EnergiePLUS kantoor Geelen Counterflow

Energieneutraal, cradle-to-cradle en comfort in één bouwproject

Soort project: Nieuwbouw  Locatie: Windmolenven, Haelen
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Geelen Counterflow is een innovatieve machinefabriek die drogers en koelers ontwikkelt voor de voedingsmiddelenindustrie. Met het oog op verdere groei ontstond de noodzaak om de verouderde kantoorruimte te vervangen en uit te breiden. Vanwege de nauwe relatie tussen productie en engineering liggen de werkplaatsen en kantoren vlak bij elkaar.

Brede duurzaamheidsprestatie
Het gebouw levert op jaarbasis meer energie op dan het zelf nodig heeft, inclusief het gebruik van het pand. Dit heeft het bouwteam onder andere kunnen realiseren door hoogwaardige isolatie en kierdichting, passieve zoninstraling in combinatie met zonwering en een volledig duurzame energieopwekking met aardwarmte, zonnecollectoren en PV-panelen.

Bij de keuze van diverse bouwmaterialen is het principe van ‘Cradle-to-Cradle’ zoveel mogelijk gerespecteerd. Zo is hout toegepast voor hoofddraagconstructie, gevelbekleding en kozijnen. Daarnaast vormde de herbruikbaarheid na afschrijving van het gebouw of het bouwdeel een doorslaggevende factor bij het kiezen van onder andere vloerafwerkingen, plafonds, beglazingen, tegelwerken en dakbedekking.

Comfort voor gebruikers van het gebouw is terug te zien in de aandacht die is besteed aan het uitzicht, de daglichttoetreding, de openheid, het akoestisch comfort, de individuele regelbaarheid van installaties en de inrichting van de omliggende tuin en het dakterras.

VIDEO: EnergiePLUS kantoor Geelen Counterflow in Kennispartner BouwTV

Gevelconstructie: Nur-holz wandtype 35,0
Gevelisolatie: Uitsluitend Nur-holz wandtype 35,0 (extra isolatie niet nodig)
Gevelbekleding: Accoya houten latten op regelwerk
Kozijnen, buiten: Accoya
Dakconstructie, plat: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Dakbedekking: Derbipure plantaardige dakbedekking
Binnenwanden, dragend: Nur- holz wandtype 26,0
Binnenwanden, niet dragend: Nur-holz wandtype 15,5
Wand- en plafondafwerking:
Vloeren, begane grond: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Vloeren, verdieping: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Coatings, verven en lijmen: WOCA houtloog en WOCA natuurzeep aan binnenzijde op alle zichtbare Nur-holz elementen | Drywood Woodstain op Accoya kozijnen en gevelelementen