ASN bank: Wat zijn biobased bouwmaterialen?

Afgelopen maand verscheen er een artikelen over bio-based bouwen bij de ASN bank over de noodzaak om over te gaan tot bio-based bouwen voor een gezonde leefbare toekomst.

28 april 2021 – interview door Koen met Willem Böttger, lector Biobased Bouwen, verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband van Hogeschool Zeeland en Avans.

Hieronder de samenvatting met een link naar het uitgebreide artikel

Om klimaatneutraal en circulair te bouwen, moeten we overstappen op zogenoemde ‘biobased bouwmaterialen’. Wat zijn dat?

Vogelkijkhut geheel opgebouwd uit natuurlijke materialen.

Vogelkijkhut Tij langs het Haringvliet, geheel opgebouwd uit natuurlijke materialen. Foto:  Centre of Expertise Biobased Economy

Aan de bouwwoede in de wereld komt voorlopig nog geen einde, zeker gezien de hoge woningnood in Nederland. Maar het bouwen zelf en de productie van bouwmaterialen is vervuilend, kost energie en put onze aarde uit. Tijd voor slimmer en natuurvriendelijk bouwen met muren van hennep en bruggen van wc-papier.

Wat betekent biobased?

De term biobased bouwen en biobased materialen kom je steeds vaker tegen. Een strikte definitie van biobased bestaat niet, maar het gaat in alle gevallen om natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. “Biobased is alles wat door een organisme is geproduceerd”, schetst Willem Böttger, “Schelpen, hout, vezels, allemaal afkomstig uit de korte cyclus en regeneratief.” Zo krijg je bijvoorbeeld  isolatiemateriaal van riet of lisdodde, vezelplaten van zeewier en vloeren van riet en schimmelweefsel. Maar ook hout, zeker als het onbewerkt is, is een biobased bouwmateriaal.

Waarom biobased bouwmaterialen ontwikkelen?

Er zijn  drie belangrijke redenen om biobased bouwmaterialen te gebruiken:

  1. De klimaatimpact van bouwen moet omlaag
  2. Aardmaterialen worden schaars
  3. Binnenklimaat kan verbeteren

Volledige artikel ASN : Wat zijn biobased bouwmaterialen?