9. PLANTEN

Hout is het meest gebruikte bouwmateriaal dat van een plant (boom) is gemaakt.  Maar er bestaan veel meer bouwmaterialen die zijn gemaakt uit planten. De meest gebruikte plant op dit moment is hennep. Deze groeit makkelijk en overal, vraagt weinig water en levert een enorme hoeveelheid aan materiaal mogelijkheden. Naast het speciaal kweken van planten voor de bouwwereld, wat een perfect alternatief verdienmodel is voor de landbouw, worden er ook vele materialen gemaakt uit reststromen van voedselproductie. 

De komende jaren zullen we, zowel op het platteland als in de steden, een toename zien van groen die ons helpt met bouwen, ademen en leven. Terecht ook want planten en bomen nemen CO2 op, geven ons zuurstof terug en zijn een perfecte leverancier voor hele stevige en hele gezonde duurzame materialen.

9. planten | plants

 

Stro snelbouwsysteem

Het prefab-snelbouwsysteem Ecococon is voor 99% biobased en bestaat voor 10% uit hout en 89% stro. Het is damp-open, maar isoleert optimaal (Rc 8,3). Stro slaat tijdens de groei grote hoeveelheden CO2 op en is een agrarisch restproduct. Omdat het jaarlijks geoogst wordt, wordt er tot wel 10 keer zoveel CO2 per jaar in opgeslagen, dan bijvoorbeeld in hout.  Ecococon is in principe geschikt voor elk gebouw.

Trefwoorden:  stro, hout, snelbouw, prefab

Strotec

 

Hennepblokken

Isohemp blokken zijn gemaakt van hennep vezels met kalk. De blokken zijn in verschillende formaten te verkrijgen. De blokken zijn goed te gebruiken als binnenwanden. Het voordeel is dat zij licht zijn, makkelijk te verwerken en bijdragen aan een goed binnenklimaat. Hennep legt tijdens de groei CO2 vast, deze blijft opgeslagen zitten in de blokken tijdens de gebruiksfase.

Trefwoorden:  hennep, kalk, bouwblokken

Isohemp 

 

Jute muren van BioFold

BioFold is een innovatief materiaal opgebouwd uit textielafval (50 %, oude jeans en jute van koffiezakken) en bio-based plastics (50%, PLA). Het is toepasbaar als akoestisch- wandpaneel.  De textiele reststromen worden vervezeld tot vezels van 3 tot 7 cm. De textiel vezels worden samen met het PLA, ook in vezelvorm, vernaald tot non-woven materiaal. BioFold en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  textiel, bioplastic, biocomposiet

Samira Boon (designer) | NPSP, Dofactory en Wolck 

 

Vulkanisch zwart BioLaminaat met mossel gruis

Het plaatmateriaal BioLaminate bestaat uit 60% organische vezels uit reststromen, 30 % bindmiddelen en 10 % water. Het bindmiddel is gemaakt met ecologisch gemodificeerd zetmeel maar is nog niet volledig bio-based. BioLaminate kan worden toegepast als afwerklaag op wand, object en vloer in het interieur en in een niet vochtige omgeving. Het product is industrieel composteerbaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  laminaat, mosselschelpen

HuisVeendam by Tjeerd VeenhovenBioblocks

 

Hennep Compost Board

Hennep Combind of Compost Board wordt samengesteld met vezels van zoveel mogelijk lokale reststromen van agri-culturele landschappen. De platen worden geperst en de vezels worden verbonden met aardappelzetmeel. Het product is volledig composteerbaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  reststromen, vlas, hennep, stro, board , composteerbaar

Rik Makes

 

Combind Paprika

Combind Paprika wordt samengesteld met vezels van de paprikaplant. Een restproduct uit kassen. De platen worden geperst en de vezels worden verbonden met aardappelzetmeel. Het product is volledig composteerbaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  reststromen, tuinbouw, paprika, stro, board , composteerbaar

Rik Makes

 

Hennep vloerisolatie

HempFlax isolerende vloerdelen zorgen voor warmtebehoud en voor vochtbalans. De hennepvezel heeft goede vochtopname- en verdelingseigenschappen waardoor een optimale vochtregulatie ontstaat voor een mensvriendelijk en gezond interieurklimaat. Het product legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  vloerdelen, hennep, isolerend

HempFlax Building Solutions GmbH

 

Lijnolie Marmoleum vloer

Marmoleum vloeren van Forbo zijn samengesteld uit lijnolie (24%), talolie (12%), houtmeel (31%), kalk (17%), jute (9%) , gomhars (2%), pigmenten, hergebruikt marmoleum afval en een lak afwerklaag. De Marmoleum vloeren zijn volledig CO2 neutraal en geschikt voor vele gebouwfuncties. Het product is herbruikbaar en recyclebaar (met terugname programma).

Trefwoorden:  vloerbedekking, lijnolie,  jute, gomhars, hergebruikt marmoleum

Forbo

 

Hennep paneel

De hennep platen bestaan uit 2 lagen hennepvilt en worden geperst met natuurlijke lijm. De hennep panelen zijn opgebouwd uit 2 of 3 lagen hennepplaten, waarvan één een golfstuctuur heeft die zorgt voor de stijfheid van het paneel.  Het hemp paneel is geschikt voor interieur toepassingen. Het product is composteerbaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  gevilt, hennep, isolerend, panelen

Swart Design

 

Kerloc geveltegels

Kerloc plaatmateriaal bestaat uit vezels van restmaterialen uit land-, tuin, en bosbouw. Hier worden natuurlijke mineralen en meststoffen aan toegevoegd. De platen worden gevormd middels een exotherme reactie, wat zorgt voor verstening van het vezelmateriaal. Dit is een koud proces. Het product wordt toegepast als gevelmateriaal. Kerloc platen zijn goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden:  keramisch, gevelpanelen, restmaterialen

Martens keramiek b.v.

 

Kurk muur

PuurKurk wandpanelen bestaan voor bijna 100 % uit kurk. Het product wordt samengeperst met de hars die uit de kurkvrij komt bij verwarmen. De tegels bestaan uit stukken gesneden kurk of kurkschors verlijmd op een kurken onderplaat. De akoestische waarde is voor elke tegel anders. Toepassingen zijn mogelijk in het interieur, als akoestische wanddecoratie. Het product is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: kurk, hars, wandbekleding, 

Puurkurk

 

Akoestische interieur tegel van kurk

Muratto kurktegels bestaan voor bijna 100% uit kurk. Tijdens het verwarmen komt hars vrij waarmee de kurkkorrels samen worden geperst. De tegels hebben verschillende diktes en worden middels pigment van kleur voorzien. De akoestische waarde is voor elke tegel anders. Toepassingen zijn mogelijk in het interieur, als akoestische wanddecoratie. Het product is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: kurk, akoestisch, wandbekleding,

Muratto Design PuurKurk

 

Hennep tentdoek

TenCate Outdoor Fabrics maakt hennep tentdoek dat voor de helft uit organische materialen bestaat. Het doek is een combinatie van hennep (20%) en organisch katoen (30%) met volledig gerecycled polyester. De combinatie van deze drie duurzame vezels maakt een lange levensduur mogelijk. Het doek is al op grote schaal toepasbaar.

Trefwoorden: tentdoek, hennep, katoen, polyester

TenCate Outdoor Fabrics

 

Spaanplaat van biomassa

Deze spaanplaat is gemaakt van restafval in plaats van hout. Weggegooide plantendelen van paprika’s en tomaten, bermgras, ‘zeefoverloop’ van compostering, stro en hennep: het kan allemaal verwerkt worden tot een stevige plaat die niet onderdoet aan de houten variant. Zo krijgt restafval niet alleen een nieuw leven, maar ontstaat er ook een nieuw, bruikbaar product.

Trefwoorden: spaanplaat, restafval

Comgoed in samenwerking met BioBoost en Interreg 2 Seas

 

BioLaminaat met bermgras

HuisVeendam maakt producten van biologische materialen die om ons heen te vinden zijn. Dit biolaminaat heeft daarnaast ook esthetische kwaliteiten. De toplaag van dit decoratieve BioLaminaat bestaat uit verschillende soorten gedroogde bermgrassen uit de provincie Groningen. Daarnaast heeft HuisVeendam LAB een biopolymeer vervaardigd uit aardappelzetmeel, waarmee de toplaag op de jute ondergrond is gelijmd.

Trefwoorden: bermgras, aardappelzetmeel, laminaat, decoratieve afwerking

HuisVeendam by Tjeerd Veenhoven

 

Lijnolie meubelbekleding

Ook meubelbekleding mag niet achterblijven in de transitie naar biobased en circulair bouwen en wonen. Het op lijnolie gebaseerde linoleum van Forbo bewijst dat dat niet hoeft. Het granulaat waaruit het materiaal is opgebouwd bestaat uit geoxideerde lijnolie en tallolie waaraan houtmeel, kalksteen en pigmenten zijn toegevoegd. Het linoleum kan op allerlei oppervlakken worden toegepast en is al op grote schaal verkrijgbaar.

Trefwoorden: linoleum, meubelbekleding, lijnolie, houtmeel

Forbo Flooring

 

Kalk Hennep isolatie

De combinatie van kalk en hennep zorgt voor een volledig natuurlijk én CO2-negatief isolatiemateriaal. In de winter blijft warmte binnen en zomers blijft het juist prettig koel, zonder de ruimte luchtdicht te isoleren. Deze ‘Exie-Boards’ kunnen ook nog eens oneindig hergebruikt worden. Mocht er toch geen herbestemming voor worden gevonden, dan kunnen alle onderdelen gebruikt worden als een natuurlijke grondverbeteraar. 

Trefwoorden: kalk en hennep, isolatie, board

CaNaDry by EXIH2 NV 

 

Rijststro planken

In veel Aziatische landen is rijststro een grote reststroom van de agri sector. ECOBoards international maakt al jaren plaatmateriaal van de versnipperde stengels. Door deze te verhitten en te persen worden de snippers aan elkaar gebonden met de lignine die in het rijststro aanwezig is. Zo ontstaat een stevig plaatmateriaal waar geen lijm aan te pas komt en dat jaren mee kan gaan. Bovendien wordt er voor elke kilo ECOBoard maar liefst 0,98 kilo CO2 uit de lucht gehaald.

Trefwoorden: rijst, stro, lignine

Ecoboards International

 

Hennepvezel isolatie

De combinatie van hennepschreven met kalk en een natuurlijke binder zorgt voor een volledig natuurlijk én CO2-negatief isolatiemateriaal. In de winter blijft warmte binnen en zomers blijft het juist prettig koel, zonder de ruimte luchtdicht te isoleren. Deze ‘CaNaDry’ kan ook nog eens oneindig hergebruikt worden. Mocht er toch geen herbestemming voor worden gevonden, dan kunnen alle onderdelen gebruikt worden als een natuurlijke grondverbeteraar.

Trefwoorden: kalk en hennep, isolatie, storten of inblazen

CaNaDry by EXIH2 NV 

 

Platowood

Platowood-hout heeft dezelfde eigenschappen als hardhout, terwijl er gebruik wordt gemaakt van duurzame, snelgroeiende houtsoorten. Het onbehandelde hout wordt verduurzaamd door middel van hydro-thermische modificatie (platoniseren). Platoniseren bestaat uit drie stappen: koken, drogen en bakken. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van water en stoom.

Trefwoorden: vuren, populier, fraké, stoom, bakken, gevelbekleding, timmerhout

Platowood

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma