Holistische en duurzame woning in Cadzand

Bio-ecologische energie leverende woning

© Thomas Mayer
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Het ontwerp van deze privéwoning is ontstaan vanuit een holistische en duurzame benadering. De klant voor dit project is een innovator op het gebied van woningautomatisering en een bekende bepleiter voor duurzame architectuur in Nederland. De opgave was een huis te creëren dat een innovatieve relatie tussen technologie en natuur laat zien.

De woning heeft een totale oppervlakte van 210 vierkante meter en is gelegen in Cadzand. Het geheel is opgebouwd uit massief hout (CLT) en grotendeels in een Duitse fabriek geprefabriceerd op basis van 3D BIM tekeningen welke door Archi3o zijn geproduceerd. In slechts drie dagen werd het huis op locatie volledig geassembleerd.

Er is gebruik gemaakt van bio-based materialen, zo bestaat de fundering uit schuimbeton, de hoofddraagstructuur uit massief hout en de isolatiematerialen uit natuurlijke hennepvezels. Ter behandeling van het hout zijn natuurlijke verven op basis van lijnolie toegepast.

De woning is volledig off-grid ontworpen en heeft een positieve ‘footprint’. De woning wordt verwarmd door een warmtepomp en een laagtemperatuur vloerverwarming /koeling. Door de woning extreem goed te isoleren is de warmtevraag beperkt. Het zonnedak met PV panelen levert voldoende energie voor het hele huis, de e-auto’s. Er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk ventilatie systeem en een ultramodern domotica systeem.

Locatie: Cadzand, Nederland

Gevelconstructie: CLT vuren panelen

Gevelisolatie: Thermo-hennep en Gutex Thermowall

Dakconstructie: CLT vuren panelen

Dakbedekking: EPDM met Bi-faciale zonnepanelen op zuid- en groendak op noordzijde

Dakisolatie: PIR

Gevelbekleding: Populier thermisch behandeld

Kozijnen, buiten: Upgrade vuren

Binnenwanden: CLT

Wand- en plafondafwerking: CLT met witte bijenwas

Vloeren, begane grond: Keramische tegels

Vloeren, verdieping: CLT

Vloerisolatie: zwevende dekvloer Fermacell

Vloerafwerking: linoleum

Coatings, verven en lijmen: Natuurverf Allback

Fundering en bekisting: Schuimbeton