Artikelen

Banken steeds meer geïnteresseerd in bio-based bouwen

Onlangs verschenen er twee goede artikelen over bio-based bouwen bij de ASN bank en bij RABO bank.

In dezelfde week waarin de rechter SHELL beveelt om werk te maken van de klimaatakkoorden, benadrukt ook de RABO bank de noodzaak om over te gaan tot bio-based bouwen om een gezonde leefbare toekomst te hebben.

Hieronder de samenvattingen met een link naar het uitgebreide artikel van de Rabobank:

Rabobank: Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen

25 mei 2021 door  Sandra Koenraadt (Marktanalist Bouw & Vastgoed) en Hans-Hugo Smit (Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling)

Europees project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)

Circulair en biobased bouwen is niet alleen een kwestie van de bouwmaterialen vervangen; hele processen, disciplines, bedrijven en wet- en regelgeving moeten op de schop. Om een goed beeld te krijgen van wat er nodig is een standaard te kunnen formuleren is het ‘Interreg 2 Zeeën’ project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) gestart.

Informatieposter 1 (pdf)  Informatieposter 2 (pdf)

Uniek en interdisciplinair Interreg 2Seas project

Lees meer

Samenwerking Ecobouw Nederland en ICDuBo

Bron: ICDuBo

ICDuBo en Ecobouw Nederland werken samen om de positie van biobased en circulaire bouwmaterialen, -producten en -bouwconcepten in de bouwwereld te verbeteren en te optimaliseren.

Sissy Verspeek bij de opening Ecobouw stand bij ICDuBo

Op 14 december 2017 is de samenwerking bekrachtigd door de ingebruikname van Ecobouw kasten. Deze kasten worden gevuld met bekende en onbekende biobased materialen en circulaire oplossingen. In het oog springend is een enorme kaart van Nederland in kurk. Hierop kunnen interessante biobased projecten worden geprikt.

Lees meer

Wandbekleding van oude jeans

vezels van oude spijkerbroeken

Onder de naam Denimtex brengt schilder- en vast- goedonderhoudbedrijf Gebr. Van der Geest een circulaire wandbekleding  op  de markt.  Textielrecycler Frankenhuis produceert hiervoor de basis: oude jeans en ander afgedankt textiel. Met dit decoratief en geluidwerend ‘behang’ wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar circulaire bouwproducten.

Deze nieuwe innovatie is een decoratieve en geluidwerende wandbekleding, gemaakt van vezels van afgedankte spijkerbroeken óf oud textiel.

Lees meer

Biobased bijenpaviljoen Goffertpark Nijmegen

In het Nijmeegse Volkspark De Goffert realiseerde Frank Marcus Architecten een biobased bijenpaviljoen in opdracht van de gemeente Nijmegen. Het ontwerp laat het verschil tussen ‘bijentijd’ en ‘mensentijd’ zien: de ervaring en zichtbaarheid van tijd door bijen en mensen zijn er in verwerkt. Het toont daarbij het verschil in omgang met tijd door bijen en mensen, tussen ‘natuurlijke tijd’ en ‘culturele tijd’.

Geïnspireerd door de geleding van het lichaam van een insect heeft Marcus het bijenpaviljoen als een reeks ovale ruimtes op de middenlijn ontworpen. De zuidelijke gevel is de contactplaats voor parkbezoekers en zorgt voor zonlicht (energie) op de bijenkasten. Het gebouw is circulair en biobased gerealiseerd; alle materialen zijn herbuikbaar en nagroeibaar. “De dimensionering van het gevelhout is degelijk”, legt Marcus uit, “maar de detaillering aan maaiveld en dakrand kwetsbaar. Dit vertaalt de kwetsbaarheid van de bij in onze tijd naar het houten gebouw in de publieke ruimte.”

In het interieur is de houten wand van berken multiplex en vuren houten staanders zichtbaar. Die voorziet in bergruimte voor honing en stalling van materieel en kleding. Het bijenpaviljoen wordt gebruikt door Imkervereniging Nijmegen en omstreken voor bijenvolken in het park en als bezoekers- en lesruimte.

Lees meer op Architectenweb.nl Externe link