Renovatie monument Rehafutur in Frankrijk

Renovatie van monument met ecologische materialen in Noordwest-Frankrijk op passiefhuis niveau

Soort project: Renovatie 
Bouwtype: Woningbouw, Utiliteitsbouw 

Projectbeschrijving

Het Rehafutur project betreft een monumentale woning uit ca. 1920 met een renovatie op passiefhuis niveau. Deze voormalige mijnbouwingenieur woning is volledig gerenoveerd met ecologische materialen. De aanwezige materialen zijn zoveel mogelijk hergebruikt.

Rehafutur is een renovatieproject gericht op onderzoek en toepassing van ecologische bouwmaterialen in combinatie met een zeer energiezuinig resultaat tegen aanvaardbare kosten. Het project is opgezet met het doel de regionale economie en samenleving te versterken op een circulaire en duurzame wijze. Het project is uitgevoerd met de steun van regionale organisaties. Het regionale cluster Ekwation heeft hierbij samengewerkt met de FFB (Franse bouwvereniging) en Maison&Cité, de grootste sociale huizenbezitter in de regio. Het project is ondersteund door Europa (Interreg), de Franse nationale overheid, ADEME, nationale staatsorganisatie voor de transitie naar een ecologische samenleving en de regio Nord-pas-de-Calais.

De bouwfysische eigenschappen van de materialen worden gemonitord. Met deze informatie wordt verder gewerkt aan de juiste toepassingen van materialen en constructie.

Locatie: Loos-en-Gohelle, France

Gevelconstructie: Bestaand materiaal, bakstenen.

Gevelisolatie: Vlas, houtvezel, metisse, cellulose, schapenwol, kurk en hennep.

Binnenwanden, niet dragend: Kalkhennep blokken.

Akoestische materialen: Metisse, houtvezelplaten.

Vloerisolatie: Geëxpandeerde Kurk, Foamglas

Vloerafwerking: Marmoleum, hout, gerecycelde tegels