Houtbouwers met Cross Laminated Timber op TV

20
okt

Houtbouwers met Cross Laminated Timber op TV

Tijden: 21:10 - 22:00 Meer informatie:

Onlangs stond het onderwerp ‘hout’ centraal in een VPRO-aflevering van Tegenlicht. De voor en tegens van houtbouw werden belicht. De insteek: met onze huidige manier van bouwen, voornamelijk beton, overschrijden we alle milieunormen. Is hout dan het geschikte alternatief?

Externe linkDe uitzending van zondag 20 oktoberis nog te zien op NPO start / tegenlicht

Bouwen met hout, een alternatieve manier van bouwen?

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij. Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 op. Tevens kan met CLT ‘prefab’ en dus veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton.’

Hoogbouw met hout - Cross Laminated Timber in Zweden

Hoogbouw met hout, Cross Laminated Timber (CLT) in Zweden : Swedens_tallest_wooden-house_under_construction (Wikimedia)

Cross Laminated Timber (CLT)

Wat zijn de mogelijkheden en obstakels om CLT op grote schaal toe te passen in de bouw? Staan we aan de vooravond van een ‘houten eeuw’? Of is dit verhaal te mooi om waar te zijn? Er wordt immers ook gepleit voor het ‘met rust laten’ van de natuur, en om minder bomenkap. Is er überhaupt wel genoeg areaal voor de voor houtbouw benodigde productiebossen? En moet ‘natuur’ wel op deze manier worden gecommodificeerd?

De Britse architect Andrew Waugh

In Tegenlicht worden de vragen voorgelegd aan onder andere de Britse architect Andrew Waugh, groot voorstander van meer houtbouw. Zijn Londense bureau Waugh Thistleton Architects loopt wereldwijd voorop in bouwen met CLT en voert ook al grootschalige sociale woningbouwprojecten uit met het nieuwe wondermateriaal.

Minder uitstoot in de bouw

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Maar met onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. Biedt bouwen met hout de oplossing?

Uitzending Tegenlicht

Regie: Geert Rozinga
Research: William de Bruijn
Productie: Jeroen Beumer
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Zondag 20 oktober 2019 op NPO2 Tegenlicht 21:10 uur of later via uitzending gemist.
Bronnen: De Houtkrant / VPRO Tegenlicht

Kaart niet beschikbaar