Kennispaper: Dampopen bouwen doe je zo

Dampopen bouwen is in de jaren tachtig van de twintigste eeuw ontstaan in Duitsland, nu alweer ruim dertig jaar geleden. Het komt voort uit de gedachte om met zo veel mogelijk hernieuwbare materialen te bouwen en daarbij gebruik te maken van hun gunstige materiaaleigenschappen. Er ging het nodige onderzoek en out-of-the-box denken aan vooraf, maar deze uitdaging resulteerde in het belangrijkste argument voor dampopen bouwen: met dampopen bouwen is de risicodekking op voorkoming van schade door vochtcondensatie groter.

Een bijzondere eigenschap van hernieuwbare materialen is dat zij vocht kunnen bufferen zonder schade te veroorzaken en de isolerende werking te verminderen. Isolatiematerialen uit hernieuwbare grondstoffen kunnen een bepaalde hoeveelheid vocht (in damp of in watervorm) binden aan het materiaal. Deze eigenschap biedt bijvoorbeeld tijdens koudere weersomstandigheden extra zekerheid tegen bouwschade door vochttransport. Bij warmer weer kan het opgeslagen vocht in de isolatie gebruikt worden als buffer tegen opwarming van de constructie, en daarmee indirect oververhitting voorkomen.

Meer weten over dampopen bouwen met hernieuwbare materialen? Lees dan de kennispaper: Dampopen bouwen doe je zo! Externe link

Datum:
09-07-2015
Auteur:
dr. drs. ir. Christoph Maria Ravesloot