CPO Bewust Wonen en Werken Boschveld | den Bosch

Ecologische stadswijk met eigen natuurlijke waterzuivering

Lisette vd Pavoordt fotografie
Soort project: Nieuwbouw  sociale woonvorm binnen een beperkt budget
Bouwtype: Woningbouw  23 koopwoningen en een gezamenlijke ruimte

Projectbeschrijving

De vereniging Bewust Wonen Werken Boschveld heeft 23 duurzame, gezonde, betaalbare koopwoningen en een gezamenlijke ruimte ontwikkelt. Samen met de toekomstige bewoners heeft Archi3o een beeldkwaliteitsplan en een programma van eisen opgesteld. Deze is gebruikt als leidraad bij de verdere ontwikkeling. De doelstelling was om gezonde ecologische woningen met zo veel mogelijk natuurlijke (biobased) materialen te realiseren in een sociale woonvorm binnen een beperkt budget. De nieuwe wijk ligt nabij het Centraal Station in Den Bosch.

De woningen zijn zeer divers van afmeting, variërend van 72 m2 tot ca 175 m2.  Door middel van informatieve bijeenkomsten en workshops met Archi3o is het ontwerp van het stedenbouwkundig plan en het gebouwconcept ontwikkelt. Daarnaast zijn alle woningen in 1-op-1 sessies ‘op maat’ ontworpen in samenspraak met de individuele huishoudens. De verschillende woningplattegronden zijn daardoor allemaal uniek. Door de extra hoge verdiepingen is er veel lucht en licht maar is er ook ruimte gecreëerd voor creatieve indelingen.

Het project wekt als geheel volledig zijn eigen energie op (gemiddelde EPC -0,01) door middel van zonnepanelen en -collectoren, terwijl er tegelijkertijd veel ruimte is gelaten voor groene daken, voor de bevordering van biodiversiteit en verbeteren van de locale waterhuishouding. De woningen zijn gasloos en ook niet aangesloten op het riool. Op het terrein is –  als eerste in Nederland in binnenstedelijk gebied –  een helofytenfilter ingericht voor de zuivering van het (zwart) rioolwater. Het schone water wordt ter plekke hergebruikt voor de toiletspoeling alvorens het op natuurlijke wijze infiltreert op het terrein.

De woningen liggen rond een gezamenlijke permacultuur binnentuin met daar in een kas welke ook het ‘gezicht’ vormt naar de wijk. Hier bevinden zich een ruimte voor gezamenlijke activiteiten, (bijeenkomsten, feesten, spelen en ontspannen) een keuken met sanitair, een klusruimte en een verwarmde woonkamer welke ook dient als werk- en vergaderruimte. In het plan zijn ook twee bestaande woningen, welke al op het terrein aanwezig waren, geïntegreerd.

De woningen zijn voorzien van een ‘ademende’ omhulling, er zijn dampopen houtskeletbouw gevels met hennep/jute isolatie toegepast en houten daken met vlasisolatie. De daken zijn bekleed met EPDM-rubber en alle platte daken en hellende noorddaken zijn voorzien van intensieve vegetatie. In de detaillering is er bewust zo min mogelijk technisch materiaal gebruikt, zo zijn dakranden niet afgedekt met aluminium maar EPDM, bestaan de gevels bestaan uit thermisch gemodificeerd hout en zijn er op twee plekken grote groengevels opgenomen.

Biobased en circulaire materialen:

Gevelconstructie: houtskeletbouw (van Roij)

Gevelisolatie: hennep/jute (thermo hanf combi jute)

Dakconstructie: houtcassette (isovlas)

Dakbedekking: epdm rubber (herlatan), groendaken (ekogras)

Dakisolatie: vlas (isovlas)

Gevelbekleding: thermisch gemodificeerd hout (frake)

Kozijnen, buiten: vuren (van Roij)

Binnenwanden, dragend: kz klimaatwand (silka, xella)

Binnenwanden, niet dragend: cellenbeton (ytong, xella)

Wand- en plafondafwerking: leemstucwerk

Vloeren, begane grond: eco kanaalplaat (VBI)

Vloeren, verdieping: eco leiding-kanaalplaat (VBI)

Vloerafwerking; anhydriet

Coatings, verven en lijmen: lijnolieverf (Rigo Toplin)

Afdichtingen: isocyanaat vrije PUR (Illbruck JF100), natuurlatex kit (EcoColl)

Fundering en bekisting: beton met verhoogde recycle-fractie