De Potgieter in Amsterdam
Restauratie monumentaal schoolgebouw
Bouwtype: Utiliteitsbouw
Projectbeschrijving
Het monumentale schoolgebouw De Potgieter uit 1886 is gerenoveerd met biobased materialen. Daarbij is energiezuinigheid gecombineerd met een gezonde en comfortabele leef- en werkomgeving. De buitenmuren van De Potgieter zijn door Aayu Architecten aan de binnenzijde voorzien van een 6 cm dikke dampopen houtvezelplaat. Dikkere isolatie zou de kans op problemen met koudebruggen vergroten. Dankzij de forse afmetingen van de kozijnen was het mogelijk het raamhout op te dikken, zodat er dubbel glas kon worden toegepast.
De houtvezelplaat is afgewerkt met leemstuc en deels met kalkstuc. Deze constructie kan vocht bufferen. Dit systeem zorgt tevens voor een goede vochtbalans van de lucht binnen het gebouw. Wel moet eventuele (dampdichte) latexverf van tevoren van de oude muren worden verwijderd.
De Rc-waarde van de gevel van De Potgieter is door deze ingreep 1,6 m2K/W geworden. In de kap is een Rc-waarde van 7,0 m2K/W gehaald. Daar zijn cellulosevlokken tussen de balken geblazen. Deze papiersnippers kunnen zonder problemen veel vocht opnemen. In deze dakisolatie is wel een slimme folie toegepast om inwendige condensatie te voorkomen. In de winter is deze folie van Proclima Intello dampdicht om te voorkomen dat vocht in de constructie condenseert en in de zomer is de folie maximaal dampopen (μd-waarde < 0,25 m) om de constructie goed naar beide richtingen te laten drogen.
Gevelisolatie: Pavatex houtvezelplaat 60 mm
Dakisolatie: Isofloc cellulose isolatie 28 mm
Vloerafwerking: Hout, linoleum
Wand- en plafondafwerking: Leemstuc, kalkstuc, gipsstuc
Coatings, verven en lijmen: Lijnolieverfen en lijnolie. Verder zijn coatings en lijmen vermeden.