Passiefrenovatie Multatulistraat Doetinchem

fotografie: Steef Brasser - Architektengroep Gelderland
Soort project: Renovatie  Locatie: Multatulistraat, Doetinchem
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

In opdracht van Sité Woondiensten heeft het samenwerkingsverband Consortium E+ in 2012 een pilot uitgevoerd voor het passief renoveren van vier woningen aan de Multatulistraat te Doetinchem. Met dit proefproject wilde Sité kennis en ervaring opdoen met passiefbouwen voor toekomstige renovatieprojecten.

Een goede bouwkundige schil met hoge isolatiewaarden vormt de basis bij passiefhuis woningen. In een nieuwbouw situatie is dit eenvoudiger te realiseren, dan bij een renovatieproject. Het blok van vier woningen is gebouwd in 1969, en is kenmerkend voor het type woningen dat Sité Woondiensten in haar bezit heeft.

Op basis van diverse berekeningen heeft de aannemer de werktekeningen gemaakt, en zijn de elementen zoveel mogelijk te geprefabriceerd onder geconditioneerde omstandigheden. Er is gekozen voor dampopen gevelelementen met isolatiematerialen van gerecycled krantenpapier en houtvezel. Zo wordt het binnendringen van zomerhitte vertraagd en blijft het gedurende de zomer aangenaam koel in de woning. Daarnaast hebben deze materialen een hoge vochtopslag capaciteit waardoor eventuele condensatie geen schade aan de constructie veroorzaakt.

De HSB-gevelelementen hebben een Rc-waarde van 8,4 m2K/W. De buitenkozijnen zijn gemaakt van Accoya hout met triple beglazing.

Gevelconstructie: houtskeletbouw I-liggers 300 mm | OSB beplating15 mm
Gevelisolatie: Homatherm Energie Plus Comfort 60 mm | Isofloc cellulose vulling 140 mm bij aansluiting met dak
Kozijnen, buiten: Accoya