Gevelrenovatie met stro bij sporthal De Roomly te Udenhout

Acht studenten van Avans Hogeschool zijn 25 januari begonnen met het isoleren van sporthal de Roomley in Udenhout. Ze gebruiken daarbij stro als materiaal.

De sporthal Roomley te Udenhout moest gerenoveerd worden. De gemeente Tilburg heeft daarbij de studenten van de minor architectuur, op Avans Hogeschool gevraagd om voorstellen te doen voor deze renovatie met als hoofdmateriaal stro.
De studenten zijn vooraf al 11 weken lang bezig geweest met de voorbereidingen en hebben ze een mock-up gemaakt van hun ontwerp. De Mock-up wordt geplaats, tegen de gevel van de sporthal de Roomly. De mock-up bestaat grotendeels uit stobalen met als constructie lokaalhout. De fundering van het ontwerp bestaat uit hennepbeton en biofoam. In totaal hebben 2 teams van 8 studenten, 1 docent en professionals vanaf oktober 2016 meegewerkt aan het project.
Renovatie met stro - sporthal de Roomly

Het doel van dit project is om de potentie te onderzoeken van biobased bouwen als alternatief voor reguliere constructiematerialen als beton en staal. Biobased constructiemateriaal biedt in potentie grote voordelen op het gebied van milieu. Daarnaast is een mooie kans voor het stimuleren van de lokale economie door onder andere de lokale hout en stro als basismateriaal voor de mock-up.

Bron: gemeente Tilburg

Meer over dit project leest u in het artikel; Nieuwe stro-gevel voor Sporthal De Roomley (pdf)