Artikelen

Blog: Hennep uit Veghel

Vorige week zaterdag vond de buurtbarbecue van de Corsicalaan in Veghel plaats. En hoewel ik vrij laat arriveerde in verband met een eerdere vergadering, heb ik veel leuke gesprekken gevoerd met verschillende buren. Onze gastheer Antoon had een artikel uit de Telegraaf op tafel gelegd, over een door mij ontworpen woonhuis dat momenteel in Veghel gebouwd wordt. De buitenmuren worden opgetrokken uit een mengsel van kalk en hennep. En nee… dit is niet het hennep uit Veghel dat nog niet zo lang geleden in het nieuws was. 

Voor diegenen die het artikel uit de Telegraaf niet gelezen hebben: het gaat over de bouw van een vrijstaande woning met het uiterlijk van een zwarte schuur, waarbij het dak een groot overstek heeft. Kenmerkend zijn de houten spanten en kozijnen die een mooi contrast vormen met het zwarte hout van de gevel en het dak waar zwarte pannen op komen.

Het is het eerste woonhuis in Nederland dat met dit specifieke mengsel van hennep en kalk gebouwd wordt, maar dit wil niet zeggen dat het een onbekende bouwmethode is. In het buitenland worden er zelfs al gemeentehuizen, kantoren en scholen mee gebouwd. Ook is het bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten.

De belangrijkste vraag die gesteld werd, en waar ik graag via deze weg een antwoord op wil geven, is de vraag: ‘Waarom?’, ‘Waarom bouw je op deze manier?’, ‘Waarom niet gewoon traditioneel metselen? Dan krijg je de garantie dat het er over 100 jaar nog staat.’ Mijn reden om te bouwen met deze materialen, en daarmee het antwoord op de veel gestelde vraag, is: gezondheid, comfort en milieu.

Lees meer

Kalkhennep uit Groningen kansrijk voor aardbevingsbestendig bouwen

Dat kalk een sterke flexibele eigenschap bezit, is alom bekend in de bouw. EcoBouwSalland, Hempflax en Sanger IBCT besloten, met steun van de NAM, te onderzoeken hoe 
woningisolatie van nieuwbouw met kalkhennep zich gedraagt wanneer de grond beeft. Eerdere tests wezen uit dat het product een lage elasticiteitsmodule heeft. Dat betekent dat het meegeeft in plaats van te scheuren. 

Zeker in Groningen zijn de mensen bekend met de flexibiliteit van kalk. Welke Groninger kent immers niet de bolstaande boerenschuren, opgetrokken uit bakstenen en kalksteenmortel? Deze muren groeien mee met de tijd en hebben geen dilatatievoegen. Als er een scheurtje in komt, trekt dat onder de invloed van regen en luchtvocht vaak vanzelf weer dicht.

Kalkhennepisolatie wordt samengesteld uit kalk, hennep en natuurzuivere additieven. EcoBouwSalland gebruikt cementvrije hydraatkalk, dat gedurende het productieproces minder wordt verhit dan hydraulische kalk en daarmee milieuvriendelijker is. De kalk wordt gemengd met hennephout, dat Hempflax in Oude Pekela op specificatie vervaardigt. Het additief is ontwikkeld door Wolf Jordan en bestaat uit mineralen, die de kalk een grotere aanvangssterkte geven, snel genoeg voor een vlotte bouwtijd.

Lees meer op Cobouw.nl Externe link