Artikelen

Terugname maakt duurzame vlaswanden echt circulair

Terugnameoptie maakt duurzame vlaswanden super circulair

Een  primeur van FAAY. Als eerste wandproducent ter wereld komt het bedrijf uit Vianen met een terugnameoptie voor de scheidingswanden van vlas.

Demonteren en hergebruiken

Wanneer een gebouw aan het eind van zijn levensduur komt, worden de scheidingswanden met hun vlaskern gedemonteerd en bij FAAY ingeleverd.

Lees meer

Growing a green future | thema industriële hennep

Hierbij de derde Nieuwsbrief van Growing a green future. Met 10 partners en grote groep bedrijven maken zij zich op voor het derde jaar en ‘oogst’ jaar van dit project.  Binnen het project wordt gewerkt met verschillende werkpakketten.  Binnen werkpakket zes is aandacht voor nieuwe vezel toepassingen voor papier en daar wordt ook gekeken naar hennep.

Ken jij alle toepassingen van industriële hennep?

Ongeveer alle delen van de hennepplant kunnen voor diverse toepassingen aangewend worden. Ken jij ze allemaal?

De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Helaas spreekt dit niet geheel in het voordeel voor het uitbouwen van een hennepketen. Voor elke toepassing zijn er andere rassen ter beschikking, andere teelttechnieken, andere machines. Welke zijn de meest beloftevolle sectoren?

Lees meer

Esthetisch en bio-circulair renovatieconcept 

biobased renovatie biervliet gevel plaatsenAan de Jacoba van Beierenstraat in Biervliet, Zeeuws-Vlaanderen, zijn 4 woningen gerenoveerd met vlas: een goed voorbeeld van bio-circulair renoveren.

De gevels zijn geïsoleerd met vlas en aan de buitenkant bekleed met vlascomposiet panelen. De woningen zijn daarmee goed geïsoleerd en is ook de energie om de materialen te produceren geminimaliseerd.

Lees meer

Interreg Vlaanderen-Nederland ‘Growing a Green Future’

Biobased economy krijgt duw in de rug dankzij investering van ruim 2.2 miljoen euro

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw één nieuw project goed. In navolging van ‘Groene Grondstoffen’ uit Interreg IV zet ‘Growing a Green Future’ het gebruik van lokaal geteelde biomassa zoals vlas en miscanthus verder op punt. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 1.9 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 938.500 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees meer