Wandbekleding van oude jeans
Onder de naam Denimtex brengt schilder- en vast- goedonderhoudbedrijf Gebr. Van der Geest een circulaire wandbekleding op de markt. Textielrecycler Frankenhuis produceert hiervoor de basis: oude jeans en ander afgedankt textiel. Met dit decoratief en geluidwerend ‘behang’ wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar circulaire bouwproducten.
Deze nieuwe innovatie is een decoratieve en geluidwerende wandbekleding, gemaakt van vezels van afgedankte spijkerbroeken óf oud textiel.
Circulair en biobased
Denimtex is een wand- en plafonddecoratie, gemaakt van gebruikte kleding en biobased textielvezels. Textiel wordt met technieken als rafelen of vervezelen bewerkt tot een basisgrondstof. Daarna worden de vezels gemengd met een biobased lijm.
Denimtex bestaat uit twee wandbekledingsvarianten. Ten eerste ‘Jeans on the wall’, gemaakt van vezels van gerecycelde spijkerbroeken. “Hierbij denk je gelijk aan de kleur blauw, maar er is ook een rode en zwarte variant verkrijgbaar. De vezeldikte bepaald het effect. Zo kan de klant kiezen uit grove vezels of uit een fijne variant”,zegt De Vries. De tweede variant heet ‘Textile on the wall’ en is gemaakt van tex-tielvezels van afgeschreven uniforms, bedrijfskleding, matrassen, bedtextiel en dergelijke.
De wandbekledingsvarianten worden als ruwe textielvezels, vermengd met een speciale celluloselijm, op de markt gebracht. De schilder, behanger of stukadoor dient op locatie water aan deze vezels toe te voegen in een emmer.
“Na enig kneed- werk ontstaat een textielpulp die vervolgens eenvoudig met een plakspaan op de muur kan worden aangebracht”, verduidelijkt Van der Geest. “De droogtijd is circa 24 uur, net als een stuclaag. Ik laat de mogelijkheid onderzoeken of de wandbekleding in de toekomst ook door middel van spuitapplicatie kan worden aangebracht.” Volgens Van der Geest is Denimtex toepasbaar op alle ondergronden.
Meer weten? In Eisma’s schildersblad verscheen in januari 2017 een uitgebreid artikel over dit product. Of kijk op demintex.nl.