Mobiele woning van Woonpioniers: Porta Palace

Geheel zelfvoorzienend huis maakt ecologisch verantwoord maatwerk mogelijk

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Je bent jong, net op de woningmarkt en je wilt je vrijheid nog niet verliezen. Er staan steeds meer mooie stadse percelen of gebouwen leeg. Porta Palace is een geheel zelfvoorzienend huis dat achter een personenauto over de snelweg kan. Als Nederlands product, volledig uit biobased bouwmaterialen vervaardigd, vormt ze een voorbeeld van een woning waarbij ecologisch verantwoord maatwerk mogelijk wordt. De houten constructie is geïsoleerd met behulp van een hennep-vlas-combinatie en bekleed met ventilerende houten geveldelen.

Niet biobased onderdelen, zoals het stalen dak en de glasvlakken, zijn 100% recyclebaar uitgevoerd. In een later stadium worden zonnepanelen toegevoegd, waardoor het huis in staat is om zijn eigen elektriciteit te leveren. Genoeg energie om de geïntegreerde LED-verlichting, een kleine koelkast, de ventilator van het droog toilet en andere elektrische apparatuur te voeden.

Deze mobiele woonunit is ontwikkeld door Daniël Venneman en Jelte Glas. Daniël, tevens bekend van de Hermit Houses, is architect, bouwer en productontwikkelaar gespecialiseerd in compacte woonoplossingen. Jelte Glas is een jonge projectontwikkelaar. Samen werken zij aan de implementatie van het idee van Tiny Villages: een kleine verzamelingen van kwalitatief ecologisch verantwoordde compacte woningen op unieke tijdelijke locaties.

Biobased producten

Dak- en gevelconstructie: FSC vurenhout (95×44)
Dak- en gevelisolatie: Thermo Hennep-Jute combi (circa 70% hennepvezels en circa 25% jutevezels)
Gevelafwerking: Oregon Pine FSC, geschaafd en verduurzaamd tot Aquawood
Vloeren, verdieping: Slaapzolder van vurenhout (95×44)
Vloeren, begane grond: Constructie van FSC vurenhout | bovenzijde afgewerkt met OSB 18mm | onderzijde afgewerkt met betonplex 18mm
Vloerafwerking: Geolied OSB
Wand- en plafondafwerking: Populierenplex FSC 9mm
Binnenwanden, niet dragend: Vurenhout bekleed met populierenplex FSC 9mm | Okumé FSC 6mm ter plaatse van natte cel

Toelichting

Afwegingen zijn gedaan op basis van gewicht, prijs-kwaliteit en duurzaamheid. De biobased woning is mobiel, daarom is een maximum toelaatbaar gewicht van belang: inclusief bouwaanhanger 3500 kg.

De keuze voor hennep-jute-isolatie is gebaseerd op de gunstige prijs-kwaliteitverhouding en dampdoorlatendheid van het product. Er is gekozen voor EPS in de vloer vanwege haar drukvaste eigenschappen in combinatie met het lichte gewicht. Dit materiaal is niet biobased, maar door onverlijmde toepassing wel 100% recyclebaar.

Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
november 2016
Bruto vloeroppervlakte:
19 m2
Bouwkosten:
€35.000 inclusief aanhanger, installaties en BTW
Opdrachtgever:
Woonpioniers, Jelte Glas
Projectarchitect:
Daniël Venneman
Betrokken aannemer:
Daans Design Workplace
Adresgegevens project:
Koningin Wilhelminastraat 18A, Olst, Netherlands
Te bezoeken:
Op afspraak te bezoeken
Meer informatie:
Woonpioniers
Gerelateerde artikelen