Artikelen

230 onderzoekers Biobased Bouwen spreken hun zorgen uit in Belfast

‘International Conference on Bio-based Building Materials’belfast conferentie bio-based

Tijdens de twee jaarlijkse ‘International Conference on Bio-based Building Materials’ in Belfast spraken onderzoekers uit Azie, Afrika, Zuid-Amerika en Europa hun zorgen uit over de hoge CO2 foot print van conventionele materialen. De meeste bouwpartijen en overheden focussen nog steeds op CO2-besparing tijdens de gebruiksfase van gebouwen, terwijl de grootste uitstoot in de materialen voor de bouw en renovatie zit. Lokaal geproduceerde bio-based materialen bieden hierbij de beste oplossingsrichting.

Lees meer

Nieuwsbrief 6 ‘Growing a GreenFuture’

Er gebeurt veel binnen het project Growing a green future. Er worden veel bijeenkomsten georganiseerd en intussen staan op vijf locaties de gewassen er mooi op.
Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

  • Natuurlijke pesticiden
  • Alternatieve granen
  • Terugblik ‘onderwijsbijeenkomst’
  • Inspiratiesessie  ‘Het potentieel van alternatieve en pseudogranen’

Lees meer

Serie congressen en events: Circulair bouwen in de praktijk

logo-Op-oost-EU-partners

Circulair bouwen: de uitdagingen zijn groot en de ambities zijn fors. De bouwsector veroorzaakt veel CO2-uitstooten verbruikt veel grondstoffen en energie. Daarnaast is er nauwelijks hoogwaardig hergebruik van materialen.

Er wordt veel gesproken en gestudeerd, maar bedrijven, opdrachtgevers en overheden zijn nog erg afwachtend. Dat moet anders en dat kán ook anders!
Lees meer

CO2-uitstoot reduceren met houtbouw

Bron:  Aannemersvak, artikel dd 28 maart 2019
Credits: Eisma Media groep, Daniël van Capelleveen

Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, kunnen we het beste nieuwbouwwoningen in hout bouwen in plaats van de traditionele materialen als baksteen en beton. Door te bouwen in hout kunnen we namelijk enorme hoeveelheden CO2 besparen. Dat blijkt volgens BNR Nieuwsradio uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland.

Lees meer

Europees project Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)

Omvangrijk onderzoek naar efficiënt gebruik van grondstoffen in de bouwCirculair en biobased bouwen is niet alleen een kwestie van de bouwmaterialen vervangen; hele processen, disciplines, bedrijven en wet- en regelgeving moeten op de schop. Om een goed beeld te krijgen van wat er nodig is een standaard te kunnen formuleren is het ‘Interreg 2 Zeeën’ project Circular Biobased Construction Industry (CBCI) gestart.

Informatieposter 1 (pdf)  Informatieposter 2 (pdf)

Uniek en interdisciplinair Interreg 2Seas project

Lees meer

Samenwerking Federatie Bio-economie en Studentenplatform

De Federatie Bio-economie Nederland heeft studenten veel te bieden.

Op de website van Federatie Bio-economie Nederland vind je interessante links naar bedrijven, naar kennis en naar beleid. Zo krijg je gemakkelijk een overzicht wat de bio-economie inhoudt en wie waar mee bezig is. En zo leer je de mensen achter de bio-economie kennen.

Studenten hebben de Federatie Bio-economie Nederland ook veel te bieden: kennis, inzicht in nieuwe markten, enthousiasme en veel jonge energie! De Federatie Bio-economie Nederland wil permanent met studenten in gesprek zijn.

Lees meer

Growing a green future | thema industriële hennep

Hierbij de derde Nieuwsbrief van Growing a green future. Met 10 partners en grote groep bedrijven maken zij zich op voor het derde jaar en ‘oogst’ jaar van dit project.  Binnen het project wordt gewerkt met verschillende werkpakketten.  Binnen werkpakket zes is aandacht voor nieuwe vezel toepassingen voor papier en daar wordt ook gekeken naar hennep.

Ken jij alle toepassingen van industriële hennep?

Ongeveer alle delen van de hennepplant kunnen voor diverse toepassingen aangewend worden. Ken jij ze allemaal?

De mogelijkheden zijn quasi eindeloos. Helaas spreekt dit niet geheel in het voordeel voor het uitbouwen van een hennepketen. Voor elke toepassing zijn er andere rassen ter beschikking, andere teelttechnieken, andere machines. Welke zijn de meest beloftevolle sectoren?

Lees meer

Haal CO2-winst uit totale bouw

Avans Hogeschool

Het kost twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning te verwarmen. Toch focust de overheid zich alleen op isoleren als middel om energie te besparen tijdens het wonen. Op deze manier blijft de vermindering van de CO2-uitstoot in de bouw beperkt en zal Nederland het doel van 49 procent reductie in 2030 nooit halen.

Lees meer

FIBRA Award for Contemporary Plant Fiber-Based Architecture

An opportunity to apply with your sustainable buildings and construction project to the FIBRA Award.

header fibra award

To highlight the use of bio-based materials in the construction field, amàco (atelier matières à construire) launched the FIBRA Award. With the scientific support of the Zurich Institute of Technology (ETH), the know-how of BioBuild Concept and the collaboration of the Agence MUSEO for biological and cultural diversity.

Lees meer

Eerste circulaire fietspad in gemeente Zevenaar geopend

De gemeente Zevenaar heeft invulling gegeven aan haar ambities op het gebied van circulaire economie door een circulair fietspad aan te leggen.

Op maandag 28 mei vond de opening plaats van dit eerste circulaire fietspad. Een bijzondere mijlpaal voor Zevenaar, omdat het fietspad gemaakt is van onder andere grasfalt en grasbeton. Maar dat is niet het enige dat dit fietspad interessant maakt. Vooral het proces, de samenwerking en de ‘Optimal Scan voor duurzame en circulaire wegen en paden’ (een voor dit circulaire fietspad ontwikkeld model) maken het fietspad speciaal: een primeur voor Nederland.

grasfas=lt fietspad opening

Van links naar rechts: Wethouder Carla Koers van gemeente Zevenaar ontving het Gelderse Circulaire Estafettestokje uit handen van gedeputeerde Michiel Scheffer van provincie Gelderland

Wethouder Carla Koers en Michiel Scheffer bij bouwbord, tijdelijk geplaatst bij Liemers College locatie Heerenmäten, vanwege mini-symposium rondom het eerste circulaire fietspad in Nederland

Circulair fietspad bij Witte Kruis in Babberich

Foto’s: gemeente Zevenaar Lees meer

Samenwerking Ecobouw Nederland en ICDuBo

Bron: ICDuBo

ICDuBo en Ecobouw Nederland werken samen om de positie van biobased en circulaire bouwmaterialen, -producten en -bouwconcepten in de bouwwereld te verbeteren en te optimaliseren.

Sissy Verspeek bij de opening Ecobouw stand bij ICDuBo

Op 14 december 2017 is de samenwerking bekrachtigd door de ingebruikname van Ecobouw kasten. Deze kasten worden gevuld met bekende en onbekende biobased materialen en circulaire oplossingen. In het oog springend is een enorme kaart van Nederland in kurk. Hierop kunnen interessante biobased projecten worden geprikt.

Lees meer

Biobased: onder je oksel en in je huis

BN DeStem

Willem Böttger pleit voor snelle omslag in de bouwwereld naar biobased materialen

Waarom kiezen weAfbeelding van het nieuwsartikel, open de pdf. vaak tóch voor de goedkope variant, terwijl de iets duurdere versie ons op de lange termijn veel mee oplevert? Wie denkt aan morgen, kiest voor duurzaam.

Grote onrust dit najaar na de tv-uitzending van Zembla over gemalen autobanden op kunstgrasvelden. Bij warm weer bleken er Poly Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) vrij te komen. En die zouden schadelijk zijn voor de gezondheid van onze kinderen. De soms heftige reacties waren zeer begrijpelijk. De gezondheid van onze kinderen staat dicht bij ons en is concreet. Lees meer

Gevelrenovatie met stro bij sporthal De Roomly te Udenhout

Acht studenten van Avans Hogeschool zijn 25 januari begonnen met het isoleren van sporthal de Roomley in Udenhout. Ze gebruiken daarbij stro als materiaal.

De sporthal Roomley te Udenhout moest gerenoveerd worden. De gemeente Tilburg heeft daarbij de studenten van de minor architectuur, op Avans Hogeschool gevraagd om voorstellen te doen voor deze renovatie met als hoofdmateriaal stro. Lees meer

Interreg Vlaanderen-Nederland ‘Growing a Green Future’

Biobased economy krijgt duw in de rug dankzij investering van ruim 2.2 miljoen euro

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw één nieuw project goed. In navolging van ‘Groene Grondstoffen’ uit Interreg IV zet ‘Growing a Green Future’ het gebruik van lokaal geteelde biomassa zoals vlas en miscanthus verder op punt. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 1.9 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 938.500 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees meer

Nieuwsbrief CoE BBE – december 2016

d-coebbe_nationaal

Onderwerpen in deze Nieuwsbrief

  • Kom kijken in de Biobased Pop-up store in Bergen op Zoom
  • De eigenschappen en toepassingen van schimmeldraden
  • Brandnetels als groene grondstof
  • Biobased brug officieel geopend!
  • Lectoraat Biobased Products erkend als MBO leerwerkplek
  • Praktijkgericht onderzoek biobased economy in kaart

Lees de nieuwsbrief online

CoE BBE stapt in EcoBouw Nederland

ecobouwEcoBouw Nederland is de opvolger van de succesvolle Green Deal Biobased Bouwen. Ecobouw NL is bijvoorbeeld initiatiefnemer voor de Biobased Woning die volgende week te zien is op de Wereldhavendagen.

CoE BBE was al deelnemer in de Green Deal en treedt toe als kennispartner in Ecobouw NL. Natuurlijk vanwege de link met het lectoraat Biobased Bouwen (lector Willem Böttger en onderzoekers van HZ en Avans) dat relevant onderzoek verricht voor de andere deelnemers (m.n. hennep, stro, bamboe, mycellium en biocomposieten) gericht op architectonische, constructieve, bouwfysische en algemene materiaal eigenschappen.

Lees meer …

Aandacht voor biobased bouwen groeit

Zo, bent u bekomen van de crisis? Heeft u de magere jaren als bouwer overleefd? Zet u schrap, want een volgende storm staat onze sector te wachten. Er waait een duurzame wind, die stilaan in kracht toeneemt. En eerlijk gezegd, werkt hij verfrissend. Steeds meer opdrachtgevers kiezen bewust voor biobased en gezond bouwen. Het wordt tijd dat de sector dit ecologische alternatief omarmt.

door Halbe Vlietstra (*) | bron Duurzaam Gebouwd

Lees meer

Hergroeibare huizen

Bouwen met bredere blik dan energieneutraliteit

Nu bouwers zich steeds minder kunnen onderscheiden met energieneutraal bouwen, zal biobased bouwen in de lift komen. Dat kan via de ‘traditionele’ route met hout, vlas en lijnolie, maar ook via de innovatieve route met piepschuim op basis van plantaardige olie en ‘versteende’ aubergineplanten.

lees het gehele artikel in Milieu Magazine april 2016Hergroeibare huizen (pdf)

Nederlands bedrijf bouwt duurzame villa van piepschuim

In Uden bouwt het Nederlandse bedrijf Q-vention een woning uit duurzaam piepschuim. Het materiaal bestaat uit polymelkzuur, dat uit gras wordt gewonnen.

Bij de realisatie van de woning in Uden gebruikt Q-vention EPS (piepschuim), een materiaal dat tot op heden wordt gemaakt van aardolie en veelal wordt gebruikt als isolatiemateriaal voor gebouwen. Het bedrijf zegt echter een milieuvriendelijke variant van EPS in te zetten om het huis in Uden te bouwen.

Lees meer

Weg vrij voor publiek aanbesteden van Biobased Producten

Beleidsaanbevelingen gepubliceerd

Vandaag publiceerde de Public Procurement werkgroep van de European Commission’s Expert Group for Bio-based Products 15 aanbevelingen voor het stimuleren van de opname van biobased producten in publieke aanbestedingsprogramma’s. Het rapport, dat werd gelanceerd op de BioEconomyUtrecht2016 stakeholder conferentie, stelt dat de voordelen wederzijds zijn.

Publieke aanbesteders krijgen toegang tot groenere, duurzamere, fossiele grondstof vrije producten, terwijl de biobased economy een impuls krijgt door toegang tot een markt die goed is voor bijna 20% van alle inkoop in de EU. Dit stelde Peter Schintlmeister, Life Science Expert van het Federale Ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Economie in Oostenrijk en voorzitter van de Expert Group.

Lees meer

Opening bio-based huis door minister Kamp op de Innovatie expo

Innovatie_expo_biobased_woning

Tijdens de innovatie expo op donderdag 14 april 10.00 in Amsterdam, wordt het bio-based huis geopend door minister Kamp. Het bio-based huis is een initiatief vanuit de Green Deal Biobased Bouwen en de opvolger daarvan Stichting Ecobouw Nederland met als trekker Patrick Schrevers. Samen met een veertigtal bedrijven en kennisinstellingen is dit concept verder ingevuld als een van de vele mogelijkheden die bio-based bouwen te bieden heeft voor bewoners en gebruikers van gebouwen.

Het bio-based huis is te vinden op het “Build environment en finalist challenge” plein. Op dit plein worden innovatieve oplossingen getoond met het oog op de gebouwde omgeving. Innovaties in de bouw zoals circulaire bouw, bio-based bouwen en oplossingen voor water in de stad vinden hier een plek. Ook presenteren de finalisten van de Challenge hier hun Stad van de Toekomst.

Lees meer op www.innovatie-estafette.nl  Externe link
Een uitgebreide beschrijving van het bio-based huis is te vinden op funda. Externe link

Biobased bouwmaterialen bij BNR bouwmeesters

30 maart 2016 op BNR nieuwsradio

Voor veel traditionele bouwmaterialen geldt: ze raken een keer op. Wat zou het handig zijn als de natuur ons materialen zou geven die door blijven groeien en die dus nooit opraken… Precies dat is de gedachte achter biobased bouwmateriaal. Dat kan zitten in een eenvoudig houten kozijn, maar je kan nog veel verder gaan.

BNR nieuwsradio praatte erover met: Fred van der Burgh, voorzitter van Stichting Agrodome. Een stichting die zich inzet om traditionele bouwmaterialen steeds meer de vervangen voor biobased bouwmaterialen; Daan Bruggink, architect en oprichter van ORGA architecten en Peter Fraanje, Directeur Nederlands Verbond Toelevering Bouw.

Op locatie: Albert Dun van Dun Agro in Groningen maakte de overstap naar hennep als bouwmateriaal.

Beluister de radiouitzending op www.bnr.nl Externe link

Biobased bijenpaviljoen Goffertpark Nijmegen

In het Nijmeegse Volkspark De Goffert realiseerde Frank Marcus Architecten een biobased bijenpaviljoen in opdracht van de gemeente Nijmegen. Het ontwerp laat het verschil tussen ‘bijentijd’ en ‘mensentijd’ zien: de ervaring en zichtbaarheid van tijd door bijen en mensen zijn er in verwerkt. Het toont daarbij het verschil in omgang met tijd door bijen en mensen, tussen ‘natuurlijke tijd’ en ‘culturele tijd’.

Geïnspireerd door de geleding van het lichaam van een insect heeft Marcus het bijenpaviljoen als een reeks ovale ruimtes op de middenlijn ontworpen. De zuidelijke gevel is de contactplaats voor parkbezoekers en zorgt voor zonlicht (energie) op de bijenkasten. Het gebouw is circulair en biobased gerealiseerd; alle materialen zijn herbuikbaar en nagroeibaar. “De dimensionering van het gevelhout is degelijk”, legt Marcus uit, “maar de detaillering aan maaiveld en dakrand kwetsbaar. Dit vertaalt de kwetsbaarheid van de bij in onze tijd naar het houten gebouw in de publieke ruimte.”

In het interieur is de houten wand van berken multiplex en vuren houten staanders zichtbaar. Die voorziet in bergruimte voor honing en stalling van materieel en kleding. Het bijenpaviljoen wordt gebruikt door Imkervereniging Nijmegen en omstreken voor bijenvolken in het park en als bezoekers- en lesruimte.

Lees meer op Architectenweb.nl Externe link

Duurzaam hostel in natuurgebied De Brabantse Wal

In natuurgebied ‘de Brabantse Wal’ is recent het Stayokay-hostel opgeleverd. De ontwerpers van Personal Architecture hebben geprobeerd om het maximale uit de groene omgeving te halen. De natuur wordt letterlijk binnengehaald in het hostel in Bergen op Zoom. Met de demontabele houten draagconstructie en het gebruik van biobased- en hergebruikte materialen, vervult het gebouw haar belofte als duurzaamheidsicoon voor de stad Bergen op Zoom.

Daarnaast is door slim te schuiven met de bouwlagen ruimte ontstaan voor een beloopbaar heideterras. Meervoudig ruimtegebruik leverde de opdrachtgever een ruimtebesparing op van 25%.

Lees meer op De Architect Externe link

Biomassa van suikerriet vervangt cement in beton

Onderzoekers van de Spaanse Universitat Politècnica de València (UPV) en de Braziliaanse São Paulo State University vervingen het Portland-cement in beton door verbrande resten van suikerriet en slaagden er zo in om 30 procent minder gebruik te maken van het Portland-cement in de productie van beton. Daarmee is het beton niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker dan regulier beton. 

Volgens de onderzoekers is Portland-cement het duurste en meest vervuilende ingrediënt van beton. De wetenschappers zeggen met de cementvervanger van verbrande suikerrietresten een duurzame oplossing te hebben gevonden voor het produceren van beton.

In het onderzoek kijken de wetenschappers naar hoe het as van verbrande suikerrietresten reageert op cement. Volgens de wetenschappers oogst Brazilië jaarlijks 650 miljoen ton suikerriet. De toppen en bladeren van het suikerriet worden echter als afval op het veld achtergelaten of verbrand tot as.

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl Externe link

Wegvak uit bio-asfalt

In Zeeland ligt het eerste wegvak uit bio-asfalt: Sas van Gent heeft de primeur. Het bio-asfalt is een asfaltmengsel waarin een deel van de bitumen is vervangen door lignine, dat vrij komt bij de productie van papier en hout. Op dit moment wordt het grootste deel van de lignine verbrand, bij gebrek aan een beter doel. Maar onderzoekers van Wageningen ontwikkelden er in ruim anderhalf jaar met het Asfalt Kennis Centrum (AKC) een vervanger voor bitumen uit. Met Zeeuwse partners als aannemingsbedrijf H4A en Zeeland Seaports werd met het resultaat in juli een proefvlak aangelegd in het Zeeuwse Sas van Gent.

Het proefvak bij Sas van Gent is zo’n 70 meter lang en 3,5 meter breed. Het bio-asfalt is toegepast in een ruim 3,5 centimeter dikke toplaag, al kan er ook een onderlaag van gemaakt worden. Aankomende winter wordt onderzocht hoe het asfalt reageert op bijvoorbeeld dooi- en wegenzout. Lignine wordt echter geen algemene vervanger van bitumen, dat nodig blijft omdat het asfalt er flexibel door wordt.

Lees hier het hele artikel

Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw

In Almere bouwen jonge ondernemers aan een plantaardig gebouw: de Drijfveer. Het is de uitvalsbasis van de Urban Greeners, de jonge voorhoede van de Floriade 2022. Ontwerpers Noëlle Dorenbos en Koen Kaljee onderzochten welke bouwmaterialen er in de stad groeien en bouwen met hun team een innovatief, drijvend gebouw. Het gebouw bestaat voor 80% uit plantaardige materialen en kan vanaf nu bezocht worden. Eind dit jaar komt de ruimte beschikbaar.

De Drijfveer
Het gebouw ‘De Drijfveer’ ligt aan een groen eiland in het hart van Almere en biedt een weids uitzicht over het Weerwater naar het stadscentrum. Het is gebouwd uit de Almeerse materialen hennep, schapenwol en natuurlijk gekromde bomen. De ontwerpers combineren hierbij hi- en low-tech voor het ontwerp. Kaljee: “Plantaardig gebouwd, dat is uniek voor een drijvend gebouw! De Drijfveer wordt helemaal zelfvoorzienend: hij gaat energie opwekken, water zuiveren en afval verwerken.” Dankzij het flexibele ontwerp kan het ook voor diverse activiteiten gebruikt worden.

Lees meer op Bouwwereld.nl

 

Biobased bouwen in de spotlight

Biobased bouwen is hot. Ook de media besteden meer en meer aandacht aan deze duurzame manier van bouwen. Tijdens de bouwvak verschijnt Cobouw volgens een zomerschema. Elke week staat er online een ander actueel thema centraal. In de week van 10 t/m 14 augustus 2015 lieten columnisten hun licht schijnen over het onderwerp: biobased bouwen. Ook verscheen een aantal artikelen waarin biobased materialen de hoofdrol spelen.

Hieronder hebben wij de blogs en artikelen van deze week voor u op een rij gezet.

Lees meer

Oproep: Leveranciers gezocht voor biobased huis

Het ministerie van Economische Zaken zet tijdens de Innovatie-estafette (14 april 2016) een biobased huis neer. Leveranciers van producten die zouden passen in een biobased huis of huishouden kunnen zich nu aanmelden.

Met het Biobased Huis wil het ministerie laten zien hoe ver Nederland is in de biobased economy. In het Biobased Huis worden alle biobased consumentenproducten verzameld. Uiteindelijk zullen alle producten ook in een uitgebreide infographic verschijnen (biobasedeconomy.nl). Met behulp van deze infographic kunnen consumenten zien welke biobased producten nu al op de markt verkrijgbaar zijn. Op deze manier kunnen consumenten tevens betrokken worden in de transitie naar een Biobased Economy.

Meld u hier aan!

 

Kalkhennep uit Groningen kansrijk voor aardbevingsbestendig bouwen

Dat kalk een sterke flexibele eigenschap bezit, is alom bekend in de bouw. EcoBouwSalland, Hempflax en Sanger IBCT besloten, met steun van de NAM, te onderzoeken hoe 
woningisolatie van nieuwbouw met kalkhennep zich gedraagt wanneer de grond beeft. Eerdere tests wezen uit dat het product een lage elasticiteitsmodule heeft. Dat betekent dat het meegeeft in plaats van te scheuren. 

Zeker in Groningen zijn de mensen bekend met de flexibiliteit van kalk. Welke Groninger kent immers niet de bolstaande boerenschuren, opgetrokken uit bakstenen en kalksteenmortel? Deze muren groeien mee met de tijd en hebben geen dilatatievoegen. Als er een scheurtje in komt, trekt dat onder de invloed van regen en luchtvocht vaak vanzelf weer dicht.

Kalkhennepisolatie wordt samengesteld uit kalk, hennep en natuurzuivere additieven. EcoBouwSalland gebruikt cementvrije hydraatkalk, dat gedurende het productieproces minder wordt verhit dan hydraulische kalk en daarmee milieuvriendelijker is. De kalk wordt gemengd met hennephout, dat Hempflax in Oude Pekela op specificatie vervaardigt. Het additief is ontwikkeld door Wolf Jordan en bestaat uit mineralen, die de kalk een grotere aanvangssterkte geven, snel genoeg voor een vlotte bouwtijd.

Lees meer op Cobouw.nl Externe link

Parijs in de race voor hoogste houten gebouw

De Canadese architect Micheal Greene is samen met de Franse bedrijven DVVD en REI France van plan om een 35 verdiepingen hoge duurzame wolkenkrabber te bouwen. De voorgestelde houten toren is volledig CO2-neutraal. Het plan voor de bouw van de wolkenkrabber in Parijs is ingezonden voor Réinventer Paris, een competitie voor innovatieve concepten die de stad duurzaam en toekomstbestendig moeten maken.

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl Externe link

Strowijk Iewan officieel in gebruik

Begin mei werd in het Nijmeegse Lent de ecologische ‘strowijk’ Iewan officieel geopend. Deze wijk bestaat uit 24 sociale huurwoningen, die zijn opgetrokken uit stro, leem en hout.

Naast toepassing van deze milieuvriendelijke bouwmaterialen, is er in deze wijk ook op andere manieren verregaande aandacht voor ecologie. Zo zijn er verschillende toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren.

Lees meerExterne link

Iewan: een sociaal woningbouwproject van stro

In het voorjaar van 2014 kwam een droom voor een groep mensen uit de omgeving van Nijmegen en Arnhem uit: de bouw van 24 sociale huurwoningen van stro ging van start. Nadat zij in 2008 de koppen bij elkaar staken om plannen voor een strobouw project te smeden, werd circa zes jaar na dato aan de Waal in Lent een sociaal woningbouwproject van stro gerealiseerd.

Deze video Externe link geeft in het kort weer hoe het voorbereidingstraject én het bouwproces eruit gezien hebben.

Hennep, een zeer veelzijdig gewas

‘Hennep is een zeer veelzijdig gewas’, zegt René Sauveur van Pantanova, een Nederlands adviesbedrijf op het gebied van hennepteelt en –verwerking. Maar de markt is moeilijk en moet worden veroverd. Nee, we hebben het niet over de hennepsoort waaruit THC wordt gewonnen, de bekende marihuana; we hebben het over industriële hennep, dat als hoofdproduct zijn veelzijdige vezel heeft, en ook veelzijdige oliën en eiwitten maakt. En cannabinoïden, stoffen met interessante medische toepassingen.

Lage footprint
Industriële hennep moet nog steeds een geloofwaardigheidskloof overwinnen. Kun je er echt niet high van worden? Nee, daarvoor ligt het gehalte THC te laag. Maar je kunt uit zijn vezel wel bouwmaterialen maken, en papier, textiel en composieten. En de plant is heel geschikt als grondstof voor ruwvoer voor melkkoeien (nee, ze worden er niet high van).
Hennep is in feite een eeuwenoud nuttig gewas, vroeger veel gebruikt voor touw maar in die toepassing verdrongen door sisal. Moderne soorten hennep zijn op vele markten toepasbaar. Een veelzijdig gewas, een gewas van de toekomst. Hoewel juist die veelzijdigheid op korte termijn een obstakel vormt omdat de oogst op meerdere markten tegelijkertijd moet worden verkocht. Vierkantsverwaarding, zoals dit tegenwoordig wordt genoemd.

Lees meer op biobasedpress.eu Externe link

Europese bedrijven steken € 70 miljoen in 10 biobased-projecten

Verschillende ondernemingen uit de Europese industrie investeren samen in zeven onderzoeken en drie demonstratieprojecten voor de toepassing van biologische grondstoffen. Samen met de Europese Commissie investeert het Europese bedrijfsleven via het Biobased Industries Consortium zo’n 120 miljoen euro in projecten rond biobased grondstoffen. Het bedrijfsleven neemt hiervan 70 miljoen euro voor hun rekening. 

In totaal zijn er 10 projecten uitgekozen voor het omzetten van biomassa en afvalstromen in waardevolle producten voor de chemie, bouw en transportsector. Marcel Wubbolts, Chief Technology Officer van het Nederlandse chemieconcern DSM zit het consortium voor.

“De bio-economie is een wereldwijde aangelegenheid”, zegt Wubbolts op de site van het consortium. “Met deze investeringen verzekeren we dat Europa een duurzame, concurrerende en innovatieve regio blijft.

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl Externe link

Biobased onderzoeksagenda aangeboden aan minister Kamp

Minister Henk Kamp heeft de nieuwe onderzoeksagenda van TKI BBE ontvangen. Hierin wordt beschreven hoe de topsectoren in de aankomde 8 tot 12 jaar werken aan de realisatie van een biobased economy in Nederland. Vier programmalijnen vormen de rode draad voor nieuwe biobased ketens.  Naast energie komen, door technische ontwikkelingen, toepassingen als chemische bouwstenen en materialen onder andere voor verpakkingen steeds dichterbij. Hierdoor zijn verbindingen tussen sectoren essentieel. Het kernwoord? Biocascadering. 

Biocascadering
Biocascadering gaat er van uit zoveel mogelijk waardevolle verbindingen uit de biomassa te halen, voordat de resterende stroom wordt aangewend voor energiewinning. Het TKI BBE wil op korte termijn tot een efficiëntere inzet van biomassa voor energie en materialen komen. Op de langere termijn ziet TKI BBE belangrijke kansen voor solar capturing, het rechtstreeks omzetten van zonne-energie in chemische bouwstenen. Daarbij is Nederlandse expertise cruciaal om zonne-energie veel efficiënter te gebruiken.

Lees meer op topsectorenergie.nl Externe link

C2C beter fundament dan biobased

‘Iedereen praat over biobased. Bij onze afnemers leeft dat nog niet zo zeer. Het heeft vooral te maken met het ontbreken van een eenduidige normering en certificering, waardoor het begrip biobased erg fluïde is.’

Paul Konings, directeur van Holonite uit Tholen, weet waarover hij praat. Zijn bedrijf produceert al ruim 40 jaar producten voor de bouwsector. Het gaat hierbij onder meer om (raam)dorpels, vensterbanken en muurafdekkers. Holonite, in 1969 opgericht door de heren Hoppenbrouwers en Lodewijks (vandaar de naam), is een composietsteen: een mix van mineralen en een polyesterhars die bovengenoemde heren ontwikkelden als alternatief voor natuursteen en kunststoffen.

‘Het klinkt eenvoudig, mineralen en hars, maar het geheim van de smid zit in het harsmengsel waar we bepaalde additieven gebruiken. Zeg maar ons Coca-Cola-recept.’ De voordelen van Holonite zijn volgens Konings legio: het materiaal is kleurvast, doordat het product door en door gepigmenteerd is, het is niet poreus zodat het materiaal niet van binnenuit door vocht kan worden aangetast en het kan in allerlei vormen worden gegoten. ‘Hierdoor biedt Holonite meer mogelijkheden qua design, bijvoorbeeld in de detaillering van vensterbanken. We kunnen Holonite ook produceren zodat het sprekend lijkt op natuursteen, of allerlei pigmenten toevoegen. In de praktijk verkopen we 70 procent van het volume in zwart’, lacht Konings. ‘Ook kunnen we Holonite gemakkelijk nabewerken, bijvoorbeeld het boren van gaten als bevestingspunt.’

Lees meer op agro-chemie.nl Externe link

Biolaminaat van aardappelschillen en bloembollen

Fabrikant HuisVeendam uit Veendam tovert organische reststromen als aardappelschillen en bloembollenpellen met lijm uit aardappelzetmeel in biolaminaat.

Het materiaal is op dit moment onder andere geschikt voor wandplaten, maar op termijn hoopt het bedrijf het materiaal ook voor vloertoepassingen aan te kunnen aanbieden. Onderzoek moet leren hoe brandbestendig het biolaminaat is. Het valt nu nog onder de categorie ‘decoratiematerialen’.

Lees meer op Cobouw.nl

Start-up maakt bouwmateriaal uit tequila-afval

De Mexicaanse start-up Plastinova maakt bouwmaterialen uit tequila-afval en reststoffen van gerecycled plastic. Volgens Plastinova is het materiaal zelfs sterker dan hout. Het restproduct van de productie van de Mexicaanse drank heeft een sterke vezelstructuur. De start-up Plastinova mengt de biomassa met gerecycled plastic tot bouwblokken die 10 tot 35 procent agavevezels bevatten.

Plastinova heeft inmiddels een leveringsovereenkomst gesloten met twee tequilaproducenten en levert materialen voor de bouw en voor meubels. Op termijn wil het bedrijf ook kokosvezels gaan gebruiken.

Lees meer op duurzaambedrijfsleven.nl

 

Intentieovereenkomst Biobased Wonen ondertekend

Na een verkenning van een jaar werd op 8 april de intentieovereenkomst getekend voor de bouw van de 6B Woning; de biobased woning van VORM en haar bouwpartners. Voor 6B Wonen betekent het tekenen van de intentieovereenkomst een doorbraak op het gebied van samenwerken en materiaalgebruik. De samenwerking tussen de bouwpartners is op basis van transparantie en gelijkwaardigheid.

Lees meer Externe link

Bouwkennis: KwartaalVisie biobased bouwen

In de tweede BouwKennis KwartaalVisie van 2015 staat de wereld van biobased bouwen centraal. De evolutionaire ontwikkelingen rondom dit thema roepen vragen op waar we in de bouw niet omheen kunnen. Want wat gaat de bouw hiermee doen? En welke potentie heeft biobased bouwen nu eigenlijk in de bouw?

Er wordt al veel biobased materiaal gebruikt in de bouw, waarvan hout waarschijnlijk de bekendste is. Er zijn echter ook minder voor de hand liggende voorbeelden als schelpen, kokos en natuurlijke oliën.

Meer weten? Bestel deze publicatie Externe link

Biobased Bijenpaviljoen in Nijmegen

In Nijmegen is vrijdag  27 maart het nieuwe bijen-paviljoen voor de Imkervereniging Nijmegen en Omstreken geopend. Het ontwerp is van Marcus Architecten en staat in Volkspark de Goffert. De imkervereniging wilde naast een nieuw bijenonderkomen ook lesruimte om imkers op te leiden en bezoekersruimte.

Lees meer. Externe link

Compleet geveldeel van biocomposiet

Samen met Europese partners ontwikkelt test- en kennisinstituut SHR gebouwdelen die voor een groot deel uit biocomposieten bestaan. Met een compleet gevelelement, het External Wall Panel, wonnen de partijen onlangs de innovatieprijs in de categorie constructies op het grootste composietenevenement ter wereld, de JEC in Parijs.

Het winnende paneel is 4 meter hoog en vormt een compleet element, dus met binnen- en buitenblad en ruit. De schil van de sandwichconstructie is vervaardigd uit biopolyesterhars dat is versterkt met vlasvezelweefselcomposiet. De kern van het paneel is gevuld met een natuurlijk isolatiemateriaal. Lees meer Externe link

Hennep en vlas op de kaart gezet

Om de teelt van hennep en vlas succesvol en rendabel te maken, is een goede samenwerking tussen landbouwers, onderzoekers, verwerkers en producenten van de verwerkte materialen noodzakelijk. Om een beeld te krijgen van reeds bestaande initiatieven rond vlas en hennep in Noordwest-Europa ontwikkelde Inagro een online kaart waarop ze allemaal zijn weergegeven. Bij het openen van de kaart ziet u een globaal overzicht van alle initiatieven. U kan ze ook per sector en per teelt weergeven.
Wanneer u op een symbool klikt van een onderneming, komt er een pop-up scherm tevoorschijn waarop alle (contact)gegevens staan. Geïnteresseerden in vlas- en hennepproducten kunnen op deze manier gemakkelijk producenten terugvinden; mogelijke nieuwe initiatiefnemers in de vlas/hennep keten of bestaande bedrijven krijgen een overzicht van gebieden waar er al veel activiteiten afspelen en waar er nog mogelijkheden zijn. De kaart is beschikbaar op de website van het Noordwest-Europees project Grow2Build. Bekijk de kaart Externe link

Uw bedrijf ook op de kaart?
De kaart is misschien nog niet volledig.
• Bent u een landbouwer die vlas/hennep teelt of verwerkt?
• Doet u onderzoek in de vlas/hennep sector?
• Maakt u of vermarkt u producten gebaseerd op vlas of hennep?

Kortom, bent u bezig in de keten van vlas en/of hennep en u wilt u kenbaar maken? Laat het weten aan Veronique De Mey via veronique.demey@inagro.be

 

Biobased asfalt wordt getest in Zeeland

In het innovatieve bio-asfalt worden de fossiele bitumen asfaltwegen, vervangen door een biobased plakmiddel: lignine. Lignine is een natuurlijke lijmstof die zorgt voor de stevigheid in allerlei planten en bomen en is bijvoorbeeld volop aanwezig in stro. De eerste proefstukken asfaltbeton op basis van lignine zijn onlangs gemaakt en betrokken partijen zijn volop bezig om de eigenschappen te testen en optimaliseren. Lees meer Externe link

Hogescholen maken biobased brug

Dankzij de toegekende onderzoeksubsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is de komst van een brug in Terneuzen die compleet bestaat uit plantenmateriaal een stap dichterbij. Lees meer Externe link

Biobased is technisch en financieel optie voor renovatie corporatiewoning

R&B Wonen liet aan de Henri Dunantstraat in Kruiningen een woning uit 1953 zoveel mogelijk biobased renoveren. Het resultaat kan andere corporaties tot voorbeeld zijn. “Er staan honderdduizenden van dit soort woningen in Nederland”, zegt Cor Helmendach die voor Projectbureau Zeeland het werk begeleidde. Het proefproject toonde volgens hem aan dat een biobased renovatie technisch en financieel haalbaar is. Lees meer Externe link

Krachtenbundeling met BIC Achterhoek

De vertegenwoordigers van de Gebiedsonderneming Laarberg, Stichting Agrodome, het Graafschap College in Doetinchem en de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben donderdag 27 maart de samenwerkingsovereenkomst Biobased Innovation Center (BIC) Achterhoek ondertekend. BIC Achterhoek is een project waarin onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers de krachten bundelen. Dit innovatiecentrum komen diverse functies, zoals het Innovatiecentrum Biobased Bouwen. Lees meer Externe link

Wonen waar je maar wilt

GreenHuus is het concept van een verplaatsbare eco-lodge wat volledig cradle to cradle® gebouwd is en maatschappelijk verantwoord gefaciliciteerd wordt. Daarnaast kan GreenHuus op elke plek staan omdat zij 100% autarkisch en zelfvoorzienend is: in zijn energie, afval & watervoorziening.Het concept wordt geplaatst op de meest bijzondere plekken in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. In De Woonkrant van De Telegraaf worden de ideeën nader toegelicht. Lees meer Externe link

Mycelium, het groenst mogelijke materiaal

Mycelium, het vegetatieve deel van een schimmel, werd voor industrieel gebruik ontwikkeld door Ecovative Design. Mycelium is een goede isolator, en kan in de toekomst gebruikt worden voor het isoleren van huizen, auto’s, et cetera. Mycelium is ook heel geschikt om plantaardige materialen aan elkaar te binden en zo ‘Myco Board’ te vormen. In dat geval hoeft geen gebruik te worden gemaakt van formaldehyde, een kankerverwekkende stof, bij het maken van meubels van spaanplaat. Lees meer Externe link

Primeur voor beweegbare klapbrug van biocomposiet-materialen

Nooit eerder werden biocomposieten, oftewel innovatieve biobased bouwmaterialen, gebruikt in een zwaar belaste constructieve toepassing als een beweegbare brug toegepast. Voor dit project werkt Machine Fabriek Emmen intensief samen met een consortium van gespecialiseerde bedrijven, waaronder het Composite Technology Centre. Lees meer Externe link

Eerste biobased gevel ter wereld

De transitie naar een biobased economy was voor architect Marco Vermeulen aanleiding om te onderzoeken hoe daar in de materialisatie van het gasontvangststation (GOS) op ingespeeld kan worden. Samen met NPSP uit Werkendam heeft hij een gevelpaneel ontwikkeld van biohars en hennepvezels. De uitdaging was groot, want Gasunie stelt hoge eisen aan het materiaalgebruik. Lees meer Externe link