Artikelen

Bouw Kenniscentrum Biobased Economy

OOSTERWOLDE – Muren van hennepbeton, een houten constructie en gevels, een lemen vloer, stopcontacten van mais en een interieur met veel biologische materialen.

Het kenniscentrum Biobased Economy in Oosterwolde doet haar naam eer aan. Paul de Ruiter Architects presenteerde dinsdagavond de ontwerptekeningen, van dit nieuwe BREEAM Outstanding project, aan de gemeenteraad van Ooststellingwerf.

Dit artikel is overgenomen van de Heereveense courant op 01-02-2017

Lees meer

Hennep, een zeer veelzijdig gewas

‘Hennep is een zeer veelzijdig gewas’, zegt René Sauveur van Pantanova, een Nederlands adviesbedrijf op het gebied van hennepteelt en –verwerking. Maar de markt is moeilijk en moet worden veroverd. Nee, we hebben het niet over de hennepsoort waaruit THC wordt gewonnen, de bekende marihuana; we hebben het over industriële hennep, dat als hoofdproduct zijn veelzijdige vezel heeft, en ook veelzijdige oliën en eiwitten maakt. En cannabinoïden, stoffen met interessante medische toepassingen.

Lage footprint
Industriële hennep moet nog steeds een geloofwaardigheidskloof overwinnen. Kun je er echt niet high van worden? Nee, daarvoor ligt het gehalte THC te laag. Maar je kunt uit zijn vezel wel bouwmaterialen maken, en papier, textiel en composieten. En de plant is heel geschikt als grondstof voor ruwvoer voor melkkoeien (nee, ze worden er niet high van).
Hennep is in feite een eeuwenoud nuttig gewas, vroeger veel gebruikt voor touw maar in die toepassing verdrongen door sisal. Moderne soorten hennep zijn op vele markten toepasbaar. Een veelzijdig gewas, een gewas van de toekomst. Hoewel juist die veelzijdigheid op korte termijn een obstakel vormt omdat de oogst op meerdere markten tegelijkertijd moet worden verkocht. Vierkantsverwaarding, zoals dit tegenwoordig wordt genoemd.

Lees meer op biobasedpress.eu Externe link

Start-up maakt bouwmateriaal uit tequila-afval

De Mexicaanse start-up Plastinova maakt bouwmaterialen uit tequila-afval en reststoffen van gerecycled plastic. Volgens Plastinova is het materiaal zelfs sterker dan hout. Het restproduct van de productie van de Mexicaanse drank heeft een sterke vezelstructuur. De start-up Plastinova mengt de biomassa met gerecycled plastic tot bouwblokken die 10 tot 35 procent agavevezels bevatten.

Plastinova heeft inmiddels een leveringsovereenkomst gesloten met twee tequilaproducenten en levert materialen voor de bouw en voor meubels. Op termijn wil het bedrijf ook kokosvezels gaan gebruiken.

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl