Programma Possible Landscapes Regeneratieve stad & Infra gelanceerd

Ga naar biobased creationsHet programma “Possible Landscapes Regeneratieve stad en infra” is een tweejarig programma dat onlangs is gelanceerd door Biobased Creations.

Stad en infra worden natuur

Het hoofddoel van dit programma is het verkennen van natuurinclusief bouwen met biobased materialen en het transformeren van gebouwen en infrastructuur in nieuwe natuurlijke elementen die waarde toevoegen aan stedelijke omgevingen.

De lancering fungeerde ook als een oproep aan bedrijven in de bouw en de infrastructuur om zich aan te sluiten bij de pioniers van dit programma, waaronder TBI Klimaattrein, Dutch Design Foundation, Dura Vermeer en VP Capital. Er was een positieve respons op deze oproep, wat aangeeft dat de industrie geïnteresseerd is in deelname aan dit innovatieve project.

De eerste partners van het programma zijn Jobien Laurijssen van VP Capital, Lucas De Man van Biobased Creations, André van der Zalm van TBI Klimaattrein, Erik van Doorn van Dura Vermeer, Judith Vinkenvleugel van Dutch Design Foundation, en Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Bouwen met de natuur

Het programma streeft naar een bouw- en infrasector die niet alleen de schade beperkt, maar ook ecologische en sociale waarde toevoegt. Het beoogt het gebruik van duurzame materialen te bevorderen en een fundamenteel andere benadering van bouwen te verkennen. Hierbij wordt gedacht aan gebouwen en infrastructuur die echt ‘natuur’ zijn, ademen, leven en dienen als leefomgeving voor diverse organismen. Dit alles wordt nagestreefd met behulp van biobased en geobased toepassingen.

Onderzoek en expositie met pioniers

Het tweejarige programma omvat voortdurend onderzoek naar de mogelijkheden van regeneratieve bouw en infrastructuur. De resultaten zullen op verschillende manieren worden gedeeld, met een online publicatie vanaf 2024 en een expositie tijdens De Dutch Designweek (DDW 2024), die daarna op reis kan gaan naar andere locaties. De ambitie is om tijdens DDW 2025 een regeneratief paviljoen te presenteren, waarmee bezoekers kunnen ervaren dat natuurinclusief bouwen met biobased materialen al haalbaar is.

Tijdens de kick-off werden de eerste partners gepresenteerd, en er werd enthousiast gereageerd op de oproep om deel te nemen. De betrokkenheid en vastberadenheid van de partners worden beschouwd als de kracht van de Embassy, en er wordt aangemoedigd om contact op te nemen en deel te nemen aan dit streven naar nieuwe, duurzame perspectieven in de bouw.