EXPLODED VIEW PROJECT

  • een iconisch en modulair paviljoen dat de laatste stand van zaken in circulair en biobased materialen en verhalen (visies en toepassingen) zichtbaar en voelbaar maakt;
  • een open source onderzoek naar de stromen, kwaliteiten en toepasbaarheid van de in het paviljoen gepresenteerde materialen. In oktober 2020 starten we met de eerste stap: Een installatie waaronder een maquette van 1 op 4 en een infowand met de blueprint van de maquette waarin we het open source onderzoek verbeelden en vertellen.
  • centraal in 2020 is de expositie in the New Block in Eindhoven. In dit voormalige laboratorium laat de Embassy Circular & Biobased Building onder de naam ‘’Exploded View’’ bezoekers virtueel kennismaken met bio-based en circulaire bouwmaterialen en -concepten.
  • In 2021 gaat het project een stap verder met The Exploded View Beyond Building. Een iconische tentoonstelling in de vorm van een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is. Dit levensgrote biobased huis prikkelt al je zintuigen en toont je de circulaire toekomst. The Exploded View Beyond Building reist door naar de Floriade (14 april – 9 oktober 2022) in Almere.
Maquette exploded view

Maquette van het paviljoen exploded view

Legenda:

English text

Bio-based

Progress / for sale

Bekijk het introductiefimpje en het overzicht van ‘alle’ bio-based en circulaire materialen uit het paviljoen*.

EXPLODED VIEW METHODEN & MATERIALEN

Methoden

Circulair en duurzaam bouwen vraagt om innovatieve bouwmethodes. In The Exploded View hebben we er 4 verschillende toegepast. Ontdek ze hieronder bij hergebruik, losmaakbaar, aarde en mining of printen

Materialen

Er zitten nu bijna 50 natuurlijke bouwmaterialen in The Exploded View en dat worden er nog veel meer. We tonen materiaalstromen die voorradig zijn en vaak niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. Bijvoorbeeld materialen uit voeding, zeewier, (riool)water, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. Het zijn materialen die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden. Maar ook materialen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. Materialen van vandaag, morgen en overmorgen.  Kijk verder bij voedsel, schimmels en bacteriën, uit het water of bij planten.

1. hergebruik | re-use

Een groot deel van alle gemaakte producten eindigt als afval. In België wordt jaarlijks 70 procent van alle textiel ongerecycleerd weggegooid. Door het verdienmodel en distributiesysteem van de textielindustrie te koppelen aan de bouwsector, kunnen we de 148 miljoen kilo textiel die we nu verspillen, omvormen tot bouwmateriaal. Hedendaagse pioniers en ontwerpers spelen hierbij een essentiële rol. Zo wordt er nu al isolatiemateriaal gemaakt van papier, panelen van oude jeans en planken van oude lakens.

 

Panelen van papierafval

Ecor panelen zijn gemaakt van cellulose en zijn in verschilende vormen verkrijgbaar.
De panelen worden gebruikt voor thermische en akoestische isolatie. Binnen en met behandeling buiten. ECOR panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2 vast.

Trefwoorden: recycle, panelen, reststromen, papier

ECOR

 

Paneel van spijkerbroeken

Het ECOR jeans panel is gemaakt van spijkerstof met cellulose.De multipanelen zijn in verschilende vormen verkrijgbaar. Deze panelen zijn bijzonder geschikt voor akoestische plafond isolatie. De panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2 vast.

Trefwoorden: recycle, panelen, jeans, papier

ECOR

 

Denim tentdoek

Tentdoek gemaakt van spijkerstof in combinatie met katoen en polyester. Toepassingen zijn tentdoek, zonnescherm, buitenaccessoires van textiel. De meerwaarde van het product ligt in het verminderen van de afvalberg en vermindering gebruik van nieuwe materialen. Uitdaging is nog het spinnen van garen bestaande uit gecombineerde vezels en kwaliteitsbehoud.

Trefwoorden: tentdoek, katoen

Blue Camp | TenCate Outdoor Fabrics

 

Isolatie van papier & kartonafval

Everuse cellulose vlokken, zijn in verschillende toepassingen te gebruiken. De vlokken worden ingeblazen in dak- vloer- of muurelementen. De cellulose vlokken worden met name gebruikt voor thermische isolatie. De panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig  CO2 vast.

Trefwoorden: oud papier, karton, isolatie, herbruikbaar

EverUse

 

Textiel Isolatie

Metisse is gemaakt van spijkerstof, versterkt met synthetische vezels. Verkrijgbaar in rollen of platen. Metisse wordt toegepast als thermisch of akoestisch isolatiemateriaal in binnen toepassingen. Wanden, plafonds en daken. Metisse is her te gebruiken en legt gedurende het gebruik CO2 vast. Bij de selectie van de grondstof wordt gewerkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Trefwoorden: jeans, panelen, isolatiemateriaal

VRK isolatie Metisse

 

Jute plaat

Nebasco 9010 is gemaakt van Jute met PLA. Het product is verkrijgbaar als vlakke mat. Deze mat kan in diverse vormen worden geperst en gesneden. De toepassing ligt in het interieur van woningen of in de autoindustrie. Nebasco 9010 kan worden hergebruikt en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: jute, koffiezakken, bioplastic, mat.

NPSP Nabasco 9010

 

Blauwe denim mat

Nebasco 9010 blue is gemaakt van spijkerstof met PLA. Het product is verkrijgbaar als vlakke mat. Deze mat kan in diverse vormen worden geperst en gesneden. De toepassing ligt in het interieur van woningen of in de autoindustrie. Nebasco 9010 kan worden hergebruikt en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: spijkerstof, jeans, panelen, non-woven mat

NPSP en Coebbe

 

Textiel plaat blauw katoen

Kvadrat Board is gemaakt van textielvezels. Het is een composiet in de vorm van een geperste plaat. Dit plaatmateriaal kan worden toegepast in het interieur van huizen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Het materiaal is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: textiel, panelen, katoen

Kvadrat Really Solid Textile Boards

 

Textiel plaat natuurlijk wol

Kvadrat Board is gemaakt van textielvezels. Het is een composiet in de vorm van een geperste plaat. Dit plaatmateriaal kan worden toegepast in het interieur van huizen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Het materiaal is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: composiet, textiel, panelen, katoen

Kvadrat

 

Duurzame losse vloertegels

Alura Ease is gemaakt van vinyl met afwerkingslagen en een glasvliesvezel. Het product bestaat uit stroken die los gelegd kunnen worden. Toepassing als vloerbedekking in kantoren en woningen. Geschikt als renovatie op bestaande vloer. Het voordeel is dat deze vloer niet verlijmd hoeft te worden en daarmee snel te leggen en te verwijderen is.

Trefwoorden: hergebruik, PVC, losse stroken,

Forbo

2. losmaakbaar | separable

De wil om materialen te hergebruiken is groter dan ooit. Grote bouwonderdelen zijn echter vaak verlijmd of verbonden. Dit maakt het ontzettend lastig en vaak onmogelijk om ze te demonteren en hergebruiken. Als we bij het ontwerp van gebouwen echter al rekening houden met hergebruik, dan kunnen we een circulaire revolutie ontketenen. Hiervoor is losmaakbaarheid essentieel. Je bouwt flexibel en demontabel en kiest zorgvuldig welke materialen en hoe die aan elkaar worden bevestigd zodat je ze achteraf weer in hoogwaardige staat kunt hergebruiken.  

 

Verzinkt bandstaal als dragende constructie

Het ODS system bestaat uit verzinkt bandstaal. Het product is een dragende constructie voor geveltoepassingen en lichte constructies. Het systeem is makkelijk aanpasbaar door een flexibel montagesysteem. De systemen passen prima in een prefab benadering. Combinaties met glas en bio-based isolatiesystemen zijn goed mogelijk. Het systeem is herbruikbaar en het staal is recyclebaar

Trefwoorden: bandstaal, hergebruik, montage

Jansen by ODS

 

Een flexibele gebouwde omgeving

Op dit moment is onze gebouwde omgeving niet flexibel en de realisatie kost nog altijd grote hoeveelheden grondstoffen en tijd. Daarom heeft The New Makers een circulair, digitaal geproduceerd bouwsysteem ontwikkeld waarmee integrale en flexibele transformatie-oplossingen worden ontworpen,gemaakt en gedetailleerd. Digitale precisie maakt slimme verbindingen mogelijk waarmee het bouwsysteem telkens weer gedemonteerd kan worden en op oneindig veel manieren weer kan worden opgebouwd

Trefwoorden: flexibel, bouwsysteem, demontabel

The New Makers 

 

Losmaakbaarheid

Buro KADE gaat het nieuwe clubhuis voor Bio-based en Circulair bouwen maken. Dit gebeurd op Strijp-S in Eindhoven. Het gebouw is een oud laboratorium en wordt herontworpen met gebruik van bio-based en circulaire materialen. Hiermee ontstaat een plek om elkaar te ontmoeten, kennis uit te wisselen en te exposeren.

Trefwoorden: losmaakbaar, flexibel, verbindingen

Buro Kade (constructie) & SPARK makerszone 

3. aarde | earth & local mining

Door het uitgraven van aarde op bouwplaatsen en dit te transformeren naar bouwmaterialen, kan het jaarlijkse transport van miljoenen kubieke meters aan aarde worden vermeden.

 

Leempleister

Leem pleister is een mineraal materiaal dat vaak lokaal kan worden gewonnen. Leem is afkomstig van een natuurlijk erosieproces en is volop aanwezig en wordt door de erosie ook aangevuld. Leem kan worden toegepast in constructies, als afwerking en als vloer. Leem heeft een gunstig effect op het binenklimaat door de vochtregulerende en luchtzuiverende werking. Leem is te hergebruiken.

Trefwoorden:  herbruikbaar, aarde, leem.

BC architects materials 

 

Waterpasserende tegels van bagger

Waterweg maakt tegels van bagger. In combinatie met cement ontstaat er door persing een tegel. De tegels kunnen op elk gewenst formaat worden gemaakt. Deze tegels kunnen worden toegepast als bestrating in de openbare ruimte of in tuinen. De tegels dragen bij aan het verbeteren van de wateropname in de openbare ruimte en tuinen omdat deze waterdoorlatend zijn.

Trefwoorden: bagger, straatstenen, tegels, waterdoorlaatbaar

Waterweg

 

Bouwblokken uit de Weerribben

Bioblocks zijn gemaakt van organisch restmateriaal. De blokken zijn in verschillende formaten te verkrijgen. De blokken zijn goed te gebruiken als binnenwanden en als erfafscheiding. Het voordeel is dat zij licht zijn en daardoor arbeidstechnisch verantwoord zijn. In het organisch restmateriaal is  CO2vastgelegd, deze blijft opgeslagen zitten in de blokken tijdens de gebruiksfase.

Trefwoorden:  plaggen, bouwblokken, binnenwanden

Bioblocks

4. printen & stadsmijnbouw | site specific printing & urban mining

3D-printers zijn een snel en slim alternatief voor conventionele bouwmethodes. Printers werken sneller, zijn weinig arbeidsintensief bij gebruik en behoeven minder verschillende materialen en energie. Door het gebruik van printers op de bouwlocatie zelf kan er flink bespaard worden op transport. De uitdaging is om met relatief snel hernieuwbare bouwmaterialen, zoals klei of calciumcarbonaat, te gaan printen.

 

Geprinte bouwelementen uit de waterzuivering

Omlab maakt uit reststoffen van de waterzuivering (cellulose, kaumera en calciet) een bio-based pasta. Deze pasta kan gebruikt worden voor 3D printen. Toepassingen worden nog onderzocht.

Het materiaal is ruim beschikbaar en deze toepassing verkleint de afvalberg. De bio pasta legt gedurende het gebruik COvast.

Trefwoorden:  hergbruik, rioolslib, 3D-printing

Omlab in samenwerking met aquaminerals en EFGF

 

Urban mining

Buro KADE onderzoekt of materialen uit bestaande gebouwen die moeten verdwijnen of gerenoveerd worden, opnieuw in te zetten zijn. Urban Mining. Hiermee wordt er minder beroep gedaan op nieuwe grondstoffen in bouwprojecten. Dit vermindert de milieuimpact die de bouw heeft. Daarnaast zorgt dit ook voor behoud van kennis en geeft dit een impuls aan vakmanschap van de architect en bouwer.

Trefwoorden: hergebruik, circulair

Buro Kade

5. levende materialen | living materials

Als we echt een meer duurzame wereld willen dat moeten onze gebouwen niet alleen minder vervuilend zijn, ze moeten ook meer natuur creëren. Door gevels, wanden, daken en plafonds zo in te richten dat er planten en bloemen kunnen groeien zorgen we niet alleen voor meer groen, we verstevigen de biodiversiteit, helpen met wateropvang en zuiveren de lucht zowel binnen als buiten tot een ongekend niveau.

 

Een bioreceptief alternatief voor beton

Scape Agency transformeert de gebouwde omgeving van grijs naar groen door de aangroei van mossen en planten te stimuleren.

Ecolve bestaat voor 25% uit een innovatief bioreceptief bindmiddel dat als alternatief dient voor cement en is gebaseerd op reststromen uit traditionele industrieën. Deze binder wordt gecombineerd met gerecyclede aggregaten uit de betonindustrie.

Trefwoorden:  hergebruik, beton, mossen

Scape Agency

 

Begroeide wand

Holcim wil de CO2-uitstoot bij betonproductie reduceren door uitstoot te compenseren met begroeid beton.

Dit waterdoorlatende en begroeide beton voldoet aan de eisen die klimaatadaptatie ons stelt. De begroeide wand reduceert warmte, buffert regenwater, fungeert als biofilter, zorgt als verticale tuin voor waardevolle ruimtebesparing en bevordert biodiversiteit.

Trefwoorden: klimaatadaptatie, warmtereductie, biofilter

Holcim bouw en infra

Kom later nog eens kijken!

Exploded view is een ‘ongoing’ project van 2 jaar. Tot oktober 2022 komen er nog aanvullingen en verbeteringen.*

In de planning staan in ieder geval nog een nieuwe groep met levende ‘materialen’ zoals groene wanden en sedum daken.  Een aantal aanvullingen en enkele nieuwe productpagina’s die vanuit dit paviljoen worden gekoppeld.

Laat u inspireren om ook een kijkje te nemen in het Exploded view project van The New Heroes op de Dutch Design Week. Bezoek de webpagina van The Embassy of Circular & Biobased building voor meer informatie.
Of neem een kijkje op de website van The exploded view beyond building. Bijvoorbeeld voor de nieuwste toegevoegde Materialen 


*Disclaimer: De kaartjes zijn nog niet compleet. Er wordt aan gewerkt. Verbeterpunten kunnen worden doorgegeven via het contactformulier onder vermelding van Paviljoen.