Artikelen

Micro-economische verkenning Bio-economie

logo Federatie Bio-economie NederlandFederatie Bio-economie Nederland (FBN) voerde een Micro-economische verkenning uit voor een exit strategie fossiel.

Ondernemers die werken met biogrondstoffen hebben vaak moeite hun businessmodel rond te krijgen omdat fossiele als grondstof nog steeds dominant is. Tegen die dominantie is moeilijk op te boksen. Dat is een van de conclusies uit de Micro-economische verkenning Bio-economie.

Lees meer

Presentation ‘Boundless Biobased Education’

EU interreg Vlaanderen - NederlandLidwien Jacobs has presented the project ‘Boundless Biobased Education’ during the final conference of the project on oktober 10.

She had a stand during the ‘Biobased Circuit with walking lunch’.

In this project 14 Flemish and Dutch partners have been working on the development of demand-driven bio-based education programs at secondary, higher and university level and on better training and research facilities for education and business. You can find the project results (in Dutch) on this website.

The video presention on youtube: https://youtu.be/0ow6XJZ2ixU

 

Bouw Kenniscentrum Biobased Economy

OOSTERWOLDE – Muren van hennepbeton, een houten constructie en gevels, een lemen vloer, stopcontacten van mais en een interieur met veel biologische materialen.

Het kenniscentrum Biobased Economy in Oosterwolde doet haar naam eer aan. Paul de Ruiter Architects presenteerde dinsdagavond de ontwerptekeningen, van dit nieuwe BREEAM Outstanding project, aan de gemeenteraad van Ooststellingwerf.

Dit artikel is overgenomen van de Heereveense courant op 01-02-2017

Lees meer

Bericht van het Programma Green Deals

green deal

Afronding Green Deal Biobased Bouwen

Startjaar:  2013

Status:  afgerond

Thema:  Biobased Economy, Bouw.

Resultaat: Er is een kennisbank gerealiseerd en op de Innovation Expo 2016 toonde Stichting Ecobouw Nederland een concept van een biobased huis.

Lees meer

Biobased onderzoeksagenda aangeboden aan minister Kamp

Minister Henk Kamp heeft de nieuwe onderzoeksagenda van TKI BBE ontvangen. Hierin wordt beschreven hoe de topsectoren in de aankomde 8 tot 12 jaar werken aan de realisatie van een biobased economy in Nederland. Vier programmalijnen vormen de rode draad voor nieuwe biobased ketens.  Naast energie komen, door technische ontwikkelingen, toepassingen als chemische bouwstenen en materialen onder andere voor verpakkingen steeds dichterbij. Hierdoor zijn verbindingen tussen sectoren essentieel. Het kernwoord? Biocascadering. 

Biocascadering
Biocascadering gaat er van uit zoveel mogelijk waardevolle verbindingen uit de biomassa te halen, voordat de resterende stroom wordt aangewend voor energiewinning. Het TKI BBE wil op korte termijn tot een efficiëntere inzet van biomassa voor energie en materialen komen. Op de langere termijn ziet TKI BBE belangrijke kansen voor solar capturing, het rechtstreeks omzetten van zonne-energie in chemische bouwstenen. Daarbij is Nederlandse expertise cruciaal om zonne-energie veel efficiënter te gebruiken.

Lees meer op topsectorenergie.nl Externe link

De stad biedt kansen voor biobased economy

Het begrip ‘biobased’ blijft discussies oproepen. Hartstikke goed, want we moeten kritisch blijven. Uit de ervaringen met biobrandstoffen blijkt bijvoorbeeld dat er ongewenste (duurzaamheids)effecten kunnen optreden bij het gebruik van biomassa. Gelukkig groeit het bewustzijn dat we spaarzaam met het milieu moeten omgaan: uit bescherming van onze aarde, om onze economie te moderniseren en om onze maatschappij toekomstbestendig te maken. Kunnen we onze levensstandaard verhogen met een duurzame biobased aanpak?

Hoe biobased kan werken
Volgens het Britse rapport An economy that works van Aldersgate Group, is een duurzame en toekomstbestendige economie te herkennen aan zes karakteristieken: een lage werkloosheid, gelijkheid van kansen, hoge mate van welzijn, een lage CO2-uitstoot, een afvalvrij bestaan en een verbeterde natuurlijke omgeving. Wie wordt hier nu niet gelukkig van?

Opvallend is dat drie van de zes kenmerken gerelateerd zijn aan milieuvraagstukken. In de sociale psychologie wordt onderkend dat mensen (individuen, groepen en organisaties) er moeite mee hebben om effectief te reageren op maatschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatverandering. Burgers zien wel de noodzaak van een duurzame economie, maar wachten op overheid en bedrijfsleven. We hebben elkaar inderdaad hard nodig om de onvermijdelijke verandering teweeg te brengen, maar met een afwachtende houding komen er we niet. Daarom geloof ik in het gedachtegoed ‘Think Big, Start Small’.

Lees meer