Maskerade bouwsysteem Rotterdam

Industriële bouwmethode met hergroeibare grondstoffen

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

In Rotterdam zijn twee appartementen gerealiseerd met het bouwsysteem van MASKERADE®. Maskerade is een demontabel houtbouwskeletbouwsysteem, waarmee geen roofbouw op de aarde wordt gepleegd. Zijn er vooralsnog geen biobased alternatieven, dan maken de bouwers gebruik van minerale grondstoffen als zand, grind, kalk en klei. Het demontabele karakter is duidelijk zichtbaar gemaakt doordat de appartementen na vier jaar van Concept House Villlage verhuisd zijn naar de Merwehaven.

Balloonmethode
Maskerade is gebaseerd op de balloonmethode. Dat betekent dat de vloeren tussen de bouwmuren en de gevelelementen worden opgelegd, en dat de isolatie ter plaatse van de verdiepingsvloeren niet onderbroken wordt. Het casco kan op de bouwplaats in twee dagen wind- en waterdicht worden gemaakt.

CO2 reductie
De ambitie om de CO2-uitstoot maximaal te reduceren vormde het vertrekpunt voor de ontwikkeling van het Maskerade Prototype. Houtskeletbouw leent zich uitstekend voor het realiseren van deze ambitie, zeker in combinatie met biobased isolatieoplossingen. Het energie- en materialenvraagstuk in de gehele cyclus, van productie tot sloop, stond centraal bij de ontwikkeling van de bouwmethodiek. Dankzij de demontabele aansluitdetails zijn de elementen uit elkaar te halen, waardoor je de producten eenvoudig kunt vervangen en hergebruiken.

Biobased producten

Gevelconstructie: houtskeletbouwelementen | constructief OSB 18 mm
Gevelisolatie: Isofloc cellulose isolatie 70 mm | Homatherm houtvezelisolatieplaat 40 mm
Gevelbekleding: vezelcementplaat op biofoam | houten latten
Dakconstructie: Kerto-Q vloerbeschot 36 mm | Kerto-S balklaag 360 mm |
Dakisolatie: Isofloc cellulose isolatie 291 mm
Dakbedekking: sedumdaksysteem met waterbuffer
Kozijnen, buiten: Lamikon LongLife ++  passiefkozijn naaldhout | Lamikon LongLife ++  geïsoleerde deur
Vloeren verdieping: Kerto-Q vloerbeschot 36 mm | Kerto-S balklaag 360 mm | Homatherm houtvezelisolatie 90 mm
Vloeren, begane grond: Kerto-Q vloerbeschot 36 mm | Kerto-S balklaag, h 360 mm
Vloerisolatie: Isofloc cellulose isolatie 360 mm
Vloerafwerking: kartonnen kokers gevuld met zand 60 mm | houtvezelplaat 20 mm

Toelichting

Constructie
Het casco bestaat uit geprefabriceerde elementen gemaakt van naaldhout. Het hout van de gevelelementen komt uit Duitsland en heeft een FCS-keurmerk. De elementen voor de schil hebben een Rc-waarde van 8,0 m2K/W en de kozijnen hebben een U-waarde 1,8 W/m²K. De schil wordt dampopen uitgevoerd, dus zonder folies. Twee gevelelementen krijgen een isolatie met cellulose en twee anderen worden geïsoleerd met houtwol. De keuze voor twee verschillende isolatiematerialen is heel bewust, namelijk om te onderzoeken:
a)    of één van deze twee oplossingen gemakkelijker toepasbaar is binnen het IFD bouwen. Houtwol is verkrijgbaar als isolatieplaten die in de fabriek tussen de constructie wordt aangebracht. De cellulosevlokken van de cellulose-isolatie dienen op de bouwplaats nog tussen de constructie te worden gespoten;
b)    of de theoretische materiaaleigenschappen in de praktijk behaald worden;
c)    of de bouwfysische eigenschappen van de materialen in de gebruiksfase veranderen.

Vloeropbouw
De speciaal ontwikkelde Flexvloer® vormt de basis voor de Maskerade bouwmethode. Hij is bedacht om invulling te geven aan de toenemende vraag naar de levensloopbestendigheid, flexibiliteit en duurzaamheid van de woning- en utiliteitsbouw. De dragende vloer bestaat uit ribben van KERTO-S en vloerplaten van KERTO-Q die aan elkaar worden verlijmd zodat er een stijf vloerelement ontstaat. KERTO is hoogwaardig gelamineerd fineerhout (vurenhout), geproduceerd van hout uit duurzaam beheerde bossen. Het is PEFC-gecertificeerd.

De overspanning van de hoofddraagconstructie bedraagt 7,5 meter en de plafondhoogte is 3,0 meter. Door deze afmetingen, en de toepassing van de Flexvloer®, zijn vele verschillende gebouwfuncties en plattegrondindelingen mogelijk. Afhankelijk van de marktbehoefte kun je woningen, appartementen, werkruimten, scholen en zorgfuncties realiseren. En indien gewenst kun je deze functies ook eenvoudig combineren.

Binnen het Maskeradeconcept is de keuze voor de beganegrondvloer vrij, maar voor het prototype in Rotterdam is gekozen voor de houten Flexvloer. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de vraag hoe deze vloer in de praktijk functioneert.

Dakconstructie
De Maskerade bouwmethodiek is geschikt voor diverse kapvormen. Bij het prototype onderzoeken de initiatiefnemers of het mogelijk is een groen dak te construeren (plat dak) met een dampopen detaillering.

Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
mei 2015
Ontwerpbureau:
Van der Breggen Architecten
Projectarchitect:
Maarten van der Breggen
Adresgegevens project:
Gustoweg 10b, 3029 AS Rotterdam, Nederland
Gerelateerde artikelen