Ecologische woning Dirksland

Massiefhouten, energieneutrale woning op basis van biobased materialen

Soort project: Nieuwbouw  Locatie: Akkerleeven Dirksland
Bouwtype: Array 

Projectbeschrijving

Toen architect Joop Bensdorp en zijn vrouw in 2010 een kavel kochten in Dirksland wilden ze een huis dat plezierig en gezond is om in te wonen, en dat bovendien het milieu zo min mogelijk belast. Daarom kozen ze voor een integrale toepassing van ecologische bouwmethodes, natuurlijke principes en biobased bouwmaterialen. Zo put je grondstoffen zo min mogelijk uit en kun je op een eenvoudige manier veel energie opwekken en besparen.

Grotendeels biobased
De woning is voor 85% gebouwd met natuurlijke, herwinbare, recyclebare en biologisch afbreekbare, biobased materialen. Hij bestaat volledig uit hout, waarbij een massiefhouten casco is gebruikt van Nur Holz, een systeem zonder lijmverbindingen. De massiefhouten wanden zijn voor het merendeel onbehandeld toegepast. Het gebruik van vluchtige stoffen is daardoor minimaal. Uiteraard is het huis zeer goed geïsoleerd. Als isolatiemateriaal is schapenwol gebruikt. Het dak is bekleed met gras op basis van turf. Verder is het huis dampopen, wat zorgt voor een goede, natuurlijke vochtregulatie.

Voor de verwarming maken de bewoners gebruik van passieve zonne-energie en een accumulerende houtkachel van Tigchelaar. Het huis is georiënteerd op het zuiden, waardoor zonlicht in de winter diep doordringt. Door een groot overstek blijft de zon in de zomer buiten. In combinatie met het grasdak zorgt dit ervoor dat het huis dan heerlijk koel blijft. Warm tapwater wordt opgewekt met een zonneboiler in combinatie met zonnecollectoren. De elektriciteit wordt opgewekt met 12 PV panelen. Daardoor is het huis energieneutraal.

Gevelconstructie: Nur Holz massief houten wandelementen 155 mm
Gevelisolatie: Doscha schapenwol 140 mm
Gevelbekleding: onbehandeld (vergrijzende) Western Red Cedar delen, gemonteerd op horizontale regels van eveneens Western Red Cedar.
Kozijnen, buiten: Robinia kozijnen
Dakconstructie, schuin: vuren houten gordingen, FSC-gecertificeerd.
Dakbedekking: grasdak op basis van Nittedal Torvindustri turfzakjes
Dakisolatie: Doscha schapenwol, 280 mm dik
Binnenwanden dragend: Nur Holz massief houten wandelementen 155 mm
Binnenwanden niet dragend: Nur Holz massief houten wandelementen 120 mm dik
Kozijnen binnen: onbehandeld vurenhout, FSC-gecertificeerd
Wand- en plafondafwerking: wanden van keuken, badkamer en toiletten zijn behandeld met Allbäck lijnoliewax. Overige wanden en plafonds zijn onbehandeld.
Vloeren, begane grond: hergebruikte houten balken | 18 mm ecoboard | hergebruikte vuren vloerdelen
Vloerisolatie: Doscha schapenwol 140 mm
Vloeren, verdieping: Nur Holz massief houten vloerelementen 208 mm dik
Vloerafwerking: Osmo parketolie
Coatings, verven en lijmen: UULA Roslagin olie voor dakoverstek