Bomencirkels Moerkerken en Rijkswaterstaat

Aanplant bio-based verankerde bomen op rustplaatsen langs de snelweg

Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Infra, Biologisch afbreekbare boomverankering

Projectbeschrijving

Op de Nationale Boomplantdag is een boomcirkel in Moerkerken geplant. Een cirkel bestaat uit 12 bomen, die worden geplant door lokale schoolkinderen. Zo leren zij waarom bomen zo belangrijk zijn. De bomen in de cirkel staan voor de landen die lid zijn van de Europese Unie en symboliseren de eenheid van de EU.

Ook Rijkswaterstaat heeft op diverse plekken in Nederland,  op de rustplaatsen langs de snelweg, boomcirkels aangebracht die biologisch afbreekbaar verankerd zijn.

Biologisch afbreekbare kluitverankeringssysteem

Het is best raar: een boom omzagen, er dan palen van maken om een nieuw te planten boom mee vast te zetten. Dit gebeurd elk jaar weer, alleen in Europa al miljoenen keer. Zonde om van een grondstof waarmee je prachtige hoogwaardige producten kunt maken, een product te maken dat wegrot na gebruik. Of natuurlijk de boomkap besparen door en zo een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen door de fijnstofopname, biodiversiteit, CO2-vastlegging temperatuursregelingen en het waterprobleem.

Door gebruik van het biologisch afbreekbare kluitverankeringssysteem voor bomen van Natural Plastics gemaakt uit grondstoffen uit hernieuwbare bron afkomstig uit de agri- en de tuinbouw draagt men bij aan de biobased en circulaire doelstellingen zoals opgesteld door het kabinet. Het biologisch afbreekbare kluitverankeringssysteem is een mooi voorbeeld van het opwaarderen van reststromen tot volwaardige producten en een bewezen succesvolle vervanger van de bestaande boomplantmethodes zonder verder investeringen te hoeven doen.

Locatie: Moerkerken – A29

 

  • Het kluitverankeringssysteem bestaat uit biologisch afbreekbare keepers en touw. Bij Producten leest u meer over de bio-based boomankers.
  • Voor de bio-based verankerde bomen in de boomcirkel Moerkerken is een biologisch afbreekbare drainage gebruikt (foto 2)
  • Er worden wormen toegevoegd voor de verbetering ondergrond (foto 3)