Ecologische houten bosvilla

Gezonde, biobased en ecologische architectuur in Bosch en Duin

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Chris en Lenneke hebben ruim vijftien jaar geleden een ruim, bosrijk kavel gekocht. Ze woonden jaren in een piepklein houten huis op deze mooie en heerlijke locatie. Hun droom was om een ecologische bosvilla te laten bouwen, welke in de omgeving zou passen en de eigenschappen van het kavel volop zou benutten. Ze hebben bewust voor houtbouw gekozen met een dampopen houtconstructie, om zo een uitstekend leefklimaat te krijgen.

De houtconstructie van onbehandelde logs vormt het binnenblad en de binnenmuren. De open structuur van onbehandeld hout heeft een positieve invloed op het binnenklimaat en werkt als vochtregulerend element. Door de toepassing van veel grote ramen baadt de bosvilla in zonlicht en heeft het vanuit elke hoek zicht op de prachtige groene bosrijke omgeving.

Het huis is laag gehouden om de menselijke schaal te behouden. De begane grond is gesitueerd op het ‘souterrain podium’ dat één meter boven het maaiveld uitsteekt en bekleed is met natuursteen. Op deze manier krijgt het souterrain daglicht zonder koekoeksramen en geniet de begane grond van meer privacy en een beter uitzicht. De buitenwand is volgens dampopen constructieprincipes opgebouwd. Er zijn geen dampremmende- of dampdoorlatende folies toegepast.

Gevelconstructie: Finse logs, grenen hout
Gevelisolatie: 140 mm vlaswol met extra laag houtvezelisolatie
Gevelbekleding: RWC Zweedse Rabat
Kozijnen, buiten: FSC Dark Red Meranti
Dakconstructie: SLS hout 235x38mm
Dakisolatie: 230mm Vlaswol en 22mm houtvezelisolatie
Binnenwanden, dragend: Finse logs, grenen hout
Binnenwanden, niet dragend: Finse logs, grenen hout
Wand- en plafondafwerking: Grenen plafonddelen 16x110mm