Artikelen

Bouwadviseur Ineke Lemmen: “Niets staat bouwen met hout in de weg”

Artikel over houtbouw ‘IN DE HOUTGREEP’.

in de houtgreep - Ineke Lemmen

Dat houtbouw maar moeilijk van de grond zou komen, wordt vaak aan stroperige en lobbygevoelige politiek toegeschreven. Nee, zegt door de wolgeverfde biobased bouwadviseur Ineke Lemmen. Den Haag gaat best goed met hout. We moeten nu zelf doorpakken.

Lees het volledige artikel op de site ‘dehoutenwaarheid.nl’ … Externe link

Biobased bouwgewassen bieden boer en bouw nieuw perspectief

Gijs Bruggink – onderzoeker & chef de bureau van ORGA architect – heeft een achtergrondartikel geschreven over hoe het verbouwen van biobased bouwgewassen de boer nieuw perspectief kan geven en hoe dat de bouw, maar ook de gezondheid van ons land enorm kan helpen.

Onder lees meer …  gaat hij in op het waarom en hoe we de omslag kunnen maken en wat dat ons allemaal oplevert aan duurzame- (biodiversiteit), maar uiteindelijk ook economische en gezondheidswinst. Veel beter en logischer dan CO2 afzuigen op industrieterreinen en opslaan onder de zeebodem, aldus Bruggink.

Het stuk bevat ook voorbeelden & pilottrajecten zoals het Rijksbouwmeester-project in Oirschot.

Lees meer

Winnaars prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’

ORGA-architect, De Urbanisten, Copijn en nog een aantal partijen hebben de prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester, gewonnen.stedebouwkundig plan nieuwe oogst

Hiermee wordt biobased en natuurinclusief bouwen – zonder CO2 uitstoot en met allerlei kansen voor de boer om te verduurzamen – gestimuleerd. In het enorme en integrale plan genaamd ‘Een Nieuwe Oogst’ dat nu dus ook uitgevoerd gaat worden – het gaat om honderden woningen, ruimte voor dieren, permacultuur, een andere manier van samenleven & zingeving, biodiversiteit, verschillende landschappen, natuurlijke bouwgewassen etc etc – wordt het typerende ‘kamerlandschap’ rond Oirschot productief gemaakt voor de biobased bouwcultuur. Een aanzienlijk deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem.

Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Daarbij wordt vooral ingezet op op de productie van natuurlijk isolatiematerialen. Ook omdat een gemiddelde woning voor ongeveer 60 procent uit isolatiematerialen bestaat. Via de volgende link kun je het hele plan downloaden: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/Adviezen-publicaties/publicatie/2022/07/11/nieuwe-oogst.

ING publicatie over bouwen met hout : ” Geen CO2 uitstoot maar juist CO2 opname “

Houtbouw: duurzamer, lichter en ideaal voor industrialisatie bouwproces

Bouwen met hout is weer in opkomst. Veel grote bouwbedrijven zijn er mee bezig. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton en het is goed herbruikbaar. Houtbouw is nog wel duurder dan “traditionele bouw” maar door schaalvoordelen en toekomstige hogere CO2-heffingen op beton wordt hout naar verwachting de komende jaren een steeds concurrerender bouwmateriaal.

Lees het rapport Houtbouw (pdf)

Lees meer

White Paper CBCI: Rules & Regulations

Rules & Regulations

Publication White Paper
Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)
May 2022

“How the legislative framework can stimulate circular, bio-based construction”

Download the White Paper after subscribing by clicking on the button at the bottom of this article

Er is ook een Nederlandse uitgave.

Lees meer

College van Rijksadviseurs gaat voor ‘Een nieuwe bouwcultuur’ met biobased natuurinclusief bouwen.

screenshot van de video biobased natuurinclusief bouwen

bezoek de pagina ‘Een nieuwe bouwcultuur’ voor meer informatie en deze video.

Met het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’ wil nu ook het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen stimuleren. In de hele keten: van de teelt van gewassen tot toepassing in de bouw. Biobased en natuurinclusief bouwen, met het levend bodem-watersysteem als fundament, moet uitgroeien tot het nieuwe normaal.

Waarom?

We staan voor een grote bouwopgave. Er zijn veel nieuwe woningen nodig en er moeten ook nog eens miljoenen huizen van het gas af en geïsoleerd worden. Alleen als we dat zo duurzaam mogelijk doen, kunnen we de klimaatdoelstellingen halen: CO2-neutraal en een circulaire economie in 2050.

Daarvoor moet er wel iets veranderen: de gebouwde omgeving is nu nog goed voor zo’n 40% van onze CO2-uitstoot en energieverbruik. Dat kan en dat moet anders.

Lees meer

Federatie Bio-economie Nederland;

Het moet sneller!logo Federatie Bio-economie Nederland

De Federatie Bio-economie Nederland zet zich in om de transitie naar het gebruik van bio-grondstoffen te versnellen.De Federatie Bio-economie Nederland is met name een gesprekspartner voor de overheid. Meest recente initiatief is een studie in samenwerking met het Ministerie van LNV naar de succesfactoren bij het realiseren van biobased initiatieven, ook in de bouw. De studie is deze maand gestart. De resultaten worden eind dit jaar verwacht .

logo Stichting Agrodome

Lees meer

Kennisbank bio-based en circulair bouwen in Bouwmagazine

In het vakblad Bouwmagazine staat in de juni editie een uitgebreid artikel over deze Kennisbank biobased bouwen.

Bio-based materialen en projecten in beeld

Bio-based bouwen staat volop in de belangstelling. Wat veel mensen niet weten is dat er al heel veel materialen beschikbaar zijn en dat deze materialen al in veel projecten zijn toegepast. Neem bijvoorbeeld een product als hout dat al sinds mensen bouwen wordt gebruikt om stevige constructies te maken. Of natuurlijke vezels van oudsher al in interieurtoepassingen en tegenwoordig ook als isolatiemateriaal of in stuc behang. Met alle innovatieve ontwikkelingen van de laatste decennia zijn daar ontelbaar veel materialen en toepassingen bijgekomen. Bio-based materialen zorgen voor een uitstekende CO2 footprint en een gezond klimaat om in te wonen en te werken. Bijvoorbeeld door een goede vochtbalans te creëren

Open de pdf van het artikel om verder te lezen

Banken steeds meer geïnteresseerd in bio-based bouwen

Onlangs verschenen er twee goede artikelen over bio-based bouwen bij de ASN bank en bij RABO bank.

In dezelfde week waarin de rechter SHELL beveelt om werk te maken van de klimaatakkoorden, benadrukt ook de RABO bank de noodzaak om over te gaan tot bio-based bouwen om een gezonde leefbare toekomst te hebben.

Hieronder de samenvattingen met een link naar het uitgebreide artikel van de Rabobank:

Rabobank: Toekomstbestendig bouwen met biobased materialen

25 mei 2021 door  Sandra Koenraadt (Marktanalist Bouw & Vastgoed) en Hans-Hugo Smit (Senior Sectoranalist Bouw & Gebiedsontwikkeling)