde, de koude kant, koos men voor isolatiematerialen met een relatief lage dichtheid en hoge vochtbufferende capaciteiten, zoals schapenwol en vlas. Aan de Zuidzijde komen materialen die de zomerwarmte zoveel mogelijk buiten houden. Dat zijn de materialen met een hoge dichtheid zoals cellulose en de hennepblokken. In het dak komen materialen die geluid en warmte buiten houden: houtvezelisolatie en textielisolatie. Waar grondcontact optreedt wordt Foamglas toegepast en er komt kurk waar geluidsisolatie en brandwering van belang zijn.

Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
juni 2015
Bruto vloeroppervlakte:
400m2 kantoorruimte
Bouwkosten:
€ 802.000 (incl. meetapparatuur en expositie)
Opdrachtgever:
Maison & Cité, France https://www.maisonsetcites.fr/
Ontwerpbureau:
GIE ARIETUR https://www.arietur.com/
Betrokken aannemer:
Consortium olv cluster Ekwation  
Adresgegevens project:
Loos-en-Gohelle, France
Te bezoeken:
Info: f.laroche.@d2e.com Frédéric LAROCHE  cd2e, Loos-en-Gohelle, France
Meer informatie:
Rehafutur
Gerelateerde artikelen