Wat kost dat nou, zo’n huis van stro?

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen, het reclamespotje van Nuon waarbij een man, strak in pak, ons vertelt dat de spouwisolatie van Nuon goed is voor het redden van onze planeet. Naast hem loopt een man in werkkleding die beweert dat niemand geïnteresseerd is in het redden van onze planeet, maar wel in de inhoud van hun portemonnee.

Je kunt volgens hem “tot wel vele honderden eurootjes per jaar” besparen met de spouwisolatie van Nuon. Ik blijf me verbazen over het feit dat juist een energieleverancier ons vertelt dat we minder energie moeten afnemen. Daarbij komt dat de spouwisolatie van Nuon helemaal niet zo goed is voor het milieu en dat er bij de productie ervan juist heel veel energie wordt verbruikt. De reclame mag dan in mijn ogen misleidend zijn, de boodschap is duidelijk: het is uiteindelijk mogelijk de planeet te redden zonder onze portemonnee uit het oog te verliezen. Maar laten we dit alsjeblieft doen op een natuurlijke manier, door bijvoorbeeld te isoleren met een organisch product als stro.

En dan komt natuurlijk de hamvraag: ‘Wat kost dat nou, zo’n huis van stro?’, ‘Is het ook goedkoper dan regulier bouwen?’ Een vraag die zeer lastig te beantwoorden is; alsof je aan een autoverkoper vraagt:  ‘Wat kost een auto?’ Ik vind de vraag echter uitermate boeiend, omdat mensen eerder geneigd lijken te zijn om te kijken naar de hoeveelheid geld die ze uitgeven, dan te kijken naar de kwaliteit die ze ervoor terug kunnen krijgen.

Het antwoord: Een huis van stro, gebouwd door een aannemer, is niet duurder of goedkoper dan een traditioneel gebouwd huis. Hoewel de materialen goedkoper zijn, is het arbeidsintensiever om te bouwen. Daar komt bij dat er ontelbaar veel manieren zijn om met stro te bouwen, ieder met een eigen prijskaartje. Vaak hanteer ik een richtprijs van € 1200,- exclusief btw per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) of € 400,- per m3. Dit is een startpunt en geeft een bepaalde richting aan.  Echter… en nu komt het… dit bedrag kan ook € 1000,- per m2 BVO zijn of € 900,- per m2 BVO. Ik heb zelfs een huis gebouwd voor € 550,- per m2 BVO.

Blog_Bouwen met stro_Kennisbank Biobased BouwenToch wil dit niet zeggen dat het materiaal stro ervoor zorgt dat mensen voor weinig geld een woning kunnen bouwen, ook al speelt het wel mee. Iemand die ervoor kiest om te bouwen met stro heeft een bepaalde mindset, namelijk: ‘Waar een wil is, is een weg’.  Dit zijn mensen die niet afhankelijk willen zijn van ’dure’ aannemers, maar de regie meer in eigen hand willen houden, door bijvoorbeeld zelf onderaannemers in te huren. Ook zijn dit mensen die onderzoeken of materialen bij de bron verkrijgbaar zijn, in plaats van in de winkel. En dan is er natuurlijk nog het wereldwijde netwerk van strobouwers, dat vanuit een ‘open source’-gedachte alle kennis met elkaar deelt.

Een huis van stro is dus niet per definitie goedkoper dan een traditioneel gebouwd huis, maar kan het wel worden. Dit is overigens niet voor iedereen mogelijk. Je moet tijd en zin hebben om op deze manier te willen bouwen, maar ook als individu over bepaalde kwaliteiten beschikken. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd om een goedkoper huis van stro te bouwen. Gelukkig is het wel voor iedereen mogelijk om voor een normaal budget een veel beter en gezonder huis (van stro) te bouwen, waarmee we uiteindelijk ook “vele honderden eurootjes per jaar” besparen.

Datum:
26-03-2015
Auteur:
Michel Post
Organisatie:
ORIO architecten