Artikelen

Biogrondstoffen; nieuwe kansen voor de agrarische sector!

Bio-based economie huisje van gras op akker

De agrarische sector, voedselproductie en biogrondstoffen

Met de actuele problemen in de agrarische sector is het nodig om de focus ook op andere zaken dan de voedselproductie te richten. Denk aan mest, stikstof, CO2, bodemkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn en de wereldmarktcrises.

Lees meer

Winnaars prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’

ORGA-architect, De Urbanisten, Copijn en nog een aantal partijen hebben de prijsvraag ‘Een nieuwe Bouwcultuur’, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester, gewonnen.stedebouwkundig plan nieuwe oogst

Hiermee wordt biobased en natuurinclusief bouwen – zonder CO2 uitstoot en met allerlei kansen voor de boer om te verduurzamen – gestimuleerd. In het enorme en integrale plan genaamd ‘Een Nieuwe Oogst’ dat nu dus ook uitgevoerd gaat worden – het gaat om honderden woningen, ruimte voor dieren, permacultuur, een andere manier van samenleven & zingeving, biodiversiteit, verschillende landschappen, natuurlijke bouwgewassen etc etc – wordt het typerende ‘kamerlandschap’ rond Oirschot productief gemaakt voor de biobased bouwcultuur. Een aanzienlijk deel van het bouwmateriaal voor de nieuwe woningen wordt lokaal verbouwd en geoogst op een manier die bijdraagt aan de biodiversiteit en een gezonde bodem.

Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de inzet van biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro en zeewier. Daarbij wordt vooral ingezet op op de productie van natuurlijk isolatiematerialen. Ook omdat een gemiddelde woning voor ongeveer 60 procent uit isolatiematerialen bestaat. Via de volgende link kun je het hele plan downloaden: https://www.collegevanrijksadviseurs.nl/projecten/Adviezen-publicaties/publicatie/2022/07/11/nieuwe-oogst.

Toepassing van circulair biobased bouwen in gemeentehuis Voorst

De gemeente Voorst heeft sinds juni 2022 officieel een nieuw gemeentehuis. Gebouwd met materialen van het oude gemeentehuis uit 1980.

Aangevuld met biobased materialen, zoals kalkhennep uit Nederland en akoestische isolatie van gespoten cellulose. Daarnaast zijn er ook slimme energiebesparende maatregelen toegepast, zoals een ijsverwarming. Architectenbureau De Twee snoeken heeft dit vooruitstrevende project ontworpen. Lees meer

Vergoedingsregeling LCA van biobased producten

logo NMD

De Stichting Nationale MilieuDatabase (NMD) heeft een regeling opengesteld om het aantal kaarten in de nationale milieudatabase van biobased producten te vergroten.

Producenten van biobased producten kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Om in de database te komen moet er een LCA (levenscyclusanalyse) van het product gemaakt worden en deze vergoeding is een tegemoetkoming in de kosten hiervan.

https://milieudatabase.nl/aanmelding-vergoeding-voor-biobased/

Micro-economische verkenning Bio-economie

logo Federatie Bio-economie NederlandFederatie Bio-economie Nederland (FBN) voerde een Micro-economische verkenning uit voor een exit strategie fossiel.

Ondernemers die werken met biogrondstoffen hebben vaak moeite hun businessmodel rond te krijgen omdat fossiele als grondstof nog steeds dominant is. Tegen die dominantie is moeilijk op te boksen. Dat is een van de conclusies uit de Micro-economische verkenning Bio-economie.

Lees meer

Biobased Creations is starting again!

Voor Nederlands, lees meer ->

Biobased Creations is starting again!

This week Biobased Creations will start with the fantastic builders Caspar de Haan and WAM&VanDuren on the construction of The Exploded View Beyond Building at Floriade 2022. In the coming month, the construction team will work hard on the realization of this exhibition in the shape of a house.

We wish the builders a lot of success and fun with building. And we are looking forward to welcoming everyone again from April 14th in our biobased house. Lees meer

Artikel over houtskeletbouw en natuurlijke isolatiematerialen in de Volkskrant

Oude spijkerbroek krijgt tweede leven als natuurlijk isolatiemateriaalmetisse wandisolatie

Cement is passé, houtskeletbouw is aan een opmars bezig. Het natuurlijke isolatiemateriaal daarvoor komt van de broers Wesselink. ‘Grote bedrijven vragen ons nu om hulp bij de isolatie van woningen, dat was vroeger ondenkbaar.’

Benjamin en Oscar Wesselink vertellen over de metamorfose in de bouwwereld.

Lees meer