EnergiePLUS kantoor Geelen Counterflow

Energieneutraal, cradle-to-cradle en comfort in één bouwproject

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Utiliteitsbouw 

Projectbeschrijving

Geelen Counterflow is een innovatieve machinefabriek die drogers en koelers ontwikkelt voor de voedingsmiddelenindustrie. Met het oog op verdere groei ontstond de noodzaak om de verouderde kantoorruimte te vervangen en uit te breiden. Vanwege de nauwe relatie tussen productie en engineering liggen de werkplaatsen en kantoren vlak bij elkaar.

Brede duurzaamheidsprestatie
Het gebouw levert op jaarbasis meer energie op dan het zelf nodig heeft, inclusief het gebruik van het pand. Dit heeft het bouwteam onder andere kunnen realiseren door hoogwaardige isolatie en kierdichting, passieve zoninstraling in combinatie met zonwering en een volledig duurzame energieopwekking met aardwarmte, zonnecollectoren en PV-panelen.

Bij de keuze van diverse bouwmaterialen is het principe van ‘Cradle-to-Cradle’ zoveel mogelijk gerespecteerd. Zo is hout toegepast voor hoofddraagconstructie, gevelbekleding en kozijnen. Daarnaast vormde de herbruikbaarheid na afschrijving van het gebouw of het bouwdeel een doorslaggevende factor bij het kiezen van onder andere vloerafwerkingen, plafonds, beglazingen, tegelwerken en dakbedekking.

Comfort voor gebruikers van het gebouw is terug te zien in de aandacht die is besteed aan het uitzicht, de daglichttoetreding, de openheid, het akoestisch comfort, de individuele regelbaarheid van installaties en de inrichting van de omliggende tuin en het dakterras.

VIDEO: EnergiePLUS kantoor Geelen Counterflow in Kennispartner BouwTV

Biobased producten

Gevelconstructie: Nur-holz wandtype 35,0
Gevelisolatie: Uitsluitend Nur-holz wandtype 35,0 (extra isolatie niet nodig)
Gevelbekleding: Accoya houten latten op regelwerk
Kozijnen, buiten: Accoya
Dakconstructie, plat: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Dakbedekking: Derbipure plantaardige dakbedekking
Binnenwanden, dragend: Nur- holz wandtype 26,0
Binnenwanden, niet dragend: Nur-holz wandtype 15,5
Wand- en plafondafwerking:
Vloeren, begane grond: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Vloeren, verdieping: Nur-holz vloertype 25,0 op gelamineerde houten liggers
Coatings, verven en lijmen: WOCA houtloog en WOCA natuurzeep aan binnenzijde op alle zichtbare Nur-holz elementen | Drywood Woodstain op Accoya kozijnen en gevelelementen

Toelichting

De massief houten constructie van NUR-HOLZ is een innovatief constructiesysteem waarmee de gehele draagconstructie is opgebouwd. Er worden geen lijmstoffen toegepast bij de samenstelling van de massief houten elementen, waardoor er geen uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt. Met de toepassing van hout als bouwmateriaal wordt een groot aantal positieve eigenschappen in één bouwmateriaal verenigd: energiebesparing.

Natuurlijke vochtbalans
Het hout zorgt voor CO2-reductie, minimaal grondstoffengebruik en is recyclebaar. Het slaat warmte langzaam op en geeft deze weer langzaam af, waardoor er een gelijkmatige binnentemperatuur ontstaat. Hout ademt en zorgt voor een natuurlijke vochtbalans in een gebouw. Ook absorbeert het geluid en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het akoestisch comfort.

Het NUR-HOLZ systeem bestaat uit wand-, vloer-, en dakelementen. In de fabriek worden alle elementen geprefabriceerd. In deze elementen zitten openingen voor kozijnen en voorzieningen voor installaties. Op de bouwlocatie assembleert het bouwteam de elementen tot een compleet casco. Hierdoor biedt deze bouwmethode alle voordelen van industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD).

Daar waar de bouwer NUR-HOLZ in de buitengevel heeft toegepast, wordt het hout beschermd tegen weersinvloeden met een gevelbekleding. Aan de binnenzijde worden de houten wanden en kolommen niet afgewerkt, en de elementen uitsluitend beschermd tegen de invloed van UV-straling met een loog- en zeepbehandeling. Alleen in sanitaire ruimten en in de keuken is wandtegelwerk als extra bescherming aangebracht.

De 35 centimeter dikke gevelconstructie heeft een dermate hoge thermische isolatiewaarde (Rc=4,0 m2K/W) dat aanvullende gevelisolatie niet hoeft worden toegepast. Het dak is wel extra geïsoleerd.

Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
januari 2015
Bruto vloeroppervlakte:
2.800 m2
Bouwkosten:
€ 4.000.000,- excl. BTW en excl. inrichting
Opdrachtgever:
Getec Beheer
Ontwerpbureau:
Architecten en Bouwmeesters
Projectarchitect:
Ir. Rob Wolfs
Adresgegevens project:
Windmolenven 43, Haelen, Nederland
Te bezoeken:
op afspraak
Meer informatie:
Architecten en Bouwmeesters
Gerelateerde artikelen

Biobased wonen en werken. Externe link Bron: P+ Magazine
Massieve houtbouw in Haelen. Bron: Houtwereld 13/14 d.d. 04.07.2014