Blog: Hennep uit Veghel
Vorige week zaterdag vond de buurtbarbecue van de Corsicalaan in Veghel plaats. En hoewel ik vrij laat arriveerde in verband met een eerdere vergadering, heb ik veel leuke gesprekken gevoerd met verschillende buren. Onze gastheer Antoon had een artikel uit de Telegraaf op tafel gelegd, over een door mij ontworpen woonhuis dat momenteel in Veghel gebouwd wordt. De buitenmuren worden opgetrokken uit een mengsel van kalk en hennep. En nee… dit is niet het hennep uit Veghel dat nog niet zo lang geleden in het nieuws was.
Voor diegenen die het artikel uit de Telegraaf niet gelezen hebben: het gaat over de bouw van een vrijstaande woning met het uiterlijk van een zwarte schuur, waarbij het dak een groot overstek heeft. Kenmerkend zijn de houten spanten en kozijnen die een mooi contrast vormen met het zwarte hout van de gevel en het dak waar zwarte pannen op komen.
Het is het eerste woonhuis in Nederland dat met dit specifieke mengsel van hennep en kalk gebouwd wordt, maar dit wil niet zeggen dat het een onbekende bouwmethode is. In het buitenland worden er zelfs al gemeentehuizen, kantoren en scholen mee gebouwd. Ook is het bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten.
De belangrijkste vraag die gesteld werd, en waar ik graag via deze weg een antwoord op wil geven, is de vraag: ‘Waarom?’, ‘Waarom bouw je op deze manier?’, ‘Waarom niet gewoon traditioneel metselen? Dan krijg je de garantie dat het er over 100 jaar nog staat.’ Mijn reden om te bouwen met deze materialen, en daarmee het antwoord op de veel gestelde vraag, is: gezondheid, comfort en milieu.
Het is waarschijnlijk niet onopgemerkt gebleven, maar de seizoenen zijn aan het veranderen. Het weer is anders dan 10 of 20 jaar terug en veel daarvan heeft te maken met de klimaatverandering. Deze verandering wordt veroorzaakt door een toename van CO2 in de lucht, waar de bouw een grote bijdrage aan heeft. Belangrijkste oorzaken zijn transport en verbrandingsgassen die vrijkomen bij het productieproces van diverse materialen, en dan specifiek bij portland cement. Het is daarom essentieel dat we op een andere manier gaan bouwen om er voor te zorgen dat we minder CO2 in de lucht krijgen.
Dit kan op heel veel verschillende manieren. Bouwen met materialen uit de natuur is er één van. Groot bijkomend voordeel is dat je dan tevens een comfortabel huis krijgt. Natuurlijke bouwmaterialen kunnen vocht opnemen en weer afstaan. In de wintermaanden betekent dit geen (te) droge lucht meer in huis. Daarbij bouw je een muur met een dikte van 30 cm die twee keer zo goed isoleert als de huidige norm en waarschijnlijk tot vier keer zo goed isoleert als de boerderij waar ik momenteel zelf in woon. En dat bespaart weer op je energierekening.
Een huis met ‘ademende’ muren van natuurlijke materialen zal ook bacteriën uit de lucht halen, ook zullen de muren geen schadelijke straling zoals radon afgeven. Je snapt waarom ik beweer dat deze manier van bouwen goed is voor de gezondheid. Het levert in ieder geval een gezondere leefomgeving op dan de traditioneel gemetselde huizen met hun betonnen vloeren en wanden.
Mijn opdrachtgevers, Laurens en Chantal van Cuijk, hebben het lef gehad om te kiezen voor een andere manier van leven en bouwen. In mijn ogen lopen ze daarmee voorop in de ontwikkelingen die gaan komen.
Michel Post
ORIO architecten / voorzitter landelijke vereniging Strobouw Nederland