1. hergebruik | re-use

Een groot deel van alle gemaakte producten eindigt als afval. In België wordt jaarlijks 70 procent van alle textiel ongerecycleerd weggegooid. Door het verdienmodel en distributiesysteem van de textielindustrie te koppelen aan de bouwsector, kunnen we de 148 miljoen kilo textiel die we nu verspillen, omvormen tot bouwmateriaal. Hedendaagse pioniers en ontwerpers spelen hierbij een essentiële rol. Zo wordt er nu al isolatiemateriaal gemaakt van papier, panelen van oude jeans en planken van oude lakens.

 

Panelen van papierafval

Ecor panelen zijn gemaakt van cellulose en zijn in verschilende vormen verkrijgbaar.
De panelen worden gebruikt voor thermische en akoestische isolatie. Binnen en met behandeling buiten. ECOR panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2 vast.

Trefwoorden: recycle, panelen, reststromen, papier

ECOR

 

Paneel van spijkerbroeken

Het ECOR jeans panel is gemaakt van spijkerstof met cellulose.De multipanelen zijn in verschilende vormen verkrijgbaar. Deze panelen zijn bijzonder geschikt voor akoestische plafond isolatie. De panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig CO2 vast.

Trefwoorden: recycle, panelen, jeans, papier

ECOR

 

Denim tentdoek

Tentdoek gemaakt van spijkerstof in combinatie met katoen en polyester. Toepassingen zijn tentdoek, zonnescherm, buitenaccessoires van textiel. De meerwaarde van het product ligt in het verminderen van de afvalberg en vermindering gebruik van nieuwe materialen. Uitdaging is nog het spinnen van garen bestaande uit gecombineerde vezels en kwaliteitsbehoud.

Trefwoorden: tentdoek, katoen

Blue Camp | TenCate Outdoor Fabrics

 

Isolatie van papier & kartonafval

Everuse cellulose vlokken, zijn in verschillende toepassingen te gebruiken. De vlokken worden ingeblazen in dak- vloer- of muurelementen. De cellulose vlokken worden met name gebruikt voor thermische isolatie. De panelen dragen bij aan een comfortabel en gezond binnenklimaat door vocht- en geluidsregulering. Het product is herbruikbaar en legt langdurig  CO2 vast.

Trefwoorden: oud papier, karton, isolatie, herbruikbaar

EverUse

 

Textiel Isolatie

Metisse is gemaakt van spijkerstof, versterkt met synthetische vezels. Verkrijgbaar in rollen of platen. Metisse wordt toegepast als thermisch of akoestisch isolatiemateriaal in binnen toepassingen. Wanden, plafonds en daken. Metisse is her te gebruiken en legt gedurende het gebruik CO2 vast. Bij de selectie van de grondstof wordt gewerkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Trefwoorden: jeans, panelen, isolatiemateriaal

VRK isolatie Metisse

 

Jute plaat

Nebasco 9010 is gemaakt van Jute met PLA. Het product is verkrijgbaar als vlakke mat. Deze mat kan in diverse vormen worden geperst en gesneden. De toepassing ligt in het interieur van woningen of in de autoindustrie. Nebasco 9010 kan worden hergebruikt en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: jute, koffiezakken, bioplastic, mat.

NPSP Nabasco 9010

 

Blauwe denim mat

Nebasco 9010 blue is gemaakt van spijkerstof met PLA. Het product is verkrijgbaar als vlakke mat. Deze mat kan in diverse vormen worden geperst en gesneden. De toepassing ligt in het interieur van woningen of in de autoindustrie. Nebasco 9010 kan worden hergebruikt en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: spijkerstof, jeans, panelen, non-woven mat

NPSP en Coebbe

 

Textiel plaat blauw katoen

Kvadrat Board is gemaakt van textielvezels. Het is een composiet in de vorm van een geperste plaat. Dit plaatmateriaal kan worden toegepast in het interieur van huizen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Het materiaal is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: textiel, panelen, katoen

Kvadrat Really Solid Textile Boards

 

Textiel plaat natuurlijk wol

Kvadrat Board is gemaakt van textielvezels. Het is een composiet in de vorm van een geperste plaat. Dit plaatmateriaal kan worden toegepast in het interieur van huizen, kantoren en bedrijfsgebouwen. Het materiaal is goed recyclebaar en legt gedurende het gebruik CO2 vast.

Trefwoorden: composiet, textiel, panelen, katoen

Kvadrat

 

Duurzame losse vloertegels

Alura Ease is gemaakt van vinyl met afwerkingslagen en een glasvliesvezel. Het product bestaat uit stroken die los gelegd kunnen worden. Toepassing als vloerbedekking in kantoren en woningen. Geschikt als renovatie op bestaande vloer. Het voordeel is dat deze vloer niet verlijmd hoeft te worden en daarmee snel te leggen en te verwijderen is.

Trefwoorden: hergebruik, PVC, losse stroken,

Forbo

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma