Artikelen

Growing a green future | thema industriële hennep

Hierbij de derde Nieuwsbrief van Growing a green future. Met 10 partners en grote groep bedrijven maken zij zich op voor het derde jaar en ‘oogst’ jaar van dit project.  Binnen het project wordt gewerkt met verschillende werkpakketten.  Binnen werkpakket zes is aandacht voor nieuwe vezel toepassingen voor papier en daar wordt ook gekeken naar hennep.

Ken jij alle toepassingen van industriële hennep?

Ongeveer alle delen van de hennepplant kunnen voor diverse toepassingen aangewend worden. Ken jij ze allemaal?

De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Helaas spreekt dit niet geheel in het voordeel voor het uitbouwen van een hennepketen. Voor elke toepassing zijn er andere rassen ter beschikking, andere teelttechnieken, andere machines. Welke zijn de meest beloftevolle sectoren?

Lees meer

Interreg Vlaanderen-Nederland ‘Growing a Green Future’

Biobased economy krijgt duw in de rug dankzij investering van ruim 2.2 miljoen euro

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw één nieuw project goed. In navolging van ‘Groene Grondstoffen’ uit Interreg IV zet ‘Growing a Green Future’ het gebruik van lokaal geteelde biomassa zoals vlas en miscanthus verder op punt. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 1.9 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 938.500 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees meer

Biobased bouwmaterialen bij BNR bouwmeesters

30 maart 2016 op BNR nieuwsradio

Voor veel traditionele bouwmaterialen geldt: ze raken een keer op. Wat zou het handig zijn als de natuur ons materialen zou geven die door blijven groeien en die dus nooit opraken… Precies dat is de gedachte achter biobased bouwmateriaal. Dat kan zitten in een eenvoudig houten kozijn, maar je kan nog veel verder gaan.

BNR nieuwsradio praatte erover met: Fred van der Burgh, voorzitter van Stichting Agrodome. Een stichting die zich inzet om traditionele bouwmaterialen steeds meer de vervangen voor biobased bouwmaterialen; Daan Bruggink, architect en oprichter van ORGA architecten en Peter Fraanje, Directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw.

Op locatie: Albert Dun van Dun Agro in Groningen maakte de overstap naar hennep als bouwmateriaal.

Beluister de radiouitzending op www.bnr.nl Externe link

Blog: Hennep uit Veghel

Vorige week zaterdag vond de buurtbarbecue van de Corsicalaan in Veghel plaats. En hoewel ik vrij laat arriveerde in verband met een eerdere vergadering, heb ik veel leuke gesprekken gevoerd met verschillende buren. Onze gastheer Antoon had een artikel uit de Telegraaf op tafel gelegd, over een door mij ontworpen woonhuis dat momenteel in Veghel gebouwd wordt. De buitenmuren worden opgetrokken uit een mengsel van kalk en hennep. En nee… dit is niet het hennep uit Veghel dat nog niet zo lang geleden in het nieuws was. 

Voor diegenen die het artikel uit de Telegraaf niet gelezen hebben: het gaat over de bouw van een vrijstaande woning met het uiterlijk van een zwarte schuur, waarbij het dak een groot overstek heeft. Kenmerkend zijn de houten spanten en kozijnen die een mooi contrast vormen met het zwarte hout van de gevel en het dak waar zwarte pannen op komen.

Het is het eerste woonhuis in Nederland dat met dit specifieke mengsel van hennep en kalk gebouwd wordt, maar dit wil niet zeggen dat het een onbekende bouwmethode is. In het buitenland worden er zelfs al gemeentehuizen, kantoren en scholen mee gebouwd. Ook is het bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten.

De belangrijkste vraag die gesteld werd, en waar ik graag via deze weg een antwoord op wil geven, is de vraag: ‘Waarom?’, ‘Waarom bouw je op deze manier?’, ‘Waarom niet gewoon traditioneel metselen? Dan krijg je de garantie dat het er over 100 jaar nog staat.’ Mijn reden om te bouwen met deze materialen, en daarmee het antwoord op de veel gestelde vraag, is: gezondheid, comfort en milieu.

Lees meer

Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw

In Almere bouwen jonge ondernemers aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Het is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022. Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten welke bouwmaterialen er in de stad groeien en bouwen met hun team een innovatief, drijvend gebouw. Het gebouw bestaat voor 80% uit plantaardige materialen en kan vanaf nu bezocht worden. Eind dit jaar komt de ruimte beschikbaar.

De Drijfveer
Het gebouw ‘De Drijfveer’ ligt aan een groen eiland in het hart van Almere en biedt een weids uitzicht over het Weerwater naar het stadscentrum. Het is gebouwd uit de Almeerse materialen hennep, schapenwol en natuurlijk gekromde bomen. De ontwerpers combineren hierbij hi- en low-tech voor het ontwerp. Kaljee: “Plantaardig gebouwd, dat is uniek voor een drijvend gebouw! De Drijfveer wordt helemaal zelfvoorzienend: hij gaat energie opwekken, water zuiveren en afval verwerken.” Dankzij het flexibele ontwerp kan het ook voor diverse activiteiten gebruikt worden.

Lees meer op Bouwwereld.nl