Hof van Maandag: biobased seniorenwoning

Ecologische seniorenwoning in Oegstgeest

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Wanneer iemand een leven lang met respect voor natuur als hovenier gewerkt heeft, dan verlangt die persoon naar een woning die zijn levensvisie uitdraagt. In Oegstgeest moest een tachtig jaar oude werkschuur met aangrenzende kas plaats maken voor een biobased seniorenwoning.

Ambachtelijk, creatief, milieubewust zijn begrippen die de opdrachtgever kenmerken en vormden een leidraad tijdens het ontwerp- en bouwproces. Inspiratie voor de opzet is uit de voormalige werkschuur en kas opgedaan. De relatief kleinschalige proporties, het materiaalgebruik en het zadeldak refereren aan het vormmodel van een traditionele schuur terwijl er tegelijkertijd moderne elementen zijn geïntroduceerd. Het dak en de gevels zijn in Accoya hout uitgevoerd. Bij de gevels op het westen en zuiden lopen de latten voor de vensters langs en werken als zonwering. Het Accoya hout is door het acetylatieproces zeer vormstabiel en nauwelijks vocht opnemend. Dit maakte de toepassing zonder verdere afwerking mogelijk.

Het interieur van de woning bestaat volledig uit hout. De wanden, verdiepingvloer en dak bestaan uit massief houten platen en geven de woning een aangename akoestiek.

Biobased producten

Gevelconstructie: Leno vurenhouten wandelementen 85 mm
Gevelisolatie: Pavatherm houtvezel isolatieplaat 80 mm | Pavatherm Plus isolatieplaat 60 mm
Gevelbekleding: Accoya houten latten en planken
Dakconstructie: Leno vurenhouten elementen 85 mm
Dakisolatie: Pavatherm houtvezel isolatieplaat 80 mm | Pavatherm Plus isolatieplaat 60 mm
Dakafwerking: Accoya houten planken
Kozijnen, buiten: Accoya raam- en deurkozijnen
Vloeren, verdieping: Leno vurenhouten vloerelementen 115 mm | Pavaboard houtvezelplaten 20 mm
Vloerafwerking: Marmoleum
Wand- en plafondafwerking: Lenotec zichtkwaliteit
Binnenwanden, dragend: Leno vurenhouten elementen 85 mm
Binnenwanden, niet dragend: Leno vurenhouten elementen 85 mm

Toelichting
Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
juli 2010
Bruto vloeroppervlakte:
254 m2
Bouwkosten:
€ 1400/m2
Opdrachtgever:
Particulier
Ontwerpbureau:
Ssse|OvO associates architects
Projectarchitect:
Pierre Jennen & Gilbert Koskamp
Betrokken aannemer:
Remmerswaal en Looijestijn Bouw
Adresgegevens project:
Terweeweg 122 a, Oegstgeest, Nederland
Te bezoeken:
Niet openbaar
Gerelateerde artikelen