Bouw Kenniscentrum Biobased Economy

OOSTERWOLDE – Muren van hennepbeton, een houten constructie en gevels, een lemen vloer, stopcontacten van mais en een interieur met veel biologische materialen.

Het kenniscentrum Biobased Economy in Oosterwolde doet haar naam eer aan. Paul de Ruiter Architects presenteerde dinsdagavond de ontwerptekeningen, van dit nieuwe BREEAM Outstanding project, aan de gemeenteraad van Ooststellingwerf.

Dit artikel is overgenomen van de Heereveense courant op 01-02-2017

Met diverse kantoor- en onderwijsruimten, een congreszaal en een restaurant vormt het kenniscentrum straks het kloppend hart van het ecologische bedrijventerrein Ecomunitypark in Oosterwolde. De eerste schep gaat in de zomer van 2017 in de grond.

Samenwerking, innovatie en duurzaamheid staan centraal in het kenniscentrum Biobased Economy. “We verbinden onderwijs en bedrijfsleven met elkaar”, aldus burgemeester Harry Oosterman. “Zo adviseert de NHL Hogeschool over het gebruik van biobased materialen (hernieuwbare grondstoffen), bedenken studenten van Stenden horecaconcepten en berekenen studenten van Van Hall Larenstein de energieneutraliteit en waterbesparing van het gebouw. Kennis delen en opdoen, een mooie samenwerking.”

Het gebouw ademt natuurlijke materialen en transparantie. Zo krijgt het centrum een luchtkussenkoepel (ETFE); die is opgebouwd uit verschillende lagen biofolie waartussen lucht wordt geblazen. Dit heeft een isolerende werking. De installaties van het gebouw zijn zichtbaar via een glazen wand, zodat bezoekers ook kunnen zien hoe warmte en energie wordt opgewekt. Ook de houten modulaire constructie van accoyahout is zichtbaar gelaten. Dit geeft het gebouw een robuuste uitstraling die de natuurbeleving van buiten naar binnen doorzet. In het midden van het gebouw groeit straks een boom als symbool voor de ecologische ambities die het kenniscentrum hoopt waar te maken.

Burgemeester Harry Oosterman: “We zijn continu op zoek naar verbindingen. Zo komt er naast het centrum een groente- en kruidentuin, wat daar wordt verbouwd gebruikt het restaurant. Dit restaurant wordt ook weer gerund samen met  studenten van verschillende opleidingen, zoals Stenden en het Friesland College.”

De gemeente Ooststellingwerf gaat de bouw met filmpjes en foto’s volgen en deelt dit via verschillende kanalen. “Om zo biobased bouwen ook dichterbij de mensen te brengen en te zorgen voor een stukje bewustwording. Er zijn zoveel mogelijkheden”, zegt Harry Oosterman.