Kalkhennep uit Groningen kansrijk voor aardbevingsbestendig bouwen
Dat kalk een sterke flexibele eigenschap bezit, is alom bekend in de bouw. EcoBouwSalland, Hempflax en Sanger IBCT besloten, met steun van de NAM, te onderzoeken hoe woningisolatie van nieuwbouw met kalkhennep zich gedraagt wanneer de grond beeft. Eerdere tests wezen uit dat het product een lage elasticiteitsmodule heeft. Dat betekent dat het meegeeft in plaats van te scheuren.
Zeker in Groningen zijn de mensen bekend met de flexibiliteit van kalk. Welke Groninger kent immers niet de bolstaande boerenschuren, opgetrokken uit bakstenen en kalksteenmortel? Deze muren groeien mee met de tijd en hebben geen dilatatievoegen. Als er een scheurtje in komt, trekt dat onder de invloed van regen en luchtvocht vaak vanzelf weer dicht.
Kalkhennepisolatie wordt samengesteld uit kalk, hennep en natuurzuivere additieven. EcoBouwSalland gebruikt cementvrije hydraatkalk, dat gedurende het productieproces minder wordt verhit dan hydraulische kalk en daarmee milieuvriendelijker is. De kalk wordt gemengd met hennephout, dat Hempflax in Oude Pekela op specificatie vervaardigt. Het additief is ontwikkeld door Wolf Jordan en bestaat uit mineralen, die de kalk een grotere aanvangssterkte geven, snel genoeg voor een vlotte bouwtijd.