4. printen & stadsmijnbouw | printing & urban mining

riolering

We zien riolen nog te vaak als de snelwegen van onze schaamte. Er zitten enkel dingen in die we niet willen ruiken, proeven, zien. Weg! Maar riolen bevatten ontzettend veel waardevolle stoffen en mineralen die we met de juiste filtering kunnen gebruiken om prachtige materialen mee te maken. Met deze materialen kunnen we bouwen, ontwerpen, de grond zuiveren en dat allemaal volledig biologisch.

hergebruik na afbouw

Bij einde levensduur kan met materiaal of delen van een constructie vaak een tweede leven krijgen.

3D-printers

Een snel en slim alternatief voor conventionele bouwmethodes. Printers werken sneller, zijn weinig arbeidsintensief bij gebruik en behoeven minder verschillende materialen en energie. Door het gebruik van printers op de bouwlocatie zelf kan er flink bespaard worden op transport. De uitdaging is om met relatief snel hernieuwbare bouwmaterialen, zoals klei of calciumcarbonaat, te gaan printen.

 

Geprinte bouwelementen uit de waterzuivering

Omlab maakt uit reststoffen van de waterzuivering (cellulose, kaumera en calciet) een bio-based pasta. Deze pasta kan gebruikt worden voor 3D printen. Toepassingen worden nog onderzocht.

Het materiaal is ruim beschikbaar en deze toepassing verkleint de afvalberg. De bio pasta legt gedurende het gebruik COvast.

Trefwoorden:  hergbruik, rioolslib, 3D-printing

Omlab in samenwerking met aquaminerals en EFGF

 

Urban mining

Buro KADE onderzoekt of materialen uit bestaande gebouwen die moeten verdwijnen of gerenoveerd worden, opnieuw in te zetten zijn. Urban Mining. Hiermee wordt er minder beroep gedaan op nieuwe grondstoffen in bouwprojecten. Dit vermindert de milieuimpact die de bouw heeft. Daarnaast zorgt dit ook voor behoud van kennis en geeft dit een impuls aan vakmanschap van de architect en bouwer.

Trefwoorden: hergebruik, circulair

Buro Kade

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma