Demontabele circulaire tussenwoning – Gent

Een prototype voor flexibele stadsvernieuwingsprojecten

© CBCI
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Dit Living Lab wordt gebouwd op het terrein van de Technologie Campus Gent (KU Leuven) en is een testgebouw met een rijtjeshuistypologie. (zoals rijtjeshuizen typisch worden uitgevoerd/ van het type rijtjeshuis)

Het prototype zal later worden gebruikt in stadsvernieuwingsprojecten in achtergestelde wijken. Dit omvat niet alleen groepswoningbouw en renovatie, maar ook dakuitbreidingen en gevelrenovaties. Het levende laboratorium is ontworpen zodat al deze scenario’s technisch mogelijk zijn. Het is ook zo ontworpen dat bouwbedrijven betrokken kunnen raken in de sociale economie tijdens de bouw, en dat het gemakkelijk naar andere delen van de stad verplaatst kan worden. Dit laatste is ook een vereiste van het prototype, omdat het in 2027 plaats moet maken voor het nieuwe masterplan van de campus. Dit zal de ultieme test zijn voor het draagbare bio-gebaseerde levende laboratorium. Bekijk de video CBCI Living Lab KU Leuven Teaser English subtitles of bezoek het laboratorium virtueel! Guided Tour CBCI Living Lab KU Leuven Gent English Subtitles

Ontwerp gericht op veranderingen

Het KU Leuven Living Lab-concept richt zich op rijtjeshuizen, vergemakkelijkt flexibel gebruik en anticipeert op verdichtingsstrategieën voor toekomstige stadsvernieuwing. Het Living Lab is opgebouwd uit gestandaardiseerde modulaire componenten gebaseerd op een rooster van 60 cm.

In het midden van het huis bevindt zich een CLT-trap om het huis laterale stijfheid te geven. De voor- en achtergevels zijn niet-dragend. De vloeren dragen van de ene scheidingsmuur naar de andere. De binnenmuren zijn ook niet-dragend. Hierdoor kunnen de interne muren eenvoudig worden aangepast in geval van wijzigingen in de gezinssamenstelling. In geval van volumevergrotingen (bijvoorbeeld op de begane grond in de tuin), kan de achtergevel worden verwijderd zonder extra werk voor stabiliteit. De gehele structuur, inclusief funderingen, kan 5 verdiepingen bevatten.

Bij een verandering in functie (cross-functionele flexibiliteit) kan de voorgevel opnieuw worden ontworpen (bijvoorbeeld door een groot raam toe te voegen om een etalage te creëren) zonder extra werk voor stabiliteit, en zowel de trappenhuis als de tussenverdiepingen hebben al brandcompartimenten.

Wat betreft technische installaties is rekening gehouden met overdimensionering en integratie in andere verdiepingen. Alle productie- en opslagcomponenten zijn berekend voor een huis van 250 m². Bovendien zijn alle ruimtes relatief snel toegankelijk en aanpasbaar geïntegreerd in de onderliggende vloeren, die kunnen worden losgekoppeld, en in de centrale technische schacht. Dit betekent dat de afwerkingsmaterialen niet worden beschadigd tijdens veranderingen.

  • CLT (trap als draagconstructie)
  • Houtvezel isolatie
  • Houten kozijnen
  • Meer informatie volgt