Biobased woning in de polder

Toekomstbestendige, biofilische en ecologische woning

© NarrativA architecten, John Lewis Marshall en Marcus Koppen
Soort project: Nieuwbouw 
Bouwtype: Woningbouw, Interieur, Moderne Boerderijwoning

Projectbeschrijving

THUIS IN EEN NATUURLIJKE OMGEVING

De opdracht was om een compact ontwerp te maken, toekomstbestendig en ecologisch. Een bescheiden huis dat past in zijn natuurlijke omgeving, met een ruim gevoel van binnen. De rust en natuur van de locatie moest overal voelbaar zijn, zelfs op het toilet met weids uitzicht!

BIOBASED EN DAMPOPEN

Sara en Michel zijn erg op de natuur gesteld. De woning is zodanig ontworpen dat zij binnen het landschap past, qua vorm, formaat en uitstraling. Het huis is een moderne vertaling van een boerderijwoning, met een strakke detaillering zonder tierelantijntjes. Het huis is op een biobased, dampopen manier gebouwd, en volledig uit hout en natuurlijke isolatiematerialen vervaardigd, met uitzondering van de begane grond vloer en de dakpannen.

UITZICHT OVER DE POLDER

De woning staat in een veenweidelandschap en wordt omringd door een weidevogelgebied. Vanaf de kavel is in drie richtingen vrij uitzicht over de weilanden. Aan de oostkant van de kavel staat een geriefhoutbosje. Dit soort bosjes zie je vaker naast boerderijen; ze werden vroeger gebruikt als kaphout om de kachel mee te stoken. Tegenwoordig wordt het geriefhoutbosje niet meer gekapt, maar de bomen dienen nog wel voor schaduwwerking in de zomermaanden. In de winter, als de bomen kaal zijn, komen de zonnestralen naar binnen en dat zorgt voor veel natuurlijk daglicht en stralingswarmte.

ZONGERICHT – PASSIEVE ZONNE-ENERGIE

De woning is ontworpen gericht op de zon en op het uitzicht. De woning is heel goed geïsoleerd met biobased isolatiematerialen. De gebouwschil heeft tevens een goede luchtdichtheid. Door tactisch gepositioneerde ramen in de oost- en zuidgevel kan er bij een lage zonnestand, veel zonnewarmte opgevangen worden. Hierdoor is het in de koudere maanden van het jaar ook lekker warm in de woning, zonder dat Sara en Michel veel moeten stoken. De bouwkundige passiefhuis principes zorgen ervoor dat er minder installatiecapaciteit nodig is voor verwarming en koeling.

Gevelconstructie: Houtskeletbouw HSB biobased

Gevelisolatie: Cellulose, houtvezelisolatie binnen- en buitenplaat

Dakconstructie: Houtskeletbouw

Dakisolatie: Cellulose

Gevelbekleding: Siberisch Lariks, Foreco WaxedWood Gold Color

Kozijnen, buiten: Finti

Binnenwanden, dragend: Houtskeletbouw

Binnenwanden, niet dragend: Houtskeletbouw

Wand- en plafondafwerking: Leemstuc en kalkstuc

Vloeren, begane grond: Hout

Vloerafwerking: Eikenhouten parketvloer

Akoestische materialen: Vlaswol

Vloeren, verdieping: Houten balklaag vloer met zwevende zandcement dekvloer

Vloerisolatie: Vlaswol

Coatings, verven en lijmen: Kozijnen geverfd met: grond- en lakverf COPPERANT Baril

Afdichtingen: PUR-vrije kierdichting, OSB constructie voorzien van zwelbank en luchtdichte tapes


© NarrativA, Marcus Koppen en John Lewis Marshall