Artikelen

Special Report: Making a circular, bio-based economy possible

The importance of setting real big steps towards a circular economy is increasing every day. That we need to leave the devastating linear economy behind is clear. But the ways in which we change to a circular, bio-based economy are not clear at all. In this special report, we will focus on our vision and strategy to accelerate the transition to a circular, bio-based economy, with the building sector as priority.

Why is bio-based the starting point for a circular economy?

The circular economy focuses on preventing the use of new non-renewable resources and the production of waste. Both are important to maintain a world that remains livable. Bio-based materials fit very well in this approach. They are renewable in a short time period and produce no hazardous waste or any waste at all. Lees meer

Nieuwsbrief CoE BBE – december 2016

d-coebbe_nationaal

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief

  • Kom kijken in de Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom
  • De eigenschappen en toepassingen van schimmeldraden
  • Brandnetels als groene grondstof
  • Biobased brug officieel geopend!
  • Lectoraat Biobased Products erkend als MBO leerwerkplek
  • Praktijkgericht onderzoek biobased economy in kaart

Lees de nieuwsbrief online

Weg vrij voor publiek aanbesteden van Biobased Producten

Beleidsaanbevelingen gepubliceerd

Vandaag publiceerde de Public Procurement werkgroep van de European Commission’s Expert Group for Bio-based Products 15 aanbevelingen voor het stimuleren van de opname van biobased producten in publieke aanbestedingsprogramma’s. Het rapport, dat werd gelanceerd op de BioEconomyUtrecht2016 stakeholder conferentie, stelt dat de voordelen wederzijds zijn.

Publieke aanbesteders krijgen toegang tot groenere, duurzamere, fossiele grondstof vrije producten, terwijl de biobased economy een impuls krijgt door toegang tot een markt die goed is voor bijna 20% van alle inkoop in de EU. Dit stelde Peter Schintlmeister, Life Science Expert van het Federale Ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Economie in Oostenrijk en voorzitter van de Expert Group.

Lees meer

Oproep: Leveranciers gezocht voor biobased huis

Het ministerie van Economische Zaken zet tijdens de Innovatie-estafette (14 april 2016) een biobased huis neer. Leveranciers van producten die zouden passen in een biobased huis of huishouden kunnen zich nu aanmelden.

Met het Biobased Huis wil het ministerie laten zien hoe ver Nederland is in de biobased economy. In het Biobased Huis worden alle biobased consumentenproducten verzameld. Uiteindelijk zullen alle producten ook in een uitgebreide infographic verschijnen (biobasedeconomy.nl). Met behulp van deze infographic kunnen consumenten zien welke biobased producten nu al op de markt verkrijgbaar zijn. Op deze manier kunnen consumenten tevens betrokken worden in de transitie naar een Biobased Economy.

Meld u hier aan!

 

Circulair werken met focus op biobased productontwikkeling

De circulaire economie, we hebben er veel over te zeggen. Jaarlijks worden er tientallen congressen over georganiseerd en elke keer klinkt de roep om actie. De noodzaak om van de lineaire verbruikseconomie naar de circulaire gebruikseconomie te gaan, wordt elke dag groter. Toch blijft het in de praktijk veelal bij praten. Om dat te doorbreken ondersteun ik, samen met Vincent van Rijsewijk, overheden en bedrijven om van wens naar uitvoering te komen. Op een heel praktische manier, vanuit een heel scherpe visie.

Sinds 1 januari 2015 is de overheid verplicht om duurzaam in te kopen. Maar hoe doe je dat? Welke criteria gelden dan en zijn er überhaupt wel alternatieven te koop? Wat voor invloed heeft dat op het budget en welke maatschappelijke, sociale en/of milieudoelstellingen kunnen ermee gerealiseerd worden? Dit zijn vragen die bij veel organisaties de kop op steken. En dan is er nog de term ‘biobased’. Wat is dat en wat kan ik ermee? Hoe kan ik mijn eigen organisatie, dienstverlening of productieproces circulair maken en daar biobased in passen? Allemaal praktische vragen die vaak moeilijk te beantwoorden zijn. Wie op zoek gaat naar antwoorden, komt in een wirwar van informatie, rapporten en veelheid aan congressen terecht.

Lees meer

C2C beter fundament dan biobased

‘Iedereen praat over biobased. Bij onze afnemers leeft dat nog niet zo zeer. Het heeft vooral te maken met het ontbreken van een eenduidige normering en certificering, waardoor het begrip biobased erg fluïde is.’

Paul Konings, directeur van Holonite uit Tholen, weet waarover hij praat. Zijn bedrijf produceert al ruim 40 jaar producten voor de bouwsector. Het gaat hierbij onder meer om (raam)dorpels, vensterbanken en muurafdekkers. Holonite, in 1969 opgericht door de heren Hoppenbrouwers en Lodewijks (vandaar de naam), is een composietsteen: een mix van mineralen en een polyesterhars die bovengenoemde heren ontwikkelden als alternatief voor natuursteen en kunststoffen.

‘Het klinkt eenvoudig, mineralen en hars, maar het geheim van de smid zit in het harsmengsel waar we bepaalde additieven gebruiken. Zeg maar ons Coca-Cola-recept.’ De voordelen van Holonite zijn volgens Konings legio: het materiaal is kleurvast, doordat het product door en door gepigmenteerd is, het is niet poreus zodat het materiaal niet van binnenuit door vocht kan worden aangetast en het kan in allerlei vormen worden gegoten. ‘Hierdoor biedt Holonite meer mogelijkheden qua design, bijvoorbeeld in de detaillering van vensterbanken. We kunnen Holonite ook produceren zodat het sprekend lijkt op natuursteen, of allerlei pigmenten toevoegen. In de praktijk verkopen we 70 procent van het volume in zwart’, lacht Konings. ‘Ook kunnen we Holonite gemakkelijk nabewerken, bijvoorbeeld het boren van gaten als bevestingspunt.’

Lees meer op agro-chemie.nl Externe link

Indulge and Explore Natural Fiber Composites

Productontwerpers kunnen in grote mate bijdragen aan de ontwikkeling van toepassingsvoorbeelden van natuurvezelcomposieten in Nederland en de rest van de wereld. De verwachting is dat het gebruik van hernieuwbare grondstoffen een belangrijke bijdrage zal leveren aan een duurzame samenleving. Natuurvezelcomposieten vormen een alternatief voor verscheidene synthetische materialen en dragen bij aan de overgang naar een biobased circulaire economie.

Het inspiratieboek Natuurvezelcomposiet (in het Engels: Indulge and Explore Natural Fiber Composites – an invitation to product designers) bevat toepassingsvoorbeelden van dit veelzijdige biobased materiaal. De combinatie van natuurvezel zoals kokos, vlas, hennep, sisal met (bio)hars leent zich voor een scala aan producten met evenzovele verschillende eigenschappen, al naar gelang de gekozen ingrediënten en technieken.

Laat u inspireren en download hier de publicatie Externe link