Artikelen

Gevelrenovatie met stro bij sporthal De Roomly te Udenhout

Acht studenten van Avans Hogeschool zijn 25 januari begonnen met het isoleren van sporthal de Roomley in Udenhout. Ze gebruiken daarbij stro als materiaal.

De sporthal Roomley te Udenhout moest gerenoveerd worden. De gemeente Tilburg heeft daarbij de studenten van de minor architectuur, op Avans Hogeschool gevraagd om voorstellen te doen voor deze renovatie met als hoofdmateriaal stro. Lees meer

Iewan: een sociaal woningbouwproject van stro

In het voorjaar van 2014 kwam een droom voor een groep mensen uit de omgeving van Nijmegen en Arnhem uit: de bouw van 24 sociale huurwoningen van stro ging van start. Nadat zij in 2008 de koppen bij elkaar staken om plannen voor een strobouw project te smeden, werd circa zes jaar na dato aan de Waal in Lent een sociaal woningbouwproject van stro gerealiseerd.

Deze video Externe link geeft in het kort weer hoe het voorbereidingstraject én het bouwproces eruit gezien hebben.

Wat kost dat nou, zo’n huis van stro?

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen, het reclamespotje van Nuon waarbij een man, strak in pak, ons vertelt dat de spouwisolatie van Nuon goed is voor het redden van onze planeet. Naast hem loopt een man in werkkleding die beweert dat niemand geïnteresseerd is in het redden van onze planeet, maar wel in de inhoud van hun portemonnee.

Je kunt volgens hem “tot wel vele honderden eurootjes per jaar” besparen met de spouwisolatie van Nuon. Ik blijf me verbazen over het feit dat juist een energieleverancier ons vertelt dat we minder energie moeten afnemen. Daarbij komt dat de spouwisolatie van Nuon helemaal niet zo goed is voor het milieu en dat er bij de productie ervan juist heel veel energie wordt verbruikt. De reclame mag dan in mijn ogen misleidend zijn, de boodschap is duidelijk: het is uiteindelijk mogelijk de planeet te redden zonder onze portemonnee uit het oog te verliezen. Maar laten we dit alsjeblieft doen op een natuurlijke manier, door bijvoorbeeld te isoleren met een organisch product als stro.

Lees meer