3. aarde | earth & local mining

Door het uitgraven van aarde op bouwplaatsen en dit te transformeren naar bouwmaterialen, kan het jaarlijkse transport van miljoenen kubieke meters aan aarde worden vermeden.

 

Leempleister

Leem pleister is een mineraal materiaal dat vaak lokaal kan worden gewonnen. Leem is afkomstig van een natuurlijk erosieproces en is volop aanwezig en wordt door de erosie ook aangevuld. Leem kan worden toegepast in constructies, als afwerking en als vloer. Leem heeft een gunstig effect op het binenklimaat door de vochtregulerende en luchtzuiverende werking. Leem is te hergebruiken.

Trefwoorden:  herbruikbaar, aarde, leem.

BC architects materials 

 

Waterpasserende tegels van bagger

Waterweg maakt tegels van bagger. In combinatie met cement ontstaat er door persing een tegel. De tegels kunnen op elk gewenst formaat worden gemaakt. Deze tegels kunnen worden toegepast als bestrating in de openbare ruimte of in tuinen. De tegels dragen bij aan het verbeteren van de wateropname in de openbare ruimte en tuinen omdat deze waterdoorlatend zijn.

Trefwoorden: bagger, straatstenen, tegels, waterdoorlaatbaar

Waterweg

 

Bouwblokken uit de Weerribben

Bioblocks zijn gemaakt van organisch restmateriaal. De blokken zijn in verschillende formaten te verkrijgen. De blokken zijn goed te gebruiken als binnenwanden en als erfafscheiding. Het voordeel is dat zij licht zijn en daardoor arbeidstechnisch verantwoord zijn. In het organisch restmateriaal is  CO2vastgelegd, deze blijft opgeslagen zitten in de blokken tijdens de gebruiksfase.

Trefwoorden:  plaggen, bouwblokken, binnenwanden

Bioblocks

Kennisbank Biobased Bouwen – realisatie in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken en het Interreg IVB NWE Programma