CO2-uitstoot reduceren met houtbouw

Bron:  Aannemersvak, artikel dd 28 maart 2019
Credits: Eisma Media groep, Daniël van Capelleveen

Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen, kunnen we het beste nieuwbouwwoningen in hout bouwen in plaats van de traditionele materialen als baksteen en beton. Door te bouwen in hout kunnen we namelijk enorme hoeveelheden CO2 besparen. Dat blijkt volgens BNR Nieuwsradio uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland.

Volgens prognoses hebben we in Nederland de komende jaren zeker 1 miljoen nieuwbouwwoningen nodig, en als we de CO2 uitstoot drastisch willen reduceren, is het verstandig om traditionele bouwmaterialen niet meer te gebruiken. “Het kost ongelofelijk veel energie om bakstenen en beton te produceren. Ongeveer 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door onze bouwindustrie”, zegt stedenbouwkundige Marco Roelofsen tegenover BNR Nieuwsradio.

Ter illustratie: volgens het onderzoek komt er bij de productie van 1 miljoen nieuwbouwwoningen 55 Mton CO2 vrij. Bouw je hetzelfde aantal huizen met hout, dan bespaar je juist CO2 – in totaal 100 Mton. Namelijk de 55 Mton van de baksteen- en betonproductie die je niet uitstoot, plus de 45 Mton die je met het hout opslaat.

CO2 opslag in hout

Met bouwen in hout sla je dus CO2 op. Dat zit zo: bomen hebben voor de groei CO2 nodig. Die CO2 halen ze uit de lucht en zetten ze om in hout. In feite zijn bomen dus opslagplaatsen voor CO2. Gebruik je hout om te bouwen, dan blijft de CO2 gebonden aan het hout en komt het dus niet vrij, wat bijvoorbeeld wel het geval is als je het hout verbrandt. Voorwaarde hierbij is wel dat de gekapte bomen direct worden terug geplant. Bij de verwerking en transport van het hout zelf komt overigens wel CO2 vrij, maar dat is volgens Roelofsen – die het onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd – vele malen minder dat de uitstoot bij de productie van traditionele materialen.

Voldoende hout in Nederland

Momenteel komt het hout vooral uit Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië. Maar volgens het onderzoek kan in principe al het benodigde hout uit bestaande Nederlandse bossen komen. In het interview legt Roelofsen uit dat we in Nederland ongeveer 8 m3 hout uit een hectare bos kunnen halen en dat je voor een gemiddelde woning ongeveer 50 m3 hout nodig hebt. Worden die miljoen woningen over een periode van 30 jaar gebouwd, dan is er ongeveer 160.000 ha aan bos nodig. Dat lijkt veel, maar momenteel heeft Nederland al 120.000 ha aan geschikt bos. Het gaat daarbij niet om beschermd natuurgebied, zoals de Veluwe, maar om bossen die ook oorspronkelijk bedoeld zijn als productiebossen.

Houtbouw

De houtbouwmethode die volgens Roelofsen het meest geschikt is, is massiefhoutbouw – ook wel CLT genoemd (cross laminated timer). Dit is een bouwmethode waarbij de elementen gemaakt worden van gelamineerd hout. De opeenvolgende lagen worden lagen kruislings verlijmd, waardoor de uitzetting en krimp onder invloed van vocht en temperatuur gering is.

De bouwmethode is niet alleen geschikt is voor laagbouw; ook hoogbouw mogelijk is. Zo is recentelijk in Noorwegen het hoogste houten gebouw ter wereld (85,4 meter hoog) en is in Amsterdam de bouw van een vergelijkbare woontoren gestart.

ECO+BOUW

ECO+BOUW is een voorbeeld van een aannemer die in massief hout bouwt. Lees een interview met Patrick Schreven van afgelopen januari.