Artikelen

Inkopen en gebruik van biobased bouwmaterialen

Bijeenkomst ‘Als ik kan, koop ik biobased’

Atrium

Biobased bouwen staat volop in de belangstelling en heeft enthousiaste aanhangers. Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst ‘Als ik kan, koop ik biobased’, georganiseerd door Biosintrum, Oldenboom en Pianoo. De bijeenkomst richtte zich op architecten, aannemers, inkopers en beleidsmakers in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en was bedoeld om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen over het bestaan en het gebruik van biobased bouwmaterialen.

Lees het hele artikel ‘Als ik kan, koop ik biobased’ op de website van Milieudatabase

Foto: Atrium van het Biosintrum; Bron: Biosintrum.nl

 

Banken steeds meer geïnteresseerd in bio-based bouwen

Onlangs verschenen er twee goede artikelen over bio-based bouwen bij de ASN bank en bij RABO bank.

In dezelfde week waarin de rechter SHELL beveelt om werk te maken van de klimaatakkoorden, benadrukt ook de RABO bank de noodzaak om over te gaan tot bio-based bouwen om een gezonde leefbare toekomst te hebben.

Hieronder de samenvattingen met een link naar het uitgebreide artikel van de Rabobank:

Rabobank: Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen

25 mei 2021 door  Sandra Koenraadt (Marktanalist Bouw & Vastgoed) en Hans-Hugo Smit (Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling)

Manifest: Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland

Bouwers in opstand tegen norm duurzaam bouwen: ‘Bio-based materialen dupe van oneerlijke rekensom’

Diverse organisaties uit de bouwwereld komen in opstand tegen de norm voor duurzaam bouwen. Ze vinden het oneerlijk dat CO2-opslag van bio-based bouwmaterialen, zoals hout, bamboe, vlas, hennep en lisdodde niet meetelt in de rekensom voor duurzaam bouwen en roepen minister Ollongren op in te grijpen. “Emissievriendelijke materialen moeten worden bevorderd, niet afgestraft.”

Lees meer

Paper : Performance of bio-based facades panels

3rd International Conference on Bio-Based Building Materials June 26th – 28th 2019, Belfast, UK
study performance bio-based facades

Abstract

The theme of this study is the testing of biobased facade panels. Agrodome and the Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE) have started a study with about eight different biobased materials and will perform tests on physical and aesthetic aspects. The tests will be performed with the help of students of the University of Applied Sciences, Avans/HZ from the Netherlands. Under supervision of CoEBBE and Agrodome.
Lees meer

Biobased: onder je oksel en in je huis

BN DeStem

Willem Böttger pleit voor snelle omslag in de bouwwereld naar biobased materialen

Waarom kiezen weAfbeelding van het nieuwsartikel, open de pdf. vaak tóch voor de goedkope variant, terwijl de iets duurdere versie ons op de lange termijn veel mee oplevert? Wie denkt aan morgen, kiest voor duurzaam.

Grote onrust dit najaar na de tv-uitzending van Zembla over gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Bij warm weer bleken er Poly Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) vrij te komen. En die zouden schadelijk zijn voor de gezondheid van onze kinderen. De soms heftige reacties waren zeer begrijpelijk. De gezondheid van onze kinderen staat dicht bij ons en is concreet. Lees meer

10 Beautiful Biobased Materials


Team Materia:

Bij de productie van beton komt veel CO2 vrij. Afgedankt plastic vervuilt onze oceanen. Ondertussen eindigen natuurlijke materialen die worden gezien als landbouwafval op de stortplaats, terwijl ze een uitstekende basis voor innovatieve materialen kunnen zijn.

De 10 materialen op de website van Materia laten zien dat biobased materialen, de materialen van de toekomst zijn. Dat kunnen oude materialen en materiaal innovaties zijn op basis van wol, kurk, zeegras, hout of een ander natuurlijk materiaal.
Ontdek met Materia de prachtige wereld van biobased materialen. 10 materialen Externe link