Circulaire vleugel Emergis kliniek – Kloetinge

Ontwerp voor een instelling voor geestelijke gezondheidszorg met een focus op verandering.

© Agrodome BV
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Dit living lab is gebouwd in Kloetinge (Zeeuws-Vlaanderen) bij Emergis, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Er zijn gastenkamers toegevoegd met een nieuwe cirkelvormige vleugel.

De units kunnen eenvoudig worden verplaatst en de kamers snel worden herschikt. Hierdoor kan Emergis voldoen aan de steeds veranderende vraag naar huisvesting. Er is zo geen noodzaak meer om te bouwen of te demonteren, maar eenvoudig enkele aanpassingen te maken, zonder veel energie of materiaal te verspillen. Het gebruik van bio-based materialen vermindert bovendien de ecologische impact en zorgt voor circulariteit aan het einde van de levensduur. Bekijk de video CBCI Living Lab Emergis Teaser (En) of bezoek het lab virtueel Guided tour of the finished CBCI Living Lab Emergis (En)!

Ontwerp met een focus op verandering

Vanaf het allereerste begin was het doel van het Emergis Living Lab om een dynamische omgeving te creëren die het gemakkelijk maakt om het gebouw uit te breiden of te verkleinen. Daarom is het opgebouwd uit modulaire, verplaatsbare eenheden in kruislaaghout (CLT). Deze eenheden kunnen worden aangesloten op een centrale gang met behulp van een ‘plug-and-play’ principe. Voor de gevelopeningen is een rooster en uniforme afmetingen gebruikt, die open of gesloten kunnen zijn (houtbewerking of deur). Elke eenheid dient als een werkruimte waar patiënten kunnen worden behandeld en is op dezelfde manier opgebouwd, met uitzondering van 2 verbonden eenheden die een groepsruimte vormen en 1 eenheid die dient als een sanitaire ruimte.

  • CLT (draagconstructie, wanden, vloer, dak)

  • Houtvezel isolatie (GUTEX, thermoflex, thermosafe, multitherm)

  • Houten kozijnen

  • Plato gevelbekleding

  • Gerecycled hout voor gevelbekleding


© CBCI