Artikelen

Circulaire Geveleconomie initieert een gelijk speelveld voor LCA van kozijn-, raam- en gevelelementen

 ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules NEN-EN 17213’

De brancheorganisaties binnen de Circulaire Geveleconomie streven naar bij het opstellen van Levenscyclusanalyses (LCA) van kozijn-, raam- en gevelelementen. Daarom ligt nu de ‘Nederlandse aanvulling op de Product Category Rules (PCR) NEN-EN 17213:2020’ ter consultatie.

Lees meer

‘Wet- en regelgeving geen belemmering voor biobased bouwen’

omslag van het CBCI rapport ' wetgevend kader en biobased bouwenEen dubbelinterview met Richard van Bremen  (senior beleidsmedewerker provincie Zeeland) en Fred van der Burgh (Agrodome, Advies en Ontwikkeling) over wet- en regelgeving en biobased bouwen door Anton van Elburg van ‘De circulaire bouweconomie’.

De rol van wet- en regelgeving in relatie tot circulair en biobased bouwen

Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel? Uit een onderzoek in vier Europese landen blijkt dit mee te vallen. Aan de andere kant is het ook niet zo dat wet- en regelgeving circulair biobased bouwen actief stimuleert.

Lees hieronder verder of lees het volledige interview en achtergrondinformatie over ‘wet- en regelgeving in relatie tot circulair en biobased bouwen’ op de site van ‘De circulaire bouweconomie’.

Lees meer

Biogrondstoffen; nieuwe kansen voor de agrarische sector!

Bio-based economie huisje van gras op akker

De agrarische sector, voedselproductie en biogrondstoffen

Met de actuele problemen in de agrarische sector is het nodig om de focus ook op andere zaken dan de voedselproductie te richten. Denk aan mest, stikstof, CO2, bodemkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn en de wereldmarktcrises.

Lees meer

Winnaars prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’

ORGA-architect, De Urbanisten, Copijn en nog een aantal partijen hebben de prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester, gewonnen.stedebouwkundig plan nieuwe oogst

Hiermee wordt biobased en natuurinclusief bouwen – zonder CO2 uitstoot en met allerlei kansen voor de boer om te verduurzamen – gestimuleerd. In het enorme en integrale plan genaamd ‘Een Nieuwe Oogst’ dat nu dus ook uitgevoerd gaat worden – het gaat om honderden woningen, ruimte voor dieren, permacultuur, een andere manier van samenleven & zingeving, biodiversiteit, verschillende landschappen, natuurlijke bouwgewassen etc etc – wordt het typerende ‘kamerlandschap’ rond Oirschot productief gemaakt voor de biobased bouwcultuur. Een aanzienlijk deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem.

Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Daarbij wordt vooral ingezet op op de productie van natuurlijk isolatiematerialen. Ook omdat een gemiddelde woning voor ongeveer 60 procent uit isolatiematerialen bestaat. Via de volgende link kun je het hele plan downloaden: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/Adviezen-publicaties/publicatie/2022/07/11/nieuwe-oogst.

Terugname maakt duurzame vlaswanden echt circulair

Terugnameoptie maakt duurzame vlaswanden super circulair

Een  primeur van FAAY. Als eerste wandproducent ter wereld komt het bedrijf uit Vianen met een terugnameoptie voor de scheidingswanden van vlas.

Demonteren en hergebruiken

Wanneer een gebouw aan het eind van zijn levensduur komt, worden de scheidingswanden met hun vlaskern gedemonteerd en bij FAAY ingeleverd.

Lees meer

CBCI White Paper 2: procurement

“Circular and bio-based ambitions in construction projects; an integrated approach to the tendering process” logo CBCI 2 seas

The White Paper “Circular and bio-based ambitions in construction projects; an integrated approach to the tendering process” is especially aimed to professionals who are involved in procurement or tendering of new build projects and/or renovation projects.

Lees meer

Inkopen en gebruik van biobased bouwmaterialen

Bijeenkomst ‘Als ik kan, koop ik biobased’

Atrium

Biobased bouwen staat volop in de belangstelling en heeft enthousiaste aanhangers. Dat bleek ook tijdens de bijeenkomst ‘Als ik kan, koop ik biobased’, georganiseerd door Biosintrum, Oldenboom en Pianoo. De bijeenkomst richtte zich op architecten, aannemers, inkopers en beleidsmakers in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en was bedoeld om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen over het bestaan en het gebruik van biobased bouwmaterialen.

Lees het hele artikel ‘Als ik kan, koop ik biobased’ op de website van Milieudatabase

Foto: Atrium van het Biosintrum; Bron: Biosintrum.nl

 

Manifest: Een eerlijk speelveld voor een duurzamer Nederland

Bouwers in opstand tegen norm duurzaam bouwen: ‘Bio-based materialen dupe van oneerlijke rekensom’

Diverse organisaties uit de bouwwereld komen in opstand tegen de norm voor duurzaam bouwen. Ze vinden het oneerlijk dat CO2-opslag van bio-based bouwmaterialen, zoals hout, bamboe, vlas, hennep en lisdodde niet meetelt in de rekensom voor duurzaam bouwen en roepen minister Ollongren op in te grijpen. “Emissievriendelijke materialen moeten worden bevorderd, niet afgestraft.”

Lees meer

Bio-based woningen gewild onder huurders Fien Wonen

Bron: Fien wonen

Groen gebouw

Bio-based woningen blijken erg gewild te zijn

Bio-based bouwen, daar heeft Fien Wonen vorig jaar vol op ingezet. Woningen van hout en andere natuurlijke materialen die in plaats van CO₂ uitstoten bij de productie, juist CO2 vastleggen. Tot recent was onbekend wat de huurders van Fien Wonen hiervan vinden. Uit recent onderzoek van Fien blijkt dat zij op de goede weg is. Lees meer

GreenHuus bouwt ecohuisjes in recreatiegebied met behulp van publiek

Dertig zelfvoorzienende, circulaire ecolodges en een receptiegebouw verrijzen op Kabbelaarsbank aan het Zuid-Hollandse Grevelingenmeer. Met de huisjes willen de ondernemers van Ecopark GreenHuus Grevelingenmeer laten zien hoe je vakantie kunt vieren en wonen zonder de natuur aan te tasten. De ondernemers betrekken daarbij in een vroeg stadium omwonenden en geïnteresseerden bij het project, door hen de mogelijkheid te bieden om te investeren in de ecolodges middels crowdfunding. De eerste GreenHuus is inmiddels geplaatst. Lees meer