Hellenbroekschool in Zwijndrecht

Nieuw duurzaam schoolgebouw met eigen karakter

© Scagliola en Brakkee
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Utiliteitsbouw 

Projectbeschrijving

De school kent kleinschalige leeromgevingen, waar kinderen zich gezien en veilig kunnen voelen.

Iedereen begeeft zich op een vanzelfsprekende manier van een openbaar gebied naar een algemeen gebied, vervolgens naar een specifiek domeinen met ook weer een centraal gebied en uiteindelijk het eigen lokaal. 

Elk huisje heeft een eigen leerplein passend bij de leeftijd van de kinderen. Iedere ruimte in de school is uniek en door de gekozen dakvorm onstaan bijzonder prettige leslokalen met veel hoogte. 

Duurzaam zijn o.a. de vele hergebruikte materialen uit de oude school, de houten constructie en de losmaakbaarheid van het gebouw. Er zijn voornamelijk onderhoudsarme materialen en prefab-onderdelen toegepast. De school presteert door extra PV beter dan de minimale BENG-eis.

De Hellenbroekschool heeft met de huisjes meerdere entrees en zo’n bouwdeel zou in de toekomst zelfs losgekoppeld kunnen worden voor een andere functie. Dit waarborgt de toekomstbestendigheid. Elk huisje heeft ook zijn eigen installatiesysteem zodat problemen decentraal opgelost kunnen worden. De ambitie was om zo weinig mogelijk installaties te plaatsen om te koelen of te verwarmen. De puntdaken van de vier huisjes dragen qua vorm bij aan een duurzame en energiezuinige installatie, grotendeels gebaseerd op natuurlijke toevoer. EPC score bedraagt 0,57 Energielabel A+++.

Gevelconstuctie: Houtskeletbouw – Webo

Dakconstructie: Houten dakelementen – Unilin

Binnenwanden, dragend: Gelamineerde houten spanten als constructie – Heko spanten B.V.


© Scagliola en Brakkee