NurHolz demowoning

Biobased woning van massief houten herbruikbare elementen

Fotografie: Erik Stekelenburg - Gevelvisie
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw 

Projectbeschrijving

Een huis van het onverlijmde massief houtbouw systeem Nur Holz. Claudia van Pul wilde graag zelf eens een huis bouwen van dit materiaal. Zij vond een geschikte locatie in Roosendaal, aan de rand van de stad. Daar stuitte zij op een stuk grond waar de plannen zijn uitgevoerd.

Gemeente wilde baksteen
Architect Ad Kil van RO&AD Architecten was geheel vrij in de vormgeving. Slechts twee aspecten stonden vast: de woning moest worden gebouwd met Nur Holz elementen en een groen dak hebben. De gemeente Roosendaal moest erg wennen aan de afwijkende materialen, en pleitte oorspronkelijk voor een woning in baksteen. In goed overleg bleek het uiteindelijk toch mogelijk om een biobased woning te realiseren; vrijwel alleen gebouwd met materialen die na gebruik weer terug kunnen in de biologische kringloop.

Geen mechanische ventilatie
Om een gezonde woning te verwezenlijken, is besloten geen mechanische ventilatie toe te passen. De vormgeving van het huis is hier voor een groot deel op afgestemd. Midden in de woning is een grote vide gerealiseerd. De dakvensters zorgen voor een natuurlijke trek, die de luchtstroom in de woning waarborgt.

Biobased producten

Gevelconstructie: nur-holz wandtype 18,5
Gevelisolatie: Pavatherm en Pavatherm+
Gevelbekleding: plantaardig verduurzaamd Accoya hout
Kozijnen, buiten: vuren hout passiefkozijn TimmerSelekt Doornenbal
Dakconstructie, hellend: houten balken | constructief OSB 18 mm
Dakisolatie: Doschawol 200 mm
Dakbedekking: dakturf Van Ganzewinkel, baal 700×450 mm
Binnenwanden, dragend: houtskeletbouw | Pavatherm isolatie 140 mm | constructief OSB 18 mm
Vloeren, verdieping: houten balkenvloer | vloerplaat OSB 18 mm
Coatings, verven en lijmen: op natuurlijke lijnoliebasis, natuurverf van Natuurlijk Kleurrijk

Toelichting

Constructie
Het systeem bestaat uit massieve, onbehandelde houtpanelen. Dikke lagen naaldhout uit het Zwarte Woud, aan elkaar verbonden met schroeven van beukenhout. Er zijn geen conserveringsmiddelen en lijmen aan toegevoegd.
De kern van een Nur Holz element bestaat uit een rij planken van 6 tot 8 cm dik. Daar tegenaan worden dunnere lagen hout geplaatst in verschillende richtingen, om de juiste sterkte en stijfheid te garanderen.

Terug in de biologische kringloop
Het creëren van een gezonde woning vormde het uitgangspunt voor het gehele ontwerpproces. Daarnaast stelde de eigenaresse de eis dat de materialen na het einde van hun levensduur terug kunnen in de biologische kringloop. Materialen van natuurlijke oorsprong die vervolgens chemisch zijn geproduceerd of behandeld, zijn niet composteerbaar. Deze categorie materialen was daarom geen optie voor de ontwerpers.

De massief houten, dampopen constructie past perfect binnen deze filosofie. Aan de buitenzijde van de gevelconstructie is een 140 mm dik pakket van biobased isolatiemateriaal aangebracht: 80 mm Pavatherm met 60 mm Pavatherm Plus+. Deze combinatie van houtvezelplaten geeft de gevel een Rc-waarde van 5,9 m2.K/W. De buitenkant is bekleed met ecologisch verduurzaamd Accoya hout. In de houten dakconstructie is 200 mm schapenwol (doschawol) aangebracht. Hiermee is een Rc-waarde van 8,0 m2.K/W gerealiseerd voor het dak.

Grasdak
De woning moet echt van toegevoegde waarde zijn voor de omgeving. Om die reden is besloten om geen sedumdak toe te passen, maar een grasdak waar vogels in kunnen nestelen. De zoektocht naar een grasdak dat de biodiversiteit het meest ten goede komt, resulteerde in een Noors systeem dat bestaat uit zakjes turf met graszaden daarin. Daar is vervolgens zelf nog een bloemenmengsel aan toegevoegd. Het gras, waarvan de wortels samen groeien tot een hechte mat, zorgt voor waterbuffering en een goede isolatie.

Bijzondere details
Behalve de houten constructie en het groene dak, zijn in de woning tal van andere natuurlijke materialen toegepast. Aan alle details is gedacht. De houten kozijnen zijn afgeschilderd met een natuurverf, en de gordijnen in de woningen zijn vervaardigd van hennepstof.

De fundering en de beganegrondvloer zijn, vooralsnog, lastig uit te voeren met biobased producten. Bij de NurHolz Demowoning is gekozen voor een gevlinderde zwart-betonnen industrievloer. Hierdoor was geen extra afdeklaag meer noodzakelijk, wat betekent dat op materiaal bespaard kan worden. Wel is de vloer voorzien van een waslaag om hem waterafstotend en minder poreus te maken.

Detailtekeningen/docs
Projectgegevens
Datum oplevering:
april 2012
Opdrachtgever:
Particulier
Ontwerpbureau:
RO&AD Architecten
Projectarchitect:
Ad Kil
Betrokken aannemer:
Bouwpuur
Adresgegevens project:
Zundertseweg 18, Roosendaal, Nederland
Te bezoeken:
Niet openbaar, wel te bezoeken op afspraak
Gerelateerde artikelen

Puur en snel bouwen met duurzame houten panelen Externe link Bron: Casco Bouwsysteem

Kom van dat dak af Externe link Bron: Visita Wonen

Herbruikbaar bouwen als principe Externe link Bron: SBRCURnet

Onbekend maakt… Externe link Bron: Dak&Gevel Groen